ΕΚΤ: Αυξάνεται η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη - Πρώτη φορά από το 2022

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ζήτηση των επιχειρήσεων για δάνεια οφείλεται στα χαμηλότερα επιτόκια, ενώ οι επενδύσεις παγίου έπαιξαν ήπιο ρόλο.

Αυξημένη ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις διαπίστωσαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 2022, σε μία θετική ένδειξη για την  κατά τα άλλα αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η έρευνα τραπεζικού δανεισμού της ΕΚΤ έδειξε ότι οι όροι των δανείων προς τις επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι το τρίτο τρίμηνο, αφότου εμφάνιζαν διαρκή σύσφιγξη εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ζήτηση των επιχειρήσεων για δάνεια οφείλεται στα χαμηλότερα επιτόκια, ενώ οι επενδύσεις παγίου έπαιξαν ήπιο ρόλο.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ανέκαμψε δυναμικά και εκείνη για καταναλωτικά δάνεια εμφάνισε πιο ήπια αύξηση.

Τα στοιχεία θεωρούνται κρίσιμα για την ΕΚΤ, καθώς εξετάζει πόσο γρήγορα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την ανάπτυξη και ταχύτερης των προβλέψεων αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Η αυξανόμενη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια ενισχύει τις ελπίδες ότι η πιστωτική επέκταση θα ενισχυθεί σύντομα, ενδεχομένως στηρίζοντας τις επενδύσεις. Η ΕΚΤ είχε αναφέρει σε μια μελέτη της το 2022 ότι η ζήτηση προηγείται της δραστηριότητας του δανεισμού κατά περίπου τρία τρίμηνα για τις επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει και πάλι μία περίοδο στασιμότητας, με τη Γερμανία, η οποία ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε μία ήπια ύφεση, να λειτουργεί σαν «βαρίδι».  Η πολυαναμενόμενη αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Για το τέταρτο τρίμηνο, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί σε όλα τα είδη δανείων και ειδικά στα στεγαστικά δάνεια.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες ανέφεραν ότι οι επιτοκιακές αποφάσεις της ΕΚΤ είχαν αρνητική επίδραση στα σχετικά περιθώριά τους, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2022, κάτι που εκτιμούν ότι θα ενταθεί, οδηγώντας σε μείωση της συνολικής κερδοφορίας τους από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στο αποκορύφωμα του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης του 2022-2023.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Στο 2,45% το υψηλότερο καταθετικό - Η εικόνα ανά τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ