Μπορεί οι αγορές να δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική «φόρμα», κινούμενες ως επί το πλείστον σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, αλλά Satyajit Das, γνωστός οικονομολόγος και ειδικός στις χρηματοοικονομικές αγορές, επανέρχεται με μια ανάλυση στους Financial Times, να προειδοποιήσει…
«Υπάρχουν πολλαπλές ευπάθειες και ρωγμές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που μπορεί να αποκαλυφθούν σκληρά όταν προκύψει μια νέα κρίση».
Όπως εξηγεί, πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, πολλοί αγνοούσαν τους συστημικούς κινδύνους που συσσωρεύονταν στις αγορές. Αυτοί οι κίνδυνοι αποδείχθηκαν καταστροφικοί. Σήμερα, υπάρχουν πολλές νέες χρηματοοικονομικές ευπάθειες και ρωγμές που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα και να οδηγήσουν σε μια επόμενη οικονομική κρίση, αναφέρει.
Και απαριθμεί αυτά τα προβλήματα.
1. Δανεισμός και κίνδυνοι από τις συναλλαγές carry trades
Σύμφωνα με τον Das, οι επενδυτές έχουν δανειστεί χαμηλού κόστους κεφάλαια, συχνά σε ξένες νομισματικές μονάδες, για να επενδύσουν σε υψηλότερης απόδοσης επενδύσεις, όπως τα carry trades. Οι συναλλαγές αυτές είναι πλέον εκτεθειμένες σε κινδύνους λόγω των αυξήσεων στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τις ισοτιμίες των νομισμάτων. Αυτή η στρατηγική είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε κίνηση στην αγορά που επηρεάζει τις ισοτιμίες ή τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Ο Das αναφέρει επίσης τις συναλλαγές ασφάλισης μέσω επιλογών (options), οι οποίες προορίζονται να προστατεύσουν τους επενδυτές από την αγορά υψηλής μεταβλητότητας. Ωστόσο, ενώ αυτές οι στρατηγικές πληρώνουν ένα premium για την προστασία, οι επενδυτές ενδέχεται να υποστούν μεγάλες ζημίες εάν αυξηθεί η μεταβλητότητα.
Επίσης, τα “risk parity funds”, που απαιτούν τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου κινδύνου, αναγκάζονται να ρευστοποιήσουν πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όταν η αγορά γίνει πιο ασταθής.
2. Συναλλαγές σχετικής αξίας και επικίνδυνα στοιχήματα
Μια άλλη σημαντική πτυχή που επισημαίνει ο Das είναι η αύξηση των συναλλαγών σχετικής αξίας, οι οποίες βασίζονται στις σχέσεις τιμών μεταξύ διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων. Οι συναλλαγές αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγάλες ζημίες, εάν τα στοιχήματα αποδειχθούν λανθασμένα.
Για παράδειγμα, η “συναλλαγή βάσης”, στην οποία οι επενδυτές αγοράζουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τα καλύπτουν με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να κλειδώσουν μικρά κέρδη, υποθέτει υψηλή συσχέτιση μεταξύ των δύο στοιχείων και την αναμενόμενη σύγκλιση των τιμών. Αν αυτό δεν συμβεί, οι επενδυτές ενδέχεται να υποστούν σημαντικές απώλειες.
3. Η «μετανάστευση» κεφαλαίων και η έλλειψη ρευστότητας
Ένα ακόμη θέμα που θίγει ο Das είναι η αύξηση της έκθεσης σε ρίσκο ρευστότητας λόγω της στροφής των επενδυτών προς τα ιδιωτικά αμοιβαία κεφάλαια και τα μη καταγεγραμμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Ο Das προειδοποιεί ότι, αν και οι επενδυτές αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις, αυτές οι επενδύσεις κρύβουν μη προσδιορισμένους κινδύνους ρευστότητας, οι οποίοι ενδέχεται να αποδειχθούν καταστροφικοί σε περίπτωση κρίσης.
4. Σύνθετα προϊόντα
Παρατηρείται τελευταία η επαναφορά της πρακτικής «ανασυσκευασίας» επικίνδυνων ή μη ρευστών περιουσιακών στοιχείων μέσω τιτλοποιήσεων και σύνθετης μεταφοράς κινδύνου (όπως τα CDOs).
Παρά το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις, ενέχει μεγάλους κινδύνους, καθώς οι λιγότερο εξασφαλισμένες εκδόσεις αυτών των χρηματοοικονομικών προϊόντων ενδέχεται να μην μπορούν να απορροφήσουν τις ζημίες σε περίπτωση αποτυχίας των υποκείμενων δανείων.
5. Το μέλλον των αγορών
Ο Das εκτιμά ότι η αποκάλυψη αυτών των ευπάθειών θα ακολουθήσει μια οικεία πορεία. Οι πτώσεις των τιμών και η αυξημένη μεταβλητότητα θα οδηγήσουν σε περισσότερα αιτήματα για εγγυήσεις ή περιθώρια από τους επενδυτές, προκαλώντας έναν αγώνα για ρευστότητα και αναγκαστική απομόχλευση.
Οι αγορές θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν, καθώς οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων θα πέφτουν και θα αναδιαρθρώνονται.
Όποιος μάλιστα πιστεύει στις κρατικές παρεμβάσεις και τις διασώσεις των τραπεζών, ίσως απογοητευτεί. Η οικονομική κατάσταση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είναι περιορισμένη, καθώς οι ισολογισμοί τους είναι ακόμη υπερφορτωμένοι και οι δυνατότητες για μεγάλες περικοπές επιτοκίων είναι περιορισμένες.
Ειδικά σε έναν κόσμο με αυξανόμενο πληθωρισμό και υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παρέμβουν επαρκώς σε περίπτωση κρίσης.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Χαλκός: Οι τιμές αυξάνονται καθώς οι traders σπεύδουν να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ