Ελλάδα - Κύπρος υπέγραψαν Πλαίσιο Κατανόησης για την Ηλεκτρική Διασύνδεση

Το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες - Κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ενέργειας των δυο χωρών - «Στα σκαριά κοινή εταιρεία Κύπρου -Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων»

Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, υπεγράφη το βράδυ της Παρασκευής (20 Σεπτεμβρίου ) Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης.

Το πλαίσιο υπέγραψαν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος Θόδωρος Σκυλακάκης στη βάση του Πλαισίου αυτού και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο Υπουργείων.

Όπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Κατανόησης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα.

Πρόκειται, προστίθεται, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την ΕΕ, καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.

«Στα σκαριά κοινή εταιρεία Κύπρου -Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση κοινής εταιρίας Κύπρου - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει κοινοποιηθεί και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Σε ερώτηση εάν όσοι συμμετέχουν στο οικονομικό μέρος της διασύνδεσης θα είναι και σύμμαχοι της Κύπρου και της Ελλάδας στο ενδεχόμενο απειλής από την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι "σίγουρα όταν επενδύσουν σε τέτοιο έργο, θα τους ενδιαφέρει άμεσα και η υλοποίηση του έργου".

Τόνισε, επίσης, ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί έργο κοινής ωφελείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία το επιχορηγεί με ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Διαβάστε επίσης: Πληθαίνουν οι μνηστήρες για το μετοχικό του GSI - Τι λέει ο ΠτΔ για ΗΑΕ, ΗΠΑ, Κατάρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ