Στη σημασία της υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ εστίασε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Julie Fisher, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας σαφές πως τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, διαφορετικά η Κύπρος θα παραμείνει.. δέσμια του μαζούτ.
Όπως ανέφερε η κ. Fisher, «η Κύπρος βρίσκεται σε ευάλωτη θέση και αντιμετωπίζει μόνη της το ζήτημα της ηλεκτρικής συνδεσιμότητας», υπογραμμίζοντας ότι είναι πλέον η στιγμή να κοιτάξουμε πέραν από τα οικονομικά ζητήματα στο έργο του Great Sea Interconnector, εξετάζοντας το γεωπολιτικό πλαίσιο γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η Κύπρος με την Ευρώπη «μέσω αυτής της ευκαιρίας».
Ακούστε τι λέει τώρα στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη η Αμερικανίδα Πρέσβης @USAmbCy για το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ #Ελλάδα #Κύπρος #EconMetSummit pic.twitter.com/UvEUmzqLH2
— John Georgoulas (@JGeorgoulas) September 6, 2024
Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, αφού μίλησε για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Κύπρος για την υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων στο παρελθόν, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή να πράξουμε σωστά, καθώς αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, η Κύπρος θα μείνει πίσω».
Αλυσιδωτά οφέλη, σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου
Παράλληλα, επεσήμανε πως μια βιώσιμη σύνδεση μπορεί να προσελκύσει ειδικούς από το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Τεχνολογίας, που απαιτούν αξιόπιστη ηλεκτρική σύνδεση, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του έργου για τις ΗΠΑ. «Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αμερικανικές εταιρίες, για εμάς η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι κρίσιμες σε μια χρονική περίοδο όπου αυτές απουσιάζουν», σημείωσε.
Τώρα ή μας μένει το.. μαζούτ
Η κ. Fisher είπε ακόμη, ότι «η Κύπρος είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας είναι κρίσιμη για την ίδια την Κύπρο και τους πολίτες της».
Καταλήγοντας επανέλαβε ότι «τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, θα είναι πολύ δύσκολο να την ξανακερδίσουμε και η Κύπρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μαζούτ, αντί να προχωρήσει προς την πράσινη μετάβαση».
Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρική Διασύνδεση: Meeting για «να συνεννοηθούμε σε ανθρώπινο επίπεδο»