«Νιώθαμε τις τελευταίες μέρες ότι υποχρεωθήκαμε να λειτουργούμε υπό καθεστώς πίεσης και αυτό το ζήτημα ήταν αντιπαραγωγικό», δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο για την απόφαση της Κυβέρνησης να συγκαλέσει σύσκεψη την Τρίτη στην Κύπρο όλων των μερών προκειμένου να απαντηθούν διά ζώσης τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά σε σχέση με το έργο του Great Sea Interconnector, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως «πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης, εμπιστοσύνης και για το λόγο αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία, μακριά από τελεσίγραφα και από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από τον ΑΔΜΗΕ, λόγω της απαίτησης της γαλλικής εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του καλωδίου να υπάρξει απάντηση μέχρι σήμερα Παρασκευή». Διαφορετικά, η Nexans είχε προειδοποιήσει με αναστολή των εργασιών της.
«Εμείς αυτή τη στιγμή αναλάβαμε πρωτοβουλία να καλέσουμε όλα τα μέρη στην Κύπρο, να συνεννοηθούμε σε ανθρώπινο επίπεδο, να δούμε τις διαφορές που υπάρχουν από την κάθε πλευρά, να ζητήσουμε τις διευκρινίσεις που θέλουμε, να ζητήσουν και οι άλλοι, οι δυνητικοί μας συνεργάτες, διευκρινίσεις εάν τις χρειάζονται ούτως ώστε να δούμε κατά πόσο δημιουργούνται οι προϋποθέσει για να πάμε σε απόφαση και να καταλήξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το.. «χαρτί» αποκάλυψε τα κενά
Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί η πρόταση για τις πτυχές που αφορούν τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο να ετίθετο ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή συνεδρία του, μετά και από την καταρχήν συμφωνία της Δευτέρας, εν τέλει όταν ήρθε η ώρα να αποτυπωθεί στο χαρτί, φάνηκαν τα «κενά» που υπήρχαν.
«Υπήρξε μια καταρχήν συνεννόηση και θα έπρεπε αυτή η κατάληξη να μορφοποιηθεί σε κείμενο για να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπήρχαν όμως ορισμένες ασάφειες για τις οποίες εμείς ζητούμε διευκρινίσεις ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι για την προοπτική του έργου και ασφαλώς, για το τελικό κόστος για να λάβουμε τη βέλτιστη απόφαση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατίθεται μια ολοκληρωμένη πρόταση, συνεπώς δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε ασάφειες ούτε σκιές», τόνισε ο κ. Αντωνίου. Όπως εξήγησε, «από τη στιγμή που αυτή η καταρχήν συνεννόηση που είχε επιτευχθεί με όλους του δυνητικούς συνεργάτες έπρεπε να μορφοποιηθεί και να πάρει τη μορφή δεσμευτικού κειμένου για ζητήματα τα οποία έχουν μία αμιγώς νομική πτυχή, εμείς θέλαμε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε ασάφειες».
Προς το παρόν στη σύσκεψη της Τρίτης προγραμματίζεται ότι θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι /του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραμένει επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο στις συζητήσεις να συμμετάσχει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΠτΔ: Η απόφασή της Κυβέρνησης για GSI θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα
Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε το βράδυ της Πέμπτης πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμιά ασάφεια γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε επίσης και σήμερα το πρωί, αφήνοντας αιχμές για τα όσα ακούγονται στη δημόσια σφαίρα, όταν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε πως «εμείς ως υπεύθυνη Κυβέρνηση θα πάρουμε μια απόφαση που δεν θα φεσώσει οικονομικά το κράτος και τους πολίτες. Η απόφαση θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και θα έχει καμία εποικοδομητική ασάφεια. Γι' αυτό ζήτησα να έρθουν στην Κύπρο και να έχουμε όλα τα δεδομένα. Αυτοί που άλλαξαν άποψη στην πορεία, άλλα έλεγαν και άλλα έλεγαν σήμερα, ας διερωτηθεί ο κόσμος και η κοινωνία γιατί αλλάζουν θέση».
Ερωτηθείς πού «κολλάει» ο GSI και δεν λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν κολλάει πουθενά». Ανέφερε ότι παρακολουθεί «με μεγάλο ενδιαφέρον τις έντονες τοποθετήσεις κάποιων Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, είτε υπέρ είτε εναντίον αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου». «Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις κάποιων πολιτικών προσώπων, είτε υπέρ είτε εναντίον. Ξεχνούν φαίνεται τι έλεγαν πριν ένα χρόνο, πριν δύο χρόνια, πριν τρία χρόνια, τι έκαναν όταν χειρίζονταν το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει αυτό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι «έχουμε δει στην ιστορία αυτής της Δημοκρατίας τι έγινε με μεγάλα έργα, με μεγάλης στρατηγικής σημασίας έργα και πού κατέληξαν». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και εντός Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορετική θέση». «Η δουλειά του ενός Υπουργείου είναι να βάζει τα οικονομικά δεδομένα, η δουλειά του άλλου Υπουργείου είναι να βάζει τα ενεργειακά δεδομένα και ως σύνολο αποφασίζουμε. Στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», κατέληξε.
Όλα εξαρτώνται από τον τελικό λογαριασμό
Στο μεταξύ, ο κ. Αντωνίου είπε επίσης, πως όλοι αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η οικονομία της Κύπρου από την ηλεκτρική διασύνδεση και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το έργο, κάτι που, ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις.
«Το ζητούμενο είναι να πάμε σε μία λύση που θα εξυπηρετεί τον στρατηγικό μας σχεδιασμό για δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του έργου και το θεωρεί ως ένα από τους τρεις πυλώνες του ενεργειακού της προγράμματος (σημ.: μαζί με τις ΑΠΕ και το Φυσικό Αέριο), ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τον «τελικό λογαριασμό». «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο Βασιλικό, ούτε να φορτωθούμε ένα νέο πρόβλημα», δήλωσε, ενώ επανέλαβε πως δεν είναι σωστό ένα κράτος και μία κυβέρνηση να λειτουργεί υπό καθεστώς τελεσιγράφων.
«Θέλουμε να βάλουμε στη ζυγαριά το όφελος και το κόστος και θέλουμε να δούμε στο τέλος της ημέρας να μειώσουμε στον ελάχιστο βαθμό τα όποια ρίσκα», σημείωσε ο κ. Αντωνίου, υποδεικνύοντας πως «θέλουμε να δούμε τους δυνητικούς μας συνεργάτες, να συνομιλήσουμε μαζί τους στη βάση δεδομένων, χωρίς συναισθηματισμούς, με μετρήσιμα δεδομένα για να καταλήξουμε στη καλύτερη δυνατή απόφαση, αντικειμενικά, αμερόληπτα και ρεαλιστικά, ούτως ώστε να έχουμε μπροστά μας μία εικόνα που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα δεδομένα που θα υπάρχουν τα επόμενα 40 – 50 χρόνια».
Ο παράγοντας γεωπολιτικός κίνδυνος
Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα του γεωπολιτικού κινδύνου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως εμπίπτει κάτω από το ευρύτερο ζήτημα της «ολοκλήρωσης του έργου» που είναι μεταξύ των όσων απασχολούν την κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε πως δεν συζητούν μόνο το ζήτημα πιθανού κινδύνου από την Τουρκία, αλλά γενικότερα το ποιος θα πληρώσει τι σε περίπτωση που προκύψει το οτιδήποτε και έφερε ως παράδειγμα την πανδημία.
«Αυτά τα ζητήματα εμείς τα βλέπουμε με μια ολιστική προσέγγιση. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο το έργο αυτό, είτε δεν ολοκληρωθεί, είτε η προοπτική του δεν είναι αυτή που υπολογίζουμε σήμερα», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως σκοπός της όλης προσπάθειας είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες ασάφειες και που δεν θα είναι ζωτικής φύσεως.
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», είπε καταλήγοντας.
Διαβάστε επίσης: GSI: Από.. βδομάδας τελικά οι αποφάσεις - Μαζική κάθοδος εμπλεκομένων στο νησί