Ευκαιρίες ανάπτυξης πρωτοποριακών λύσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, δίδει σε κυπριακές επιχειρήσεις το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), μέσω του νέου κύκλου του προγράμματος Διδακτορικό στη Βιομηχανία – «PHD IN INDUSTRY/1123», με προϋπολογισμό €1.750.000 και μέγιστη χρηματοδότηση €150.000 ανά έργο.
Σε ανακοίνωση το ΙδΕΚ αναφέρει ότι το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε κυπριακές επιχειρήσεις «να εργοδοτήσουν φοιτητές/τριες διδακτορικού επιπέδου για υλοποίηση έργων έρευνας και καινοτομίας, τα οποία θα οδηγούν σε λύσεις που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της κοινωνίας και των ίδιων των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους, έχουν κυπριακές επιχειρήσεις».
Προσθέτει ότι η υποβολή προτάσεων γίνεται μέσω της πύλης IRIS του ΙδΕΚ και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 29η Μαρτίου 2024.
Αναφέρει επίσης ότι το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), μέσω της πρόσληψης νέων εξειδικευμένων ταλέντων ή της ενίσχυσης του υφιστάμενου προσωπικού τους και «προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, και εκτός του ακαδημαϊκού χώρου, στη νέα γενιά ερευνητών/τριών, διευκολύνοντας τη διοχέτευση του επιστημονικού ταλέντου της χώρας προς την πραγματική οικονομία».
«Ο νέος κύκλος του προγράμματος δίνει προτεραιότητα σε προτάσεις που δεν έχουν εξασφαλίσει προηγούμενη χρηματοδότηση από το ΙδΕΚ ή/και ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2016 μέχρι σήμερα, καθώς επίσης σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις», προσθέτει.
Το περιεχόμενο του έργου, σύμφωνα με το ΙδΕΚ, «θα πρέπει να συνάδει με τις δραστηριότητες της επιχείρησης, να συμβαδίζει με το περιεχόμενο της διδακτορικής διατριβής του ερευνητή/τριας και να εντάσσεται στα επιστημονικά πεδία Επιστήμες Ζωής (Life Sciences) και Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική (Physical Sciences and Engineering).
Το Ινστιτούτο διευκρινίζει ότι μπορούν να υποβληθούν προτάσεις που αφορούν, επίσης, εφαρμογές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστήμων στους τομείς αυτούς.
Προσθέτει ότι οι φορείς που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση αποκτούν αυτόματα πρόσβαση στις δωρεάν υποστηρικτικές υπηρεσίες καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης που προσφέρει το Ίδρυμα.
ΚΥΠΕ