Υπάρχουν τρόποι να βοηθηθούν οι δανειολήπτες ώστε σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων να μην κοκκινίσουν τα δάνεια τους, ωστόσο τυχόν επιδότηση από το κράτος θα θεωρηθεί παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά.
Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι όσο και αν ακούγεται υπερβολικό τα χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια δεν μπορούσαν να θεωρηθούν κανονικά. Σταδιακά επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα με επιτόκια γύρω στο 4-5% ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης. Για να σημειώσει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους καθώς από τη μια μειώνονται τα δάνεια και επομένως το εισόδημα τους και από την άλλη δεν υπάρχουν εργασίες στο εξωτερικό, επομένως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των εισοδημάτων τους, χωρίς όμως να πληγούν οι συνεπείς δανειολήπτες.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος αφερεγγυότητας Μάριος Ιερόπουλος ανέφερε με τη σειρά του ότι υπάρχουν τρόποι οι τράπεζες να βοηθήσουν τους δανειολήπτες ώστε να μην κοκκινίσουν τα δάνεια τους, επιβάλλοντας ένα σταθερό επιτόκιο για μια χρονική περίοδο. ‘Όπως είπε, υπάρχει κόσμος που πραγματικά χρειάζεται βοήθεια με την συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουν οι τράπεζες.
Περαιτέρω ο κ. Τελώνης ανέφερε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει μεγάλα λάθη από πλευράς τραπεζών όσον αφορά στην παραχώρηση δανείων τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Ιερόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι τότε αυξήθηκαν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, τους οποίους οι τράπεζες γνωρίζουν – όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών – και θα έπρεπε να διαχωρίσουν από τους δανειολήπτες που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Υπάρχουν εργαλεία και σκέψεις για να πιέσουμε τις τράπεζες αν χρειαστεί