Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν περισσότερη βοήθεια από τη Δύση την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης και ταχύτερης παράδοσης όπλων για να αποκρούσουν καλύτερα ένοπλες ρωσικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή της μάχης στα ανατολικά.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σφοδρές μάχες εξακολουθούσαν να αναφέρονται στο Σεβεροντονέτσκ, τη μικρή ανατολική πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο της προέλασης της Ρωσίας και ένα από τα πιο αιματηρά σημεία ανάφλεξης σε έναν πόλεμο που έχει αυξήσει τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες σε όλο τον κόσμο.
Η πείνα θα μπορούσε να πλήξει έως και 19 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο λόγω των μειωμένων εξαγωγών σιταριού και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.
Στην Ουκρανία, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανησυχούν για την εξάπλωση της θανατηφόρας χολέρας και της δυσεντερίας στη νότια πόλη Μαριούπολη, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι ζουν σε ερείπια που καταλήφθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα τον περασμένο μήνα μετά από μια ανελέητη πολιορκία.
Σε μια ομιλία μέσω σύνδεσης σε μια διάσκεψη στην Κοπεγχάγη, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να γίνει αποδεκτή η Ουκρανία ως μέρος της Δύσης με δεσμευτικές εγγυήσεις για την προστασία της.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κάνει ένα ιστορικό βήμα που θα αποδείξει ότι τα λόγια για τον λαό της Ουκρανίας που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι απλά λόγια», είπε, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχτεί την Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη.
Επισκεπτόμενος τη δυτική πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, είπε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στην κατασκευή κέντρων για τους τραυματίες, δωρίζοντας προσθετικά μέλη και αναπτύσσοντας γιατρούς, καθώς η Ουκρανία χρειάζεται «ανθρωπιστική βοήθεια εξίσου επειγόντως με τη στρατιωτική μας υποστήριξη».
Όμως, καθώς ο πόλεμος στα ανατολικά είναι πλέον κυρίως μια μάχη πυροβολικού στην οποία το Κίεβο μειονεκτεί σε σχέση με τη Μόσχα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η ροή των γεγονότων θα μπορούσε να αντιστραφεί μόνο εάν η Δύση εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να στείλει περισσότερο και καλύτερο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων που η Ουάσιγκτον και άλλοι έχουν υποσχεθεί.
«Αυτός είναι πόλεμος πυροβολικού τώρα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.
«Τα πάντα εξαρτώνται από το τι μας δίνει (η Δύση),» είπε, προσθέτοντας ότι η αναλογία εξοπλισμού όσον αφορά πυροβολικό, είναι ένα ουκρανικό προς 10 με 15 ρωσικά.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της σε μια μάχη για το Σεβεροντονέτσκ, ελπίζοντας να καταλάβει ολόκληρη την επικράτεια της ανατολικής επαρχίας του Λουχάνσκ, την οποία απαιτεί η Ουκρανία να παραχωρήσει στους αυτονομιστές μαζί με τη γειτονική επαρχία Ντονέτσκ, μια περιοχή γνωστή ως Ντονμπάς, όπου έχει υποστηρίξει μια εξέγερση από αυτονομιστές από το 2014.
Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κατοικημένες περιοχές της πόλης, αλλά δεν έχουν υποχωρήσει στην ανατολική όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς. Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν επίσης από το βορρά και το νότο για να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς, αλλά μέχρι στιγμής έχουν σημειώσει λίγη πρόοδο.
Και οι δύο πλευρές λένε ότι έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες στη μάχη για την πόλη.
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός δήμαρχος της Μαριούπολης, όπου σκοτώθηκαν χιλιάδες κατά την τρίμηνη πολιορκία από τη Ρωσία, είπε ότι χιλιάδες άλλοι θα μπορούσαν να πεθάνουν εκεί από ασθένειες.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν κατάφεραν να απορρίψουν σωστά τα πτώματα στην πόλη, τα οποία σάπιζαν στο ζεστό καιρό και τη βροχή, μολύνοντας την παροχή νερού, είπε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο.
«Υπάρχει ένα ξέσπασμα δυσεντερίας και χολέρας... (που) θα διεκδικήσει χιλιάδες άλλους Μαριουπολίτες», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέδιο εξαγωγής σιτηρών από τη Ζαπορίζια
Πηγή: ΚΥΠΕ