Ηροδότου στο CNBC: Μάρτη οι αποφάσεις για επιτόκια και ΑΡΡ (ΒΙΝΤΕΟ)

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός σε Κύπρο και Ευρωζώνη θα υποχωρήσει στο επόμενο διάστημα εξέφρασε μιλώντας στο CNBC o Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός σε Κύπρο και Ευρώπη θα μειωθεί στο επόμενο διάστημα, εξέφρασε μιλώντας στο CNBC o διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

«Αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Κύπρο, ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι παροδικός και εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2023 και το 2024. Οι δυναμικές που βλέπουμε στην ευρωζώνη, παρουσιάζονται και στην μικρή ανοικτή της οικονομίας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Εξάλλου για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη ο οποίος «διαφέρει από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», ο κ. Ηροδότου εκτίμησε ότι θα μειωθεί επίσης εντός των επόμενων ετών, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν δικαιολογείται συνέχιση των αυξήσεων».

Επιπλέον ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τόνισε αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι λάθος οι δείκτες του πληθωρισμού αφού δεν λαμβάνονται υπόψιν στοιχεία και αριθμοί που αφορούν τη φτώχεια, ότι «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Eurostat εργάζονται σε αυτό το θέμα και θα επανέλθουν τον Μάρτιο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στο πρόγραμμα (ΑΡΡ) για την αγορά ομολόγων και την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Ηροδότου υποστήριξε πως όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία και τα δεδομένα που θα έχει ενώπιον της η ΕΚΤ τον Μάρτιο.

«Οποιαδήποτε μετακίνηση των επιτοκίων θα είναι συγχρονισμένη. Τα στοιχεία Δεκεμβρίου, έδειχναν ότι το APP θα είναι 20 δις ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου. Πρώτα θα πρέπει να δούμε ότι εφαρμόζονται τα κριτήρια, και ακολούθως θα ρυθμιστεί αναλόγως το APP»

Σε ότι αφορά την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και κατά πόσο αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ευρωζώνη, ο κ. Ηροδότου σημείωσε πως «θα είναι ένα ζήτημα κατακερματισμού, με την έννοια ότι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν σε μέρη της ευρωζώνης. Όμως, αν δούμε την κατάσταση για όλα τα κράτη μέλη, οι οικονομίες είναι πιο ανεκτικές. Έχουμε την νέα γενιά οικονομιών που επιτρέπει την αναδιαμόρφωσή τους. Αν λάβουμε υπόψη την ανθεκτικότητα τότε δεν είναι ζήτημα, αλλά έχουμε έγνοια για μικρότερα κομμάτια»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ