Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος
Στο ίδιο χαράκωμα και με τους ίδιους στόχους, εκπροσωπώντας καθένας διαφορετικές πλευρές των πληγέντων, βρίσκονται οι κοινωνικοί εταίροι απέναντι στην οικονομική κρίση που φέρνει μαζί της η πανδημία του κορωνοϊού.
Μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπουργών, εργοδότες και εργαζόμενοι κατέθεσαν προτάσεις και αναμένουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Μιλώντας στις “Τομές στα γεγονότα” του ΣΙΓΜΑ ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίστης ανέφερε πως το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι από μόνο του κάτι ελπιδοφόρο.
Όπως δήλωσε, στόχος όλων είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
“Από εκεί και πέρα, εμείς ως εργατική πλευρά είχαμε ξεκαθαρίσει ότι αυτοί που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στα επιδημιολογικά και στο ποιος πρέπει να δουλεύει και ποιος όχι, θα πρέπει να είναι οι επιστήμονες”, τόνισε.
Τάχθηκε δε υπέρ ενός κλίματος συναίνεσης και κοινωνικής ισορροπίας, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σήμερα, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων που επηρεάζονται από τις αποφάσεις για κλείσιμο των επιχειρήσεων, θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι τέλους και όσο υπάρχουν εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να παραμείνουν εκτός εργασίας λόγω της κατάστασης, προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
“Η επανεκκίνηση από αυτή την μεγάλη κρίση, σε πολύ μεγάλο βαθμό θα στηριχθεί στην κατανάλωση και την ζήτηση. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να δεχτεί ότι θα μπούμε σε διαδικασία φαύλου κύκλου και ύφεσης, όπως είχαμε την προηγούμενη περίοδο με την κρίση του 2013”, είπε και πρόσθεσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο προέκυψαν κάποιες στρεβλώσεις οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που “ερωτοτροπούν” με την λογική των απολύσεων, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στα σχέδια που εξαγγέλθηκαν, προσπαθώντας να αποφύγουν την δέσμευση για μη απολύσεις το επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου, απάντησε στις ανησυχίες των εργαζομένων λέγοντας ότι η Ομοσπονδία του είχε εκδώσει εγκύκλιο προς τα μέλη της, καλώντας τα να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
“Είναι γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν προβληματιστεί, αλλά τα τελευταία σχέδια που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας έκαναν τους εργοδότες να αισθάνονται πιο άνετα, διότι δεν έχουν την υποχρέωση να απολύσουν για πολλούς μήνες - για λίγους μήνες ναι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι αλλά δεν θα σταματήσουμε να συζητάμε και να το παρακολουθούμε”, τόνισε.
Όπως είπε, είναι από τις λίγες φορές που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι εμφανίζονται ενωμένοι, έχοντας τους ίδιους στόχους: να μετριαστούν οι επιπτώσεις και να μειωθούν τα μέτρα από τομείς που μπορούν να εργοδοτήσουν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
“Γι΄αυτό και σήμερα στο Προεδρικό μας ζητήθηκε να υποβάλουμε τις προτάσεις μας μέχρι την Παρασκευή. Η ΟΕΒ έχει ήδη υποβάλει τις δικές της για να ληφθούν αποφάσεις μέχρι τις 29 του μήνα”, είπε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί πιέσεις ώστε να επανέλθει ο κόσμος στις δουλειές του και να κινηθεί η οικονομία.
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αγορά είναι κυρίως ρευστότητας, με την εισήγηση της ΟΕΒ να αφορά στο άνοιγμα, πέραν από τον κατασκευαστικό κλάδο, και τον κλάδο του λιανικού εμπορίου.
Δείτε ολόκληρη την συζήτηση.