Μπρα ντε φερ για αγοραπωλητήρια έγγραφα - Ανάστατοι οι κτηματομεσίτες

Για συμβόλαια από περίπτερα έκανε λόγο ο βουλευτής-εισηγητής της πρότασης που μεταφέρει τη σύνταξή τους μόνο σε δικηγόρους, Κ. Ευσταθίου – Στόχος τους να μπουν στην αγορά ακινήτων, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ

Την έντονη αντίδραση των κτηματομεσιτών, οι οποίοι προειδοποιούν και με κινητοποιήσεις, συναντά η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον μεμονωμένο σοσιαλιστή βουλευτή και δικηγόρο Κωστή Ευσταθίου η οποία καθορίζει ως μόνους αρμόδιους για τη σύνταξη και ετοιμασία αγοραπωλητηρίων εγγράφων ακινήτων όσους ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

Με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης προχθές από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Μαρίνος Κυναιγείρου, μιλώντας χθες στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» άφησε σαφείς αιχμές ότι στόχος της πρότασης είναι αποκλειστικά η είσοδος των δικηγόρων στις αγορές μεγάλης αξίας ακινήτων και πως οι κτηματομεσίτες ήδη οργανώνονται για να διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή. Είπε ακόμα πως στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν μόνο δικηγόροι και κτηματομεσίτες και όχι άλλοι εμπλεκόμενοι.

Χάθηκαν περιουσίες 

Από πλευράς τους ο κ. Ευσταθίου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, εξήγησε πως η πρόταση στοχεύει στην προστασία αγοραστών. Το θέμα της αγοραπωλησίας ακινήτων, είπε, είναι πολύ σοβαρό και τα συμβόλαια «παρά τα αγοράζουμε από το περίπτερο ή να τα αντιγράφουμε ή να τα κάμνει ο κάθε ένας» είναι σωστό να τα ετοιμάζουν οι δικηγόροι οι οποίοι να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Η πρόταση νόμου, συνέχισε, προωθείται «γιατί έχουμε ένα πλήθος εγκλωβισμένων αγοραστών, ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος εξαπατηθέντων αγοραστών ακίνητης ιδιοκτησίας οι οποίοι έχουν πληρώσει ολόκληρες περιουσίες, τίτλο δεν έχουν, περιουσία δεν έχουν, έχουν χάσει τα χρήματα τους». Ανέφερε πως προχθές στη Βουλή ακούστηκε πως πολλά από τα συμβόλαια που χρησιμοποιούνται είναι αντιγραφή άλλων στα οποία αλλάζουν τα ονόματα και τις ημερομηνίες και ακολούθως προχωρούν σε πωλήσεις ακινήτων. «Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, δεν είναι για τους δικηγόρους που γίνεται , είναι για προστασία των αγοραστών, με συγχωρείτε δηλαδή», συνέχισε. Υποστήριξε ακόμα ότι με την πρόταση θα εναρμονιστούμε και με την πρακτική που ακολουθούν όλες οι χώρες της Ευρώπης «όπου τα ακίνητα, οι συμφωνίες ακινήτων γίνονται είτε από συμβολαιογράφους είτε από δικηγόρους» και πως αυτό πρέπει να γίνεται και στην Κύπρο για να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του.

Διευκρίνισε πως η πρόταση δεν θα αφορά όλες τις αγοραπωλησίες, αλλά αυτές που θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό. «Ίσως από 200 χιλ. και πάνω», είπε να πρέπει να απευθύνονται σε δικηγόρο επαναλαμβάνοντας «έχουν χαθεί περιουσίες και άνθρωποι εξαπατήθηκαν ή εγκλωβίστηκα λόγω κακών συμβολαίων και επειδή κάποιος δεν τους έδωσες πέντε βασικές νομικές συμβουλές». Είπε περαιτέρω πως στη χώρα έχουμε και τεράστιο ζήτημα με το ξέπλυμα χρήματος αναφέροντας πως η αρχή η οποία είναι επιφορτισμένη με αυτό το ζήτημα είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και αυτοί που έχουν το βάρος είναι μεταξύ άλλων και οι δικηγόροι. «Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει», είπε συμπληρώνοντας πως  είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που αλλάζουν χέρια σε μια αγοραπωλησία και χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί, διευκρινίζοντας την ίδια ώρα πως η πρόταση δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ούτε κατά των κτηματομεσιτών, ούτε κατά των επιχειρηματικών ανάπτυξης γης. Αυτό που γίνεται, είπε, είναι συζήτηση για να βρεθεί χρυσή τομή.

Αντισυνταγματική και με άλλο σκοπό

Από πλευράς του ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε πως το ίδιο εγχείρημα έγινε και στο παρελθόν και πως τότε η πρόταση που ψηφίστηκε αναπέμφθηκε από το τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ρώτησε γιατί επανέρχεται το θέμα στο προσκήνιο. «Γιατί άραγε; Γιατί αυτή η επιμονή;» διερωτήθηκε αμφισβητώντας ταυτόχρονα ότι είναι δυνατόν σήμερα να χρησιμοποιούνται τα ίδια πωλητήρια ή έγγραφα για διαφορετικές περιπτώσεις.

Πρόκειται, συνέχισε, για μια πρόταση αντισυνταγματική που επιβάλλει στον αγοραστή και στον πωλητή να αποτείνονται υποχρεωτικά στους δικηγόρους για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους. «Δεν γίνεται να επιβάλλεται στον αγοραστή και τον πωλητή να πληρώνουν επιπρόσθετο τέλος υποχρεωτικά στον ιδιωτικό τομέα» είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Ο αγοραστής, είπε, πρέπει να συνεχίσει να έχει την ευχέρεια και τις επιλογές που σήμερα διαθέτει. «Τα γραφεία των εγγεγραμμένων κτηματομεσιτών ενημερώνουν τον αγοραστή και τον πωλητή κατά πόσο επιθυμούν το συμβόλαιο να το κάνει ο κτηματομεσίτης τους και θα είναι δωρεάν, ένα θέλουν να το κάνουν από μόνοι τους ή εάν θέλουν να πάνε σε δικηγόρο» είπε.

Θέλησε δε να διευκρινίσει πως το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών δεν είναι σύνδεσμος αλλά εποπτική αρχή και νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που επιλαμβάνεται και τις καταγγελίες κατά κτηματομεσιτών που οδηγούνται στο δικαστήριο. Το Συμβούλιο εξήγησε λειτουργεί και ως αρμόδια εποπτική αρχή για το ξέπλυμα όσον αφορά τους κτηματομεσίτες οι οποίες είναι υπόχρεοι σύμφωνα με τη νομοθεσία να κρατούν αρχεία και άλλα στοιχεία, αλλά και πως όπως και οι δικηγόροι και οι κτηματομεσίτες διατηρούν ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης. Είπε ακόμα πως ο κτηματομεσίτης, σύμφωνα με τη νομοθεσία , είναι προσοντούχο άτομα που πρέπει να έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα που πρέπει να περάσει γραπτές εξετάσεις.

Ο κ. Κυναιγείρου αμφισβήτησε πως στόχος της πρότασης είναι η προστασία των αγοραστών αφού όπως υποστήριξε «τελικά δεν θέλετε τελικά τα ενοικιαστήρια έγγραφα ούτε και τις πωλήσεις μέχρι 200 χιλ. Άρα ενδιαφέρεστε μόνο για τις μεγάλες αγορές. Θέλετε να μπείτε στις πωλήσεις ακινήτων». Για τους εγκλωβισμένους αγοραστές είπε πως τους θυμήθηκαν 15 χρόνια μετά για να συμπληρώσει πως «έχουμε όλα τα αρχεία για όλα όσα έγιναν», «ποιοι έκαναν τα πωλητήρια έγγραφα και ποιους άφησαν εγκλωβισμένους αγοραστές».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών είπε πως το όλο θέμα παρακολουθείται στενά και πως τα μέλη του ήδη οργανώνονται για να αντιδράσουν ειρηνικά και ψύχραιμα έξω από τη Βουλή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ