Πώς οι Κινέζοι εξαγωγείς «ξεπλένουν» μέσω τρίτων χωρών το Made in China

Αναζητούν τρόπο για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ

Μέσω τρίτων χωρών στέλνουν τα προϊόντα τους οι Κινέζοι εξαγωγείς στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Οι κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από διαφημίσεις που προσφέρουν «πλύσιμο του τόπου προέλευσης» ενώ η εισροή αγαθών από την Κίνα έχει προκαλέσει συναγερμό στις γειτονικές χώρες που φοβούνται ότι θα γίνουν σταθμοί για το εμπόριο που στην πραγματικότητα προορίζεται για τις ΗΠΑ.

«Ο δασμός είναι πολύ υψηλός» υπογραμμίζει η Sarah Ou, πωλήτρια στην Baitai Lighting,  εξαγωγέα που εδρεύει στη νότια κινεζική πόλη Zhongshan. «[Αλλά] μπορούμε να πουλήσουμε τα αγαθά σε γειτονικές χώρες και στη συνέχεια οι γειτονικές χώρες να τα πουλήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μειωθούν».

Οι εμπορικοί νόμοι των ΗΠΑ απαιτούν τα αγαθά να υφίστανται «ουσιαστικό μετασχηματισμό» σε μια χώρα, συνήθως συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας ή της μεταποίησης που προσθέτει σημαντική αξία, για να χαρακτηριστούν ως καταγόμενα από εκεί για δασμολογικούς σκοπούς.

Αγγελίες για ξέπλυμα του Made in China

Ωστόσο, διαφημίσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως η Xiaohongshu προσφέρουν βοήθεια στους εξαγωγείς να στείλουν τα εμπορεύματα σε χώρες όπως η Μαλαισία, όπου θα εκδοθεί νέο πιστοποιητικό καταγωγής και στη συνέχεια θα σταλούν στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα; Διέλευση μέσω Μαλαισίας για να «μετατραπούν» σε προϊόντα της Νοτιοανατολικής Ασίας!», ανέφερε μια αγγελία που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Xiaohongshu από έναν λογαριασμό με το όνομα “Ruby – Third Country Transshipment”.

Οι αντιδράσεις των χωρών

Η τελωνειακή υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε εντοπίσει ξένα προϊόντα αξίας 29,5 δισ. γουόν (21 εκατ. δολάρια) με παραποιημένες χώρες προέλευσης το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από την Κίνα και σχεδόν όλα προορίζονταν για τις ΗΠΑ.

«Βλέπουμε μια απότομη αύξηση στις πρόσφατες περιπτώσεις όπου η χώρα μας χρησιμοποιείται ως παράκαμψη για προϊόντα που αποφεύγουν διάφορους δασμούς και περιορισμούς λόγω των αλλαγών στην εμπορική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. «Έχουμε βρει πολλές περιπτώσεις όπου η προέλευση των κινεζικών προϊόντων παραποιήθηκε ως κορεατική».

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ κάλεσε τον περασμένο μήνα τις τοπικές εμπορικές ενώσεις, τους εξαγωγείς και τους κατασκευαστές να ενισχύσουν τους ελέγχους σχετικά με την προέλευση των πρώτων υλών και των προϊόντων εισροών και να αποτρέψουν την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών.

Το τμήμα εξωτερικού εμπορίου της Ταϊλάνδης παρουσίασε επίσης τον περασμένο μήνα μέτρα για την αυστηροποίηση των ελέγχων καταγωγής των προϊόντων που προορίζονται για τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποτραπεί η δασμοφοροδιαφυγή.

Ο Ou της Baitai εξήγησε ότι, όπως και πολλοί Κινέζοι κατασκευαστές, η εταιρεία αποστέλλει τα προϊόντα ως «ελεύθερα επί του σκάφους», που σημαίνει ότι οι αγοραστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προϊόντα μόλις αυτά αποπλεύσουν από το λιμάνι αναχώρησης, μειώνοντας το νομικό κίνδυνο για τον εξαγωγέα.

«Οι πελάτες πρέπει μόνο να βρουν λιμάνια στο Guangzhou ή το Shenzhen, και εφόσον [τα εμπορεύματα] πάνε εκεί, έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας …. [μετά από αυτό] δεν είναι δική μας δουλειά» πρόσθεσε.

Τα λιμάνια

Οι πωλητές σε δύο εταιρείες logistics εξήγησαν στους FT ότι μπορούν να στείλουν εμπορεύματα στο λιμάνι Κλανγκ στη Μαλαισία, από όπου θα μεταφέρουν τα αντικείμενα σε τοπικά εμπορευματοκιβώτια και θα αλλάξουν τις ετικέτες και τη συσκευασία τους. Οι εταιρείες έχουν διασυνδέσεις με εργοστάσια στη Μαλαισία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης, είπαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας

«Οι ΗΠΑ πρέπει να το γνωρίζουν» ανέφερε ο ένας πωλητής και ο άλλος υπογράμμισε ότι τα τελωνεία της Μαλαισίας δεν είναι πολύ αυστηρά.

Σε δήλωση που δόθηκε μετά τη δημοσίευση, το υπουργείο επενδύσεων, εμπορίου και βιομηχανίας της Μαλαισίας  τόνισε ότι η χώρα «δεσμεύεται απερίφραστα να διατηρήσει την ακεραιότητα των διεθνών εμπορικών πρακτικών» και «θεωρεί κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των δασμών μέσω λανθασμένων ή ψευδών δηλώσεων, είτε αυτές σχετίζονται με την αξία είτε με την προέλευση των εμπορευμάτων, ως σοβαρό αδίκημα».

«Εάν υπάρχει αλήθεια πίσω από αυτές τις αναφορές, θα ερευνήσουμε και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τα τελωνεία μας και τις αμερικανικές αρχές», προστίθεται.

Ο άλλος τρόπος για να αποφύγουν τους δασμούς

Σύμβουλος που συμβουλεύει εταιρείες σε θέματα διασυνοριακού εμπορίου δήλωσε ότι το «ξέπλυμα προέλευσης» είναι μία από τις δύο κύριες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των νέων εισφορών του Τραμπ. Η άλλη ήταν η ανάμειξη ειδών υψηλού κόστους με φθηνότερα αγαθά, ώστε οι εξαγωγείς να μπορούν να ισχυρίζονται ψευδώς ότι το συνολικό κόστος των αποστολών είναι χαμηλότερο, τόνισε ο σύμβουλος.

Τα κινεζικά εργοστάσια επιβραδύνουν την παραγωγή και στέλνουν εργαζόμενους στο σπίτι καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ δαγκώνουν

«Οι οργανισμοί αυτοί είπαν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως εμείς μπορούν να αντέξουν καλύτερα το δασμολογικό χτύπημα, επειδή πάντα υπάρχουν γκρίζες ζώνες», είπε. «Ελπίζω να είναι αλήθεια. Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη αγορά – δεν θέλω να τη χάσω».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs - Δασμοί: Τι σημαίνει η παύση της λειτουργίας κινεζικών εργοστασίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ