Αυστηρή κριτική Μπέσεντ προς ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα: Χρειάζονται μεταρρύθμιση

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα ιδρύματα εξυπηρετούν κρίσιμους ρόλους στο διεθνές σύστημα και πως η διοίκηση Τραμπ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί τους - αρκεί να παραμείνουν πιστοί στην αποστολή τους

Σκληρή κριτική στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, προσπαθώντας παράλληλα να καθησυχάσει τους νευρικούς επενδυτές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τον παγκόσμιο ηγετικό τους ρόλο.

«Το "Πρώτα η Αμερική" δεν σημαίνει ότι η Αμερική είναι μόνη της», είπε ο Σκοτ Μπέσεντ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, όπου υποσχέθηκε επίσης υποστήριξη για τις βασικές αποστολές των πολυμερών τραπεζών. «Αντιθέτως, πρόκειται για μια έκκληση βαθύτερης συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των εμπορικών εταίρων».

Παρόλο που ο Μπέσεντ είπε ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα «υπολείπονται», δεν κάλεσε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τους θεσμούς αυτούς, όπως είχαν υποστηρίξει ορισμένοι συντηρητικοί σε πρόταση του Project 2025 που δημιουργήθηκε από το Heritage Foundation.

Είπε ότι οι θεσμοί «εξυπηρετούν κρίσιμους ρόλους στο διεθνές σύστημα. Και η κυβέρνηση Τραμπ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί τους - εφ' όσον μπορούν να παραμείνουν πιστοί στην αποστολή τους».

Κίνα-ΗΠΑ: «Ευκαιρία για μεγάλη συμφωνία»

Μετά τις δηλώσεις Μπέσεντ, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν σχετικά με άρθρο της Wall Street Journal που ανέφερε, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, ότι οι τεράστιοι δασμοί που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στην Κίνα θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό.

Ο Μπέσεντ δήλωσε: «Θα με εξέπληττε αν συμβαίνει μια τέτοια συζήτηση». Ωστόσο, δήλωσε ότι αναμένει πως «θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση» από την εμπορική αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι οι δασμοί 145% στην Κίνα θα μπορούσαν να «μειωθούν σημαντικά». Και στη συνέχεια, την Τετάρτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όλοι θέλουν να είναι μέρος αυτού που κάνουμε» και «όλοι θα είναι ευχαριστημένοι».

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε στο Fox News ότι «δεν θα υπάρξει μονομερής μείωση των δασμών κατά της Κίνας».

«Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε η ίδια. «Και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί».

Παρά τις αυξανόμενες τριβές μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, ο Μπέσεντ δήλωσε την Τετάρτη: «Υπάρχει μια ευκαιρία για μια μεγάλη συμφωνία εδώ».

Η Μπέσεντ θέλει οι ΗΠΑ να ενισχύσουν την παραγωγή, ενώ η Κίνα να αυξήσει την κατανάλωση, καθιστώντας την οικονομία της λιγότερο εξαρτημένη από το να κατακλύζει τον πλανήτη με φθηνές εξαγωγές. «Αν θέλουν να επαναφέρουν την ισορροπία, ας το κάνουν μαζί», είπε. «Πρόκειται για μια απίστευτη ευκαιρία».

Το Πεκίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι «η άσκηση πίεσης δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας και απλά δεν θα λειτουργήσει».

Πώς η κριτική των ΗΠΑ σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ήρθε ως ανακούφιση

Παρ' όλα αυτά, η ομιλία Μπέσεντ στην Ουάσινγκτον αποτέλεσε μια ευρεία επίθεση κατά του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες παρέχουν δάνεια και άλλη οικονομική στήριξη σε όλο τον κόσμο.

Είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα αξιοποιήσει την ηγεσία και την επιρροή των ΗΠΑ σε αυτά τα ιδρύματα και θα τα πιέσει να εκπληρώσουν τις σημαντικές εντολές τους».

Ορισμένες από τις επικρίσεις του Μπέσεντ απηχούσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να εκριζώσει την προοδευτική ιδεολογία από τα ομοσπονδιακά θεσμικά όργανα. Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ «έχει υποφέρει από την υποβάθμιση της αποστολής του» και «αφιερώνει δυσανάλογο χρόνο και πόρους σε εργασίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, το φύλο και τα κοινωνικά ζητήματα».

Είπε ότι υπάρχουν παρόμοια προβλήματα στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία, όπως είπε, «δεν θα πρέπει πλέον να περιμένει λευκές επιταγές για ανούσιο, συνθηματολογικό μάρκετινγκ που συνοδεύεται από μισές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις».

Παρά την κριτική, η υποστήριξη του Μπέσεντ προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα αποτέλεσε ανακούφιση για τους τραπεζίτες ανάπτυξης και τους αναλυτές, οι οποίοι εν μέρει ανέμεναν την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τους οργανισμούς.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρώην υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων Τζέι Σάμπο αναφέρθηκε σε μια πρόταση του Project 2025 για αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, εάν ο Τραμπ κέρδιζε τις εκλογές του 2024. Ο Σάμπο δήλωσε τότε ότι χωρίς την ηγεσία των ΗΠΑ «θα είχαμε λιγότερη επιρροή και θα αποδυναμώναμε αυτούς τους θεσμούς. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε αυτό».

Ο Μπέσεντ, αντίθετα, μετέφερε ένα μήνυμα εμβάθυνσης της εμπλοκής των ΗΠΑ με τους θεσμούς. Αλλά ένα από τα προβλήματα, είπε ο Μπέσεντ, είναι ότι η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως αναπτυσσόμενη χώρα, γεγονός που της παρέχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους παγκόσμιους θεσμούς. Με την Κίνα να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είπε, «είναι μια ενήλικη οικονομία».

Πηγή: euronews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ