Την αύξηση της παραγωγής της Nokia στις ΗΠΑ, όπου ήδη έχει 5 μονάδες παραγωγής, θα εξετάσει «οπωσδήποτε», δήλωσε ο νέος CEO της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Justin Hotard, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ.
Την ανακοίνωση έκανε κατά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, τα οποία ήταν κατώτερα των αναμενόμενων.
Ο Justin Hotard, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία στη Nokia την 1η Απριλίου, είπε ότι αναμένει ότι οι δασμοί θα πλήξουν τα λειτουργικά κέρδη κατά 20 έως 30 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και ότι η επίτευξη του υψηλότερου επιπέδου καθοδήγησης της εταιρείας για το 2025 θα ήταν πλέον «προκλητική».
Η Nokia είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει λειτουργικά κέρδη 1,9 δισ. € έως €2,4 δισ. φέτος.
Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν στα 156 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, μια απότομη πτώση από τα 600 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα και λιγότερο από τα δύο τρίτα των 244 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές. Απέδωσε την πτώση στις χαμηλότερες καθαρές πωλήσεις της Nokia Technologies και στον αντίκτυπο μιας χρέωσης διακανονισμού συμβολαίων.
Η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε 6% στις αρχές της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Πέμπτης.
«Πρόσθετη ανθεκτικότητα» στους δασμούς
Ο Hotard υπογράμμισε τη σημασία της αγοράς των ΗΠΑ για τη Nokia -όπου η εταιρεία εκτιμά ότι το 90% όλων των επικοινωνιών χρησιμοποιεί την τεχνολογία της- και είπε ότι θα «εξετάσει οπωσδήποτε» την επέκταση της παραγωγής στη χώρα για να παρέχει «πρόσθετη ανθεκτικότητα» στους δασμούς.
«Εάν υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση [της αμερικανικής παραγωγής], καθώς θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε την ανάπτυξη στην αγορά, αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θα εξετάσω», είπε.
Τα σχόλια του Hotard έρχονται αφότου ο Brendan Carr, αυστηρός επικριτής της Big Tech, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Τραμπ για να ηγηθεί της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, είπε ότι θα «εξετάσει» τη χορήγηση ταχύτερης έγκρισης για τη Nokia και τη σουηδική ανταγωνίστρια Ericsson για νέες τεχνολογίες, εάν μετακινηθούν περισσότερο στην παραγωγή στις ΗΠΑ.
Οι δύο εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι πωλητές εξοπλισμού υποδομής δικτύου κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της Ericsson, Börje Ekholm, δήλωσε ότι η εταιρεία θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγωγής στις ΗΠΑ ανάλογα με τον αντίκτυπο των δασμών.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Όλι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων