Κομισιόν: Ενστάσεις για την πρόταση του ΟΤΕ προς Vodafone – Nova

Θεωρεί ότι αντίκειται στο δίκαιο περί ανταγωνισμού

Θα επανεξεταστεί, όπως εκτιμάται, η πρόταση του ΟΤΕ προς την Vodafone και τη Nova για τις εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής που αφορά στο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει ενστάσεις επί της προτάσεως επικαλούμενη το δίκαιο περί ανταγωνισμού. Η βασικότερη διαφωνία της αφορά το πέναλτι που θα πληρώνει ο πάροχος αν υπαναχωρήσει από την προς υπογραφή συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόταση του ΟΤΕ οι πάροχοι θα δεσμεύονται μεταξύ τους για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, διασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις της τάξεως του 28%.

Καθώς ο ΟΤΕ έχει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο οι Vodafone και Nova αγοράζοντας φθηνότερα στη χονδρική θα μπορούν και αυτές με τη σειρά τους να πωλούν στη λιανική, δηλαδή στον τελικό πελάτη, φθηνότερα.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι τιμές για τις οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί ζητούμενο προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των δικτύων υψηλών ταχυτήτων.

Με την εν λόγω πρόταση έχει συμφωνήσει η Vodafone. H Nova έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία της, χωρίς πάντως να αρνείται τη χρησιμότητά της.

Ωστόσο, για να δώσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το πράσινο φως να υπογραφεί η συμφωνία για τις εκπτώσεις όγκου μεταξύ των παρόχων χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι διαφωνίες της ΕΕ θα διατυπωθούν επίσημα στην ΕΕΤΤ η οποία όπως εκτιμάται θα ζητήσει από τον ΟΤΕ να διαφοροποιήσει την πρότασή του που σημαίνει ένας δεύτερος γύρος συζητήσεων μεταξύ των παρόχων.

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς σημειώνουν ότι από την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας ο μόνος που θεωρητικά θα μπορούσε βγει ζημιωμένος είναι ένας δεύτερος πάροχος χονδρικής με εκτεταμένο δίκτυο. Σήμερα δεν υπάρχει αλλά, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες, μελλοντικά (άγνωστο ακριβώς πότε) θα υπάρξει.

Για την προς υπογραφή συμφωνία έχει γίνει δημόσια διαβούλευση στην οποία έλαβαν μέρος καταθέτοντας τις απόψεις τους οι Vodafone, Nova και ΔΕΗ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Εφορία: «Προσκλητήριο» σε 230.000 χαμένες αλλά… ενεργές ρυθμίσεις χρεών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ