Μεσολαβητική πρόταση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23 Αυγούστου, ή το αργότερο τη Δευτέρα, αναμένουν οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν ακόμη για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Κέντρων Αναψυχής (ΟΥΞΕΚΑ) της ΣΕΚ, Μιχάλης Φράγκου αναφέρθηκε σε θετική προσέγγιση, που υπάρχει σήμερα και στην ανάγκη το Υπουργείο να καταθέσει την επίσημη πρόταση του, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) της ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής έκανε λόγο για εξάντληση των περιθωρίων για περαιτέρω συζητήσεις και για την ανάγκη το Υπουργείο είτε να υποβάλει άμεσα μια μεσολαβητική πρόταση είτε να κηρύξει αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ είπε στο ΚΥΠΕ ότι κατά την τελευταία συνάντηση στην παρουσία της μεσολάβησης του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) «παρατηρήθηκε ένα θετικό κλίμα», προσθέτοντας ότι αυτό το κλίμα μπορεί να διατηρηθεί ή να αλλάξει.
«Σήμερα, υπάρχει μια θετικότητα. Η προσέγγιση που υπάρχει από τους Συνδέσμους και από δικής μας πλευράς είναι θετική», πρόσθεσε.
Ο κ. Φράγκου είπε ότι «μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο την Δευτέρα ο μεσολαβητής, φυσιολογικά, θα πρέπει να κάνει την επίσημη πρότασή του πλέον».
«Εκτός αν συμβεί οποιοδήποτε απρόοπτο, το οποίο δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας σήμερα», σημείωσε.
Ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό» η όλη διαδικασία «γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα ξενοδοχεία», όπου η τουριστική περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο είναι καλή.
Σημείωσε ότι ενημερώνονται καθημερινά τα συμβούλια και το κάθε Σώμα των συντεχνιών για τις εξελίξεις.
Ερωτηθείς κατά πόσον η συλλογική σύμβαση θα πρέπει να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο κ. Φράγκου είπε ότι οι συλλογικές συμβάσεις του κλάδου αναφέρουν «ξεκάθαρα ότι οι αυξήσεις ή τα ωφελήματα είναι για όλους όσοι εργάζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανεξάρτητα αν ο εργαζόμενος είναι γραμμένος σε συντεχνία ή όχι», προσθέτοντας ότι «δεν χωρίζουμε τους υπαλλήλους».
Από την πλευρά του, ο ΓΓ ΣΥΞΚΑ - ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής είπε στο ΚΥΠΕ ότι τις τελευταίες ημέρες υπό την αιγίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, έχουν πραγματοποιηθεί και επίσημες συναντήσεις, προσθέτοντας ότι «στο στάδιο που βρισκόμαστε το Υπουργείο Εργασίας, τόσο επίσημα όσο και άτυπα, καταθέτει τις σκέψεις του έτσι ώστε να υπάρξει άσπρος καπνός, ως προς την προσπάθεια για επίτευξη μιας συμφωνίας».
Ανέφερε ότι οι συντεχνίες έχουν καταθέσει από κοινού θέσεις τις οποίες «θεωρούμε ότι μπορούν να βοηθήσουν και τη διαδικασία της μεσολάβησης για να υποβάλει μια πρόταση, η οποία να γίνει κοινά αποδεκτή από όλους».
Παρά το ότι εκφράζεται προς τα έξω ένα θετικό κλίμα, εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν έχει μια βάση, η οποία να μας κάνει και εμάς, ως ΠΕΟ, να το εκφράσουμε, πρόσθεσε.
Ο κ. Τιμινής είπε ότι «έχουμε αναφέρει από την περασμένη εβδομάδα στον Διευθυντή του ΤΕΣ ότι τα περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις έχουν εξαντληθεί και θα πρέπει το Υπουργείο είτε να υποβάλει άμεσα μια πρόταση με βάση τα όσα έχω αναφέρει ή να κηρύξει αδιέξοδο».
Ανέφερε ότι η γραμματεία της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ αποφάσισε την Τρίτη να καλέσει συνεδρία του ΔΣ την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Αυγούστου, έτσι ώστε να ενημερώσουμε τα Σώματα της συντεχνίας, όπως είπε, «και να αποφασίσουμε, με βάση τις εξελίξεις που ενδεχομένως να προκύψουν μέχρι την Παρασκευή, τα επόμενα βήματα».
Σημείωσε ότι το ΔΣ είναι το αρμόδιο Σώμα που λαμβάνει αποφάσεις και οφείλει η ηγεσία της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ να τις εφαρμόζει.
Ανέφερε επίσης ότι στην τελευταία του συνεδρία το ΔΣ είχε θέσει ως ορίζοντα τις αρχές του περασμένου Ιουλίου «για να ξεκαθαρίσει το τοπίο» και πρόσθεσε ότι «το χρονικό περιθώριο έχει εξαντληθεί, έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και είμαστε σε μια φάση στην οποία θα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη».
Κληθείς να αναφέρει κάποια θέματα που αποτελούν «αγκάθι» για επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Τιμινής είπε ότι «εμείς εκείνο που ζητούμε είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα επιτευχθεί να εφαρμόζεται από όλους τους ξενοδόχους και για όλους τους εργαζόμενους».
«Τα τελευταία χρόνια, αυτό που διακηρύτταμε και που καταγγέλλαμε από όλα τα ΜΜΕ, ήταν οι παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης και το γεγονός ότι όποτε επιτυγχάνετο μια συμφωνία μεταξύ των συνδέσμων των ξενοδόχων και των συντεχνιών, στην παρουσία πάντοτε του Υπουργείου Εργασίας, την επόμενη ημέρα οι περισσότεροι (ξενοδόχοι) την παραβίαζαν και δεν εφάρμοζαν τα συμφωνηθέντα», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ είπε ότι «υπογράφουμε κλαδική συλλογική σύμβαση και αυτό δεν αφορά στο κατά πόσον ένας εργαζόμενος συνδικαλίζεται ή όχι και οφείλουν να σέβονται τις υπογραφές τους και να την εφαρμόζουν για όλο τον κλάδο».
Ο κ. Τιμινής, αφού εξέφρασε σεβασμό σε μερικούς ξενοδόχους που σέβονται τους εργαζόμενους και έχουν προοπτική για το μέλλον και τους εργαζόμενους τους, είπε ότι «υπάρχει μερίδα ξενοδόχων που έβγαλε νοκ άουτ το προσωπικό τους», με αποτέλεσμα να «υπάρχει τάση φυγής από μέρους του προσωπικού» και «το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να ενταχθούν στη βιομηχανία».
ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Ώθηση δίνουν φέτος στη Λάρνακα Βρετανοί και Ισραηλινοί