Προώθηση πολιτιστικού τουρισμού σχεδιάζει ο Υφυπουργός Πολιτισμού

«Το Υφυπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στη δημιουργία θεματικών, πολιτιστικών διαδρομών, οι οποίες θα αποτελούν δυναμικά δίκτυα σε όλη την Κύπρο»

Της Χάρις Βωβού 

Την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στην Κύπρο σχεδιάζει ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Σημερινή», με αφορμή την πρώτη διεθνή Έκθεση βιβλίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο 25-27/11 στη Λεμεσό. 

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε η προώθηση του πολιτισμού να ευνοήσει τον εναλλακτικό τουρισμό μέσα από τη δημιουργία προϊόντων ειδικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας, ο Δρ Τουμαζής απαντά ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στη δημιουργία θεματικών, πολιτιστικών διαδρομών, οι οποίες θα αποτελούν δυναμικά δίκτυα σε όλη την Κύπρο, με σκοπό την ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτισμού των εμπλεκόμενων τοπικών κοινωνιών, ενώ συμπληρώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των τουριστών στους προορισμούς με πολιτιστικό ενδιαφέρον.

«Οι Πολιτιστικές Διαδρομές μπορούν να αναδειχθούν σε πηγή καινοτομίας, δημιουργικότητας, μπορούν να αποτελέσουν τα εφαλτήρια μικρών επιχειρήσεων και υπηρεσιών με βάση τις θεματικές της εκάστοτε διαδρομής. Η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού είναι το φυσικό επακόλουθο αυτών των Διαδρομών, αφού αυτού του είδους ο τουρισμός βασίζεται στην μοναδικότητα και την αυθεντικότητα των απόμακρων περιοχών μιας χώρας, στην τοπική γνώση, κληρονομιά, και τις συγκεκριμένες τεχνικές και παραδόσεις της κάθε περιοχής. Μια Πολιτιστική Διαδρομή είναι δηλαδή ένα εξειδικευμένο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συνεκτικό στοιχείο. Διαθέτει δηλαδή ένα κεντρικό θέμα, καλύπτει μια προσδιορισμένη χωρικά περιοχή και αποκτά μια μοναδική τουριστική ταυτότητα (brand)».

Όπως εξηγεί, οι στόχοι μας ως Υφυπουργείο Πολιτισμού μέσω αυτών των εξειδικευμένων υπηρεσιών είναι η διαμόρφωση ενός πλήρους και επώνυμου «προϊόντος» πολιτιστικού τουρισμού, ώστε να αναδειχθούν τα αξιοθέατα της περιοχής, να επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού σε νέους επισκέπτες και τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος και να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης, παραγωγής αγροδιατροφής και σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η δημιουργία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση πιθανών επενδύσεων στην περιοχή.

«Η πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Κύπρου αποτελεί πλεονέκτημα που μπορεί να διερευνηθεί περαιτέρω, με σκοπό να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική συνοχή. Ο πολιτισμός και οι δημιουργικές βιομηχανίες αποτελούν σημαντικές πήγες ανάπτυξης και καινοτομίας και το Υφυπουργείο Πολιτισμού φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες πολιτιστικές δυνάμεις σε μια δημιουργική βιομηχανία και ταυτόχρονα να ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό. Ο πολιτιστικός τουρισμός εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει μέχρι και το 40% του συνόλου του τουρισμού στην Ευρώπη. Με την ανάπτυξη προγραμμάτων αλλά και υποδομών σε περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων, θα δοθεί η ευκαιρία τόσο σε ξένους όσο και στους Κύπριους πολίτες να γνωρίσουν περιοχές του νησιού, οι οποίες πιθανόν να είχαν αφεθεί αναξιοποίητες μέχρι τώρα».

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή»

Διαβάστε επίσης: Το στοίχημα του τουρισμού πέραν του ήλιου και της θάλασσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ