Εκτοξεύτηκαν οι τιμές ακινήτων στον κόσμο - Εκατομμύρια και για εγκαταλειμμένα σπίτια

Το Bloomberg ανακάλυψε μερικές από τις πιο τρελές ιστορίες για αγορά ακινήτων σε όλο τον κόσμο.

Από τη Βρετανία μέχρι τις ΗΠΑ και την Κίνα η αγορά ακινήτων βιώνει μια τεράστια ανάπτυξη. Οι τιμές παγκοσμίως καλπάζουν με ρυθμό 15ετίας σύμφωνα με τη Knight Frank. Οι αγορές επιδεικνύουν σημάδια “φούσκας” που δεν έχουμε ξαναδεί από την κρίση του 2008.

Οι ιστορίες των αγοραστών που προσπαθούν να πείσουν τους πωλητές με οποιονδήποτε τρόπο και να αγοράσουν παρατημένα σπίτια σε τιμές πολυτελών επαύλεων, σοκάρουν.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της αγοράς είναι προφανείς: φθηνά στεγαστικά δάνεια, μία μετά-πανδημική ζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών, η αποκέντρωση των επαγγελματιών και ένας φόβος πως “είτε τώρα είτε ποτέ”.

Οσο αυξάνονται οι τιμές, τόσο αυξάνονται τα ρίσκα για τους καταναλωτές και την οικονομία. Ακόμη και χωρίς ένα κραχ της αγοράς ακινήτων, τα διογκωμένα στεγαστικά δάνεια σημαίνουν πως οι καταναλωτές μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως εάν υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων, ενώ δε θα έχουν την ικανότητα για πολλά καταναλωτικά έξοδα ή ακόμη και μπορεί να συνταξιοδοτηθούν με χρέη. Για τους νεότερους, η δύσκολη αγορά σπιτιού γίνεται ακόμη δυσκολότερη, αυξάνοντας την ανισότητας του χάσματος μεταξύ των γενεών.

Για Α$4,7 εκατ πουλήθηκε αυτό το σπίτι στο προάστιο του Κένσινγκτον στο Σίδνεϊ

Οι ρυθμιστές έχουν αρχίσει να ανησυχούν και δεν υπάρχουν πολλά σημάδια καταπολέμηση τους προβλήματος στις περισσότερες χώρες. Πιστεύουν πως η αγορά θα “καλμάρει” από μόνη της.

Ιδού μερικές από τις πιο τρελές ιστορίες για αγορά ακινήτων που ανακάλυψε το Bloomberg:

Καναδάς

Η μεσίτης Κρίστιν Κριπς γνώριζε πως η αγορά του Μπάρι του Καναδά πήγαινε καλά. Οι τιμές αναπτύσονταν στην κοινότητα που βρίσκεται σχετικά κοντά στο Τορόντο, αφού πολλοί ήθελαν να αγοράσουν σπίτι δίπλα στη λίμνη Σίμκο.

Τίποτα δεν την προετοίμασε για την πώληση του εξοχικού της με ένα υπονοδωμάτιο. Δεν πρόκειται για κάτι το εκπληκτικό αφού και η ίδια η Κριπς ανέφερε πως μοιάζει με κουτί. Μέσα σε 24 ώρες μετά την εισαγωγή του στην αγορά, όμως, είχε κλείσει 192 ραντεβού για να το δείξει. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες οι αγοραστές και οι μεσίτες, μέσα στο κρύο και το χιόνι χτυπούσαν την πόρτα όσο αυτή έδειχνε το ακίνητο μέσω ψηφιακής ξενάγησης. Κάθε 20 λεπτά η Κριπς λάμβανε 75 email και δεν μπορούσε να κοιμηθεί για πάνω από 2 ή 3 ώρες προσπαθώντας να καταφέρει να τα βγάλει πέρα. Στο τέλος, είχε 71 προτάσεις για αγορά. Το ακίνητο είχε μπει στη λίστα για C$399.000 και πωλήθηκε για C$777.777.

Σπίτια στο Μπάρι του Καναδά

Aυστραλία

Το παρατημένο σπίτι χωρίς κουζίνα, τουαλέτα ή ηλεκτρικό, πατώματα και βαμμένους τοίχους 7 χιλιόμετρα έξω από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας πουλήθηκε μετά από έναν “πόλεμο” προσφορών για A$4,7 εκατ.

“Πόλεμος” προσφορών σε δημοπρασία σπιτιού στο Σίδνεϊ

Πρόκειται για την αγορά ακινήτων της Αυστραλίας η οποία έχει εκτιναχθεί, με πολλούς Αυστραλούς που έχουν κάνει λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό να επιστρέφουν στο νησί και μπορούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για να απολαμβάνουν το σύνηθές τους lifestyle. Στις καλές περιοχές του Σίδνεϊ σύμφωνα με την Ντ’λεάν Λιούις, τα ακίνητα πωλούνται για $25 εκατ, 40% πάνω από την αρχική τους τιμή, ενώ πριν από πέντε χρόνια πωλούνταν για $7 εκατ.

ΗΠΑ

Στην ακριβή περιοχή του Γκρένιτς του Κονέκτικατ πολλοί δεν έχουν την ευκαιρία καν να δουν το σπίτι πριν το αγοράσουν. Μην έχοντας την ευκαιρία να δουν το ακίνητο λόγω έλλειψης ραντεβού, ένα ζευγάρι αγοραστών πήρε “γουρούνι στο σακί” και προσέφερε περισσότερα από την αρχική τιμή για να το “αρπάξουν”.

Oι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ επέδειξαν αύξηση-ρεκόρ 30ετίας με ιδιαίτερες αυξήσεις στα προάστια των πόλεων και την επαρχία. Το Γκρένιτς προσέλκυσε πλούσιους επαγγελματίες που “ξέφευγαν” από τη Νέα Υόρκη και συνεχίζουν να προσέρχονται. Στο Μανχάταν οι πωλήσεις αυξάνονται, αλλά μόνο επειδή οι τιμές μειώνονται αφού οι περισσότεροι θέλουν να αποκεντρωθούν.

Βρετανία

Η αγορά ακινήτων στη Βρετανία είναι καθόλα αγχωτική. Περίπου το ¼ των ακινήτων πωλούνται μέσα σε μόλις μια εβδομάδα σύμφωνα με την Hamptons International, ενώ πολλά από αυτά δεν μπαίνουν καν στο διαδίκτυο για τους… πολλούς.

Ο ανταγωνισμός αυτός αφήνει πολλούς, όπως η 63χρονη Αλισον Νας και ο σύζυγός της οι οποίοι πούλησαν τη φάρμα τους πέρυσι και νοίκιασαν διαμέρισμα για να ψάξουν για σπίτι, στην απ’έξω, αφού δεν μπορούν να βρουν ακίνητο κοντά στο Γκίλντφορντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Εχοντας προσπαθήσει να προσφέρουν 2,5 εκατ στερλίνες για ακίνητο τους τελευταίους οκτώ μήνες, δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Στη Βρετανία, όπου ο νόμος λέει πως καμία πώληση δεν είναι νόμιμη μέχρι να υπογραφούν τα συμβόλαια, πολλοί πωλητές ακινήτων δέχονται προσφορές μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμη κι αν έχουν ήδη συμφωνήσει προ πολλού.

Κίνα

Η “χαλιναγώγηση” της έξαλλης αγοράς ακινήτων έχει γίνει και κύριο μέλημα για τις κινεζικές αρχές, αλλά ακόμη και το ολοκληρωτικό καθεστώς τα έχει βρει δύσκολα αφού οι Κινέζοι προύχοντες έχουν πέσει “με τα μούτρα” στην αγορά, αρπάζοντας μεγάλα διαμερίσματα στις καλύτερες πόλεις. Στους δημοφιλείς προορισμούς αυτούς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,8% παρά την προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών.

Νέα κτίρια στη Σενζεν

Στο τεχνολογικό κέντρο της Σενζεν ένα διαμέρισμα κοστίζει 43,5 φορές το μισθό ενός μέσου εργαζόμενου, πολύ κοντά στο Χονγκ Κονγκ που αποτελεί και την πιο ακριβή πόλη του κόσμου.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ