Το πρώτο έξυπνο αντηλιακό

Aποκαθιστά τις ζημιές που προκαλεί στο δέρμα ο Ήλιος τη στιγμή που αυτό συμβαίνει

Φανταστείτε μια κρέμα δέρματος που θεραπεύει τις βλάβες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως ή στις περιβαλλοντικές τοξίνες. Αυτή είναι η δυνατότητα μιας συνθετικής, βιομιμητικής μελανίνης που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συνθετική μελανίνη τους, μιμούμενη τη φυσική μελανίνη στο ανθρώπινο δέρμα, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά σε τραυματισμένο δέρμα, όπου επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Αυτές οι επιδράσεις εμφανίζονται τόσο στο ίδιο το δέρμα όσο και συστηματικά στο σώμα.

Όταν εφαρμόζεται σε κρέμα, η συνθετική μελανίνη μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από την έκθεση στον Ήλιο και να θεραπεύσει το δέρμα που έχει τραυματιστεί από βλάβες από τον ήλιο ή χημικά εγκαύματα, είπαν οι επιστήμονες. Η τεχνολογία λειτουργεί με τον καθαρισμό των ελεύθερων ριζών, οι οποίες παράγονται από τραυματισμένο δέρμα, όπως ένα ηλιακό έγκαυμα. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών καταστρέφει τα κύτταρα και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση του δέρματος και καρκίνο του δέρματος.

Η μελανίνη σε ανθρώπους και ζώα παρέχει μελάγχρωση στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά. Η ουσία προστατεύει τα κύτταρα σας από τις βλάβες από τον ήλιο με αυξημένη μελάγχρωση ως απόκριση στο ηλιακό φως – μια διαδικασία που συνήθως αναφέρεται ως μαύρισμα. Αυτή η ίδια χρωστική ουσία στο δέρμα καθαρίζει επίσης με φυσικό τρόπο τις ελεύθερες ρίζες ως απάντηση στην επιβλαβή περιβαλλοντική ρύπανση από βιομηχανικές πηγές και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Η γήρανση

Το δέρμα γερνάει επίσης λόγω χρονολογικής γήρανσης και εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής ρύπανσης. «Όλες αυτές οι προσβολές στο δέρμα οδηγούν σε ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φλεγμονή και διασπούν το κολλαγόνο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το ηλικιωμένο δέρμα φαίνεται πολύ διαφορετικό από το νεότερο δέρμα» λέει ο δρ. Κουρτ Λιου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όταν οι επιστήμονες δημιούργησαν τα νανοσωματίδια που κατασκευάστηκαν από συνθετική μελανίνη, τροποποίησαν τη δομή της μελανίνης για να έχουν υψηλότερη ικανότητα δέσμευσης ελεύθερων ριζών.

«Η συνθετική μελανίνη είναι ικανή να δεσμεύει περισσότερες ρίζες ανά γραμμάριο σε σύγκριση με την ανθρώπινη μελανίνη. Είναι σαν σούπερ μελανίνη. Είναι βιοσυμβατό, αποικοδομήσιμο, μη τοξικό και διαυγές όταν τρίβεται στο δέρμα. Στις μελέτες μας, δρα ως αποτελεσματικό σφουγγάρι, αφαιρώντας τους επιβλαβείς παράγοντες και προστατεύοντας το δέρμα» λένε οι ερευνητές

Μόλις εφαρμοστεί στο δέρμα, η μελανίνη κάθεται στην επιφάνεια και δεν απορροφάται στα κάτω στρώματα. «Η συνθετική μελανίνη σταθεροποιεί και θέτει το δέρμα σε μια θεραπευτική οδό, την οποία βλέπουμε τόσο στα ανώτερα στρώματα όσο και σε όλο το σώμα» εξηγούν οι ερευνητές.

Naftemporiki.gr
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Υπουργείο Γεωργίας άνοιξε τις πόρτες του σε νέους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ