Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια

Πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να μειώσει τις επιδοτήσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά την έκρηξη των εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας μετά από μια χρονιά ρεκόρ το 2024, κατά την οποία η εγκατεστημένη ισχύ αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Κίνα διαθέτει πλέον σχεδόν 887 GW εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας, περισσότερο από έξι φορές την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το κύμα των εγκαταστάσεων σήμαινε ότι η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα της εξάπλωσης της καθαρής ενέργειας σε μια εποχή που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε για δεύτερη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και δεσμεύτηκε να διευκολύνει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) δήλωσε ότι εξέδωσε αλλαγές στις πολιτικές που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των έργων καθαρής ενέργειας που είναι «προσανατολισμένες στην αγορά».

Δεν θα επηρεάσει τις τιμές, λέει η Κίνα

Η NDRC δήλωσε ότι η ικανότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας όλων των ειδών στην Κίνα έχει φτάσει σε ποσοστό άνω του 40% της συνολικής ικανότητας παραγωγής ενέργειας της οικονομίας, εν μέρει λόγω της υποστήριξης ενός συστήματος που εγγυάται τις τιμές για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που πωλείται στο δίκτυο. «Το κόστος της ανάπτυξης νέων μορφών ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα στάδια», ανέφερε η NDRC σε ανακοίνωσή της.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα έργα ολοκληρωθούν μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους θα αντιμετωπίσουν πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια με βάση την αγορά.

Η NDRC δήλωσε ότι αναμένει ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στην τιμή για τους οικιακούς χρήστες και τη γεωργία και ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ίδιες για τις βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες μετά την έναρξη ισχύος της αλλαγής.

Οι λιγότερο γενναιόδωρες επιδοτήσεις για τα νέα ηλιακά πάρκα θα μπορούσαν να προσθέσουν πίεση στην ηλιακή βιομηχανία της Κίνας, όπου η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε σχέση με την παγκόσμια ζήτηση έχει στείλει τις τιμές των ηλιακών συλλεκτών σε πτώση και απειλεί να οδηγήσει τους μικρότερους παραγωγούς σε πτώχευση.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Όταν οι κυρώσεις δεν αρκούν: Η αλυσίδα εμπορίου που συνδέει Ιαπωνία, Κίνα και Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ