Γιατί η Μόσχα ενεργοποίησε τον μηχανισμό κατώτατου ορίου τιμών στο πετρέλαιο

Στόχος να αυξήσει τα έσοδα από πετροδολάρια

Η Μόσχα για πρώτη φορά ενεργοποίησε τον λεγόμενο μηχανισμό κατώτατου ορίου τιμών για να προστατεύσει τη ροή πετροδολαρίων στον κρατικό προϋπολογισμό της από τις δυτικές ενεργειακές κυρώσεις.

Οι παραγωγοί πετρελαίου της χώρας πληρώνουν το λογαριασμό, υπογραμμίζοντας πως η προστασία της ροής πετροδολαρίων στα κρατικά ταμεία αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Κρεμλίνο. Οι ρωσικές βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού – αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα – και η Μόσχα χρησιμοποιεί τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

Για να υπολογίσουν τους φόρους του πετρελαίου του Ιανουαρίου, οι ρωσικές εταιρείες ενέργειας έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια μέση τιμή των Urals – του κυριότερου εξαγωγικού μείγματος αργού πετρελαίου της χώρας – 65 $ το βαρέλι, σύμφωνα με επιστολή της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα εισπράξει αυτά τα έσοδα τον Φεβρουάριο, με τα στοιχεία να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η τιμή αγοράς του αργού ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερη, αλλά η κυβέρνηση εφάρμοσε έκπτωση 15 δολαρίων το βαρέλι στο δείκτη αναφοράς Brent για το Urals στον φορολογικό τύπο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση στοιχεία της Argus Media Ltd., που επιβεβαιώθηκαν από Ρώσος αξιωματούχος που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η πραγματική έκπτωση με την οποία οι παραγωγοί της χώρας πουλούσαν τα φορτία Urals τους ήταν κατά μέσο όρο 18,12 δολάρια ανά βαρέλι στα ρωσικά λιμάνια τον Ιανουάριο, δείχνουν τα στοιχεία.

Το πλαφόν και ο σκιώδης στόλος

Η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών και οι σύμμαχοί τους έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας, ενώ στοχεύουν να διατηρήσουν τη ροή των βαρελιών στις παγκόσμιες αγορές, επιβάλλοντας ανώτατο όριο τιμής 60 $ το βαρέλι στις εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της χώρας. Η Μόσχα έχει αμβλύνει με επιτυχία τον αντίκτυπο αυτού πουλώντας βαρέλια σε Ασιάτες πελάτες και αναπτύσσοντας έναν τεράστιο σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων για να αποφύγει τους περιορισμούς στη ναυτιλία και την ασφάλιση.

Τους τελευταίους μήνες, η G-7 έχει εντείνει την πίεση στους πλοιοκτήτες, τους εμπόρους και τους αγοραστές πετρελαίου να επιβάλουν τη συμμόρφωση με το ανώτατο όριο τιμών, με αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη έκπτωση στο Urals. Το χάσμα τιμών των 18 δολαρίων που κατέγραψε η Argus τον Ιανουάριο είναι μικρότερο από ό,τι σε ορισμένα σημεία στις αρχές του 2023, όταν το Urals πωλούνταν σε ορισμένα από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας για 40 δολάρια λιγότερο από το Brent.

Άλλος τρόπος υπολογισμού

Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης έναν δεύτερο τρόπο υπολογισμού της τιμής του Urals για δημοσιονομικούς σκοπούς — λαμβάνοντας τη μέση τιμή Argus ενός βαρελιού Urals στα βασικά ρωσικά δυτικά λιμάνια και προσθέτοντας το εικονικό κόστος αποστολής του στο Ρότερνταμ και τη Μεσόγειο. Προς το παρόν, αυτά τα κόστη ορίζονται στα 2 δολάρια το βαρέλι, δίνοντας χαμηλότερη αποτίμηση από την κατώτατη τιμή για τον Ιανουάριο, αλλά η αντιμονοπωλιακή αρχή της χώρας έχει πει ότι θα αναπτύξει έναν πιο περίπλοκο υπολογισμό.

Πιο σκληρή προσέγγιση

Το κατώτατο όριο τιμών εισήχθη πέρυσι με πολύ μεγαλύτερη έκπτωση 34 $ που μειώθηκε σταθερά στα 20 $ τον Δεκέμβριο. Μέχρι τώρα, αυτό σήμαινε ότι οι ρωσικοί φόροι πετρελαίου υπολογίζονταν με βάση την πραγματική τιμολόγηση της αγοράς. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει περαιτέρω την έκπτωση του κατώτατου ορίου τιμής σε $10 το επόμενο έτος και $6 το 2026.

Καθώς η φορολογική φόρμουλα γίνεται σκληρότερη, η πίεση θα αυξηθεί στους Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου να διαπραγματευτούν υψηλότερες τιμές στα Ουράλια με τους ξένους πελάτες τους ή να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους από την τσέπη τους.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Αυξάνουν ή όχι τις οικονομικές αναταραχές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ