«Εμείς αναμένουμε από τον Φορέα Υλοποίησης να υλοποιήσει το έργο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, Great Sea Interconnector (GSI), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι σε πολιτικό επίπεδο το θέμα χειρίζεται διπλωματικά η Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει για το πού βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του έργου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το έργο είναι κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να τοποθετηθεί καθαρά» απέναντι σε αυτό. «Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε συνεισφέρει αυτά που συμφωνήσαμε στο πλαίσιο κατανόησης, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ των δύο κρατών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει, εξάλλου, και το ρυθμιστικό πλαίσιο, το «Cross-border cost allocation», που είναι η ρύθμιση που γίνεται σε ένα ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος, και οι δύο ρυθμιστές παρακολουθούν την υλοποίησή του.
«Η πληροφόρηση που έχουμε σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι το διαχειρίζεται η Ελλάδα, η οποία είναι σε διπλωματική διαβούλευση με τη χώρα που πιθανόν να ενίσταται, αλλά περισσότερο με άλλα κράτη», είπε, κυρίως ευρωπαϊκά, αλλά και πιθανώς να γίνονται συζητήσεις με επενδυτικά ταμεία, τα οποία επηρεάζουν τις χώρες στις οποίες ανήκουν.
«Αυτό όμως, θα πρέπει να το δούμε στην πορεία πώς εξελίσσεται», είπε, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένουμε από τον Φορέα Υλοποίησης να υλοποιήσει το έργο».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει καθυστέρηση, σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που είχαν δοθεί, ο Υπουργός ανέφερε ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2029. «Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, με το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) λάβαμε υπόψη τη λειτουργία μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης από το 2030 και μετά».
Σημείωσε ότι στόχος είναι να αυξήσουμε στο μίγμα ηλεκτρισμού τον ηλεκτρισμό που προέρχεται από ΑΠΕ και αυτό σχετίζεται και με την αποθήκευση και με την εισαγωγή φυσικού αερίου και την ολοκλήρωση του Βασιλικού, εκτός από την ηλεκτρική διασύνδεση. «Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και εξαρτάται το ένα από το άλλο» είπε.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Κυριάκου Κακουρή, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ότι για να αποφασίσει τυχόν χρηματοδότηση του έργου η ΕΤΕπ θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν τα αναθεωρημένα ΕΣΕΚ Κύπρου-Ελλάδας από την Κομισιόν, ο Υπουργός είπε ότι «δεν γνωρίζω αν όντως αναμένει η ΕΤΕπ οποιαδήποτε έγκριση των ΕΣΕΚ των δύο χωρών». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι λογικό ένας χρηματοδοτικός οργανισμός που θα επενδύσει μέσα από δανεισμό προς τον φορέα υλοποίησης, ή που θα είναι μέρος μιας οικονομικής προσπάθειας για το συγκεκριμένο έργο με οικονομική συνεισφορά, να διασφαλίσει ότι αυτά που βάζει θα έχουν απόδοση και θα επιστρέψουν στην Τράπεζα. «Είναι λογικό να εξαρτάται πολύ η απόφαση της ΕΤΕπ από μία έγκριση των ΕΣΕΚ», είπε.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να εγκριθούν τα ΕΣΕΚ, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Πάντως εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε υποβάλει έγκαιρα το ΕΣΕΚ και πιστεύω και η Ελλάδα το ίδιο. Είναι θέμα της Επιτροπής πότε θα τα εγκρίνει», ανέφερε.
Σε σχέση με το blackout που προκλήθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο τη Δευτέρα, ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι το προκάλεσε. Όπως ανέφερε, πιθανώς κάποιο φαινόμενο να προκάλεσε μια «αναστάτωση, ένα σοκ» στο δίκτυο, το οποίο, με την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ την ώρα που υπήρχε αυτό το σοκ στο δίκτυο, πιθανόν να προκάλεσε αυτό το blackout.
«Μου δίνεται η ευκαιρία να αναφέρω το τι λέει συνεχώς ο Διαχειριστής μας και αναγκάζεται, πολλές φορές, έλλειψη αποθήκευσης, να αποκόπτει τη συμβατική παραγωγή όσο το δυνατόν γίνεται και μετά τις ΑΠΕ», σημείωσε, αναφέροντας ότι το τι έγινε στην Ιβηρική χερσόνησο είναι χαρακτηριστικό αυτού ακριβώς που ο διαχειριστής προσπαθεί να αποφύγει. «Μία ολική σβέση έχει πάρα πολύ κόστος σε μια οικονομία και αυτό θα πρέπει να το έχουμε κατά νου την ώρα που λέμε ότι δεν πρέπει να έχουμε περικοπές. Ναι, θα το προσπαθήσουμε, αλλά όχι ως βάρος του δικτύου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια ολική σβέση έχει σοβαρά μεγαλύτερο κόστος από την οποιαδήποτε περικοπή ΑΠΕ.
Ερωτηθείς για τον ρόλο των διασυνδέσεων σε αυτό, είπε ότι οι διασυνδέσεις βοηθούν πολύ στο να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Όμως, αν οι καιρικές συνθήκες είναι παρόμοιες στις χώρες που βρίσκονται σε ηλεκτρική διασύνδεση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις δημιουργούν πρόβλημα σε άλλη γεωγραφική περιοχή.
Καλώντας να μην προτρέχουμε, σε σχέση με το τι έγινε σε Ισπανία-Πορτογαλία, σημείωσε ότι εκεί πρέπει να υπήρχαν ίδιες καιρικές συνθήκες στις χώρες που είναι ηλεκτρικά διασυνδεδεμένες, να υπήρχε τρομερή διείσδυση των ΑΠΕ σε όλες τις χώρες και προκλήθηκε σοκ στο ένα δίκτυο και «σαν το φαινόμενο ντόμινο, έφερε τις αντιδράσεις των άλλων δικτύων και είχαμε την ολική σβέση».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο τον Απρίλιο