Εταιρίες «κολοσσοί» αποσύρουν διαφημίσεις από το YouTube

Δεν έχουν όλοι τις ίδιες απόψεις για την κλιματική αλλαγή.

Την απόφαση να αποσύρουν μέρος των διαφημίσεων των προϊόντων τους από τον παγκόσμιο τεχνολογικό «τιτάνα» αναπαραγωγής βίντεο YouTube έλαβαν μερικοί από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του παγκόσμιου εμπορίου, όπως η Samsung, η L’Oréal, η Warner Bros and η Danone.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων Digiday, οι διαφημιζόμενοι έλαβαν την απόφαση να σταματήσουν την όποια προβολή σε βίντεο που περιλαμβάνουν παραπληροφόρηση σε σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, καθώς και τα κανάλια χρηστών που αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη του φαινομένου, θεωρώντας το συγκεκριμένο περιεχόμενο ως «ακατάλληλο».

Συγκεκριμένα, η L’Oréal σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εργάζεται σε συνεργασία με το YouTube προκειμένου να αφαιρεθούν οι διαφημίσεις από τέτοια βίντεο, ωστόσο τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιπες εταιρίες δεν αναμένεται να αποσύρουν το σύνολο των διαφημίσεών τους από άλλα βίντεο.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια πιο λογική κίνηση σε σχέση με το 2017, όταν πολλές εταιρίες ακύρωσαν ολόκληρες καμπάνες λόγω της προβολής διαφημίσεων που χρηματοδοτούσαν επιθετικά και προσβλητικά βίντεο.

Ενώ σε ζητήματα που άπτονται της τρομοκρατίας και της παιδοφιλίας, η κοινή συναίνεση όλων των φορέων για την καταπολέμηση των φαινομένων θεωρείται πλέον δεδομένη, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχουν κοινές απόψεις.

Ενώ βίντεο που σχετίζονται με τον δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να προσδώσουν ώθηση στην βιωσιμότητα των εταιρών, οι μεγάλοι «παίκτες» ανησυχούν ότι η προβολή ανακριβών γεγονότων και παραπληροφόρησης θα μπορούσαν να απομακρύνουν τους πελάτες τους από τις ίδιες και τα προϊόντα τους.

Έτσι, οι έλεγχοι που έχει ξεκινήσει αυτή την εποχή το YouTube, θα δώσουν την δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να ελέγχουν πού θα διαφημίζονται, ώστε να αποφύγουν τα θέματα που αποδεικνύονται «τοξικά» για τους ίδιους.

Προκειμένου να συμψηφιστεί ο κίνδυνος της διαφήμισης σε ακατάλληλο περιεχόμενο με την δυνατότητα και το κέρδος από την διαφήμιση στις πλατιές μάζες του YouTube, δίνεται η δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να ελέγχουν οι ίδιοι τις λίστες του περιεχομένου που ανεβαίνει, κάτι που τους εμπλέκει σε μεγαλύτερο βαθμό στην λήψη αποφάσεων.

Η εταιρία Unilever, για παράδειγμα, εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι, είτε οι ίδιοι οι έμποροι είτε ο οργανισμός και τα στελέχη σας, βοηθούν στο να ληφθεί απόφαση σχετικά με ποια βίντεο του YouTube πρέπει να μπουν στην μαύρη λίστα.

Στην εταιρία Zenith η οποία ανήκει στο Publicis, οι προγραμματιστές προσπαθούν να προλάβουν την εμφάνιση διαφημίσεων σε βίντεο με οποιοδήποτε ακατάλληλο περιεχόμενο, με τις βασικές αρχές να επανεξετάζονται συχνά αναλόγως των απαιτήσεων και των ρυθμίσεων.

Από την πλευρά της, η Google προσπάθησε να βοηθήσει τους διαφημιζόμενους να αποφύγουν τα βίντεο που δεν είναι κατάλληλα για τα ίδια τα προϊόντα και τις μάρκες τους, έχοντας διορίσει συντονιστές περιεχομένου οι οποίοι από το 2017, όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της εγκατάλειψης των πελατών, σαρώνουν τα βίντεο που ανεβαίνουν προκειμένου να εντοπίσουν ακατάλληλο περιεχόμενο.

« Η συζήτηση μετατοπίζεται πλέον από την ασφάλεια της φήμης των εταιριών, η οποία αποτελεί μια μονοδιάστατη προσέγγιση, στην καταλληλότητα του εμπορικού σήματος για συγκεκριμένο περιεχόμενο, κάτι που είναι πιο ευέλικτο και υποκειμενικό», δήλωσε ο Mike Henry, CEO της εταιρίας στατιστικών δεδομένων βίντεο Openslate.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ