Τέλος τα σχέδια εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου, μετά από μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και εθελούσιων αποχωρήσεων που μείωσαν το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου κατά 1.300 εργαζομένους.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024 ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέο μαζικό σχέδιο εξόδου προσωπικού, καθώς η τράπεζα έχει ήδη πετύχει τον στόχο της όσον αφορά τη μείωση του προσωπικού.
Η στρατηγική πίσω από τη μείωση προσωπικού
Από το 2019, η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του προσωπικού της, μέσω διαδοχικών σχεδίων εθελούσιας εξόδου, φτάνοντας στο σημείο να αποχωρήσει σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων της.
Η κίνηση αυτή στόχευε στον εξορθολογισμό του κόστους και στην αύξηση της κερδοφορίας της Τράπεζας μετά από την τρικυμία της κρίσης του 2013, κάτι που αποτυπώνεται έστω και συγκυριακά λόγω της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων δύο χρόνων, στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας.
Η τράπεζα κατέγραψε κέρδη μετά τη φορολογία ύψους 508 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε ετήσια βάση, ενώ το 2023 είχε καταγράψει 488 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, η σταθερή κερδοφορία και οι ισχυροί κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας αποδεικνύουν ότι η στρατηγική της αποδίδει.
Μόνο αλλαγές στη δομή
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αυξημένη αυτοματοποίηση και οι νέες τεχνολογίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αλλαγές στη δομή του προσωπικού.
Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η τράπεζα συνεχίζει να επενδύει στην τεχνολογία και στη βελτίωση των υπηρεσιών της, κάτι που πιθανώς θα διαφοροποιήσει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στο μέλλον. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε περαιτέρω προσαρμογή θα είναι στοχευμένη και όχι μαζική, καθησυχάζοντας το προσωπικό και βάζοντας μία τελεία στην όποια σχετική φημολογία.
Η Τράπεζα Κύπρου δείχνει να έχει πετύχει τον στόχο της όσον αφορά τη μείωση του κόστους λειτουργίας και πλέον στρέφει την προσοχή της στην ενίσχυση της κερδοφορίας της - κυρίως των μη επιτοκιακών εσόδων - τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών της.
Το αν θα υπάρξουν επιπλέον αλλαγές στο προσωπικό της στο μέλλον, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, η στρατηγική κατεύθυνση της διοίκησης δείχνει ότι τα μαζικά σχέδια αποχώρησης προσωπικού στην Τράπεζα Κύπρου εξόδου ανήκουν πια στο παρελθόν.