Η UniCredit καθυστερεί την απόφαση για την εξαγορά της Banco BPM, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έθεσε περιοριστικούς όρους που εγείρουν νομικές αμφιβολίες και ανησυχίες για παρεμβάσεις στις μελλοντικές αποφάσεις της τράπεζας.
Η κυβερνητική παρέμβαση μπλοκάρει τη μεγαλύτερη τραπεζική συγχώνευση της Ιταλίας.
Η UniCredit SpA δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τελική απόφαση για την προτεινόμενη εξαγορά της Banco BPM SpA, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έχει επιβάλει όρους βάσει του καθεστώτος «Golden Power» που αφορά συναλλαγές στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UniCredit, έχει ήδη απαντήσει στις αρχές και αναμένει επίσημη απάντηση πριν προχωρήσει περαιτέρω.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού «είναι ασυνήθιστη για εγχώρια συγχώνευση δύο ιταλικών τραπεζών» και εγείρει ερωτήματα, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλες παρόμοιες συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Oρσέλ, υπέβαλε μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς στα τέλη του 2024, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία τρίτου μεγάλου τραπεζικού πυλώνα στην Ιταλία — σχέδιο στο οποίο η BPM έχει κεντρικό ρόλο.
Η ιταλική κυβέρνηση, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη συμφωνία μόνο εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένοι όροι, οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια, «υπηρετούν την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας».
Η αντίδραση της UniCredit και οι νομικές αμφιβολίες
Σύμφωνα με τη UniCredit, το κυβερνητικό έγγραφο που περιλαμβάνει τους όρους περιορίζει σημαντικά τη μελλοντική ευελιξία της συγχωνευμένης οντότητας. Συγκεκριμένα, επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση δανείων, στη διαχείριση ρευστότητας, στη διάθεση συμμετοχών, αλλά και στις δραστηριότητες της UniCredit στη Ρωσία.
Η τράπεζα προειδοποιεί ότι οι όροι «είναι ασαφείς και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες» και ενδέχεται να μην είναι συμβατοί με το ιταλικό και ενωσιακό δίκαιο, καθώς και με τις αρμοδιότητες των εποπτικών αρχών. Η UniCredit εκφράζει την ανησυχία ότι τέτοιες παρεμβάσεις απειλούν την αυτονομία λήψης αποφάσεων και μπορεί να οδηγήσουν σε «μη ηθελημένα αποτελέσματα».
Η υπόθεση αναμένεται να εξελιχθεί σε πολιτικό και οικονομικό θρίλερ, καθώς η UniCredit είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας, ενώ η Banco BPM θεωρείται νευραλγικής σημασίας για το μέλλον του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει με ειδικές εξουσίες αποτυπώνει την αυξανόμενη τάση κρατικής ανάμειξης σε κομβικές ιδιωτικές συναλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Η DeepSeek στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ για απειλές εθνικής ασφάλειας