Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ η απασχόληση σημείωσε απροσδόκητη άνοδο, παρά τον επικείμενο φόρο μισθοδοσίας ύψους 26 δισ. λιρών (32,8 δισ. δολαρίων) που αναμένεται να επιβάλει η κυβέρνηση των Εργατικών.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), οι μισθοί, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 5,9% στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση, από 5,6% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Παρά την αύξηση του κόστους απασχόλησης στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης των Εργατικών, η αγορά εργασίας εμφανίζεται πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο. Ο αριθμός των εργαζομένων που καταγράφονται στις μισθολογικές καταστάσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 21.000 τον Ιανουάριο, με τη συνολική μείωση από τον Οκτώβριο –όταν η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς αύξησε τους εργοδοτικούς φόρους και τον κατώτατο μισθό– να περιορίζεται στις 20.000 θέσεις. Αντίθετα, οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 30.000 θέσεις τον Ιανουάριο.
Η ανεργία παρέμεινε στο 4,4%, ενώ ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας παρουσίασε ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Προβληματισμός για την Τράπεζα της Αγγλίας
Τα στοιχεία ενδέχεται να ενισχύσουν την επιφυλακτικότητα των αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), οι οποίοι καλούνται να εξισορροπήσουν τη χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας με τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και την ανθεκτική αγορά εργασίας.
Παρότι οι επιχειρηματικές έρευνες έχουν δείξει μείωση θέσεων εργασίας σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα επίσημα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ακόμα μια σημαντική επιδείνωση. Επιπλέον, τα πρώιμα δεδομένα για απολύσεις δεν καταδεικνύουν κύμα περικοπών.
Το ποσοστό των απολύσεων αυξήθηκε ελαφρώς στο τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας τις 3,9 απολύσεις ανά 1.000 εργαζόμενους, ωστόσο παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο επίπεδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το ONS.
Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας ενδέχεται να δημιουργήσει νέα εμπόδια στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία επιχειρεί να περιορίσει τις πιέσεις στους μισθούς, καθώς ο διοικητής Άντριου Μπέιλι έχει επισημάνει ότι η αύξηση των αποδοχών διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στο 6,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψη της BOE για 6,3%.
Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει στο 2,8%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών. Ο επίμονα υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών και οι προβλέψεις για νέα άνοδο του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει την BOE να προειδοποιήσει ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν με «σταδιακό και προσεκτικό» ρυθμό.
Η BOE εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα αντιδράσουν στην αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Εταιρείες ενδέχεται είτε να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, επιτείνοντας τον πληθωρισμό, είτε να μειώσουν την αύξηση των μισθών και να προχωρήσουν σε απολύσεις, περιορίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις από την αγορά εργασίας.
Οι επιχειρηματικές προβλέψεις για το 2025 δείχνουν επιβράδυνση της αύξησης των μισθών κοντά στο 4%, επίπεδο που η BOE εξακολουθεί να θεωρεί υψηλό για την επίτευξη του στόχου πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δυσκολεύονται να αποτιμήσουν με ακρίβεια τη δυναμική της αγοράς εργασίας, καθώς η πτώση στη συμμετοχή στις στατιστικές έρευνες έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με την ακρίβεια των επίσημων εκτιμήσεων για την ανεργία, την απασχόληση και την οικονομική αδράνεια. Το ONS επιταχύνει τη δημιουργία μιας νέας έρευνας για να βελτιώσει τη χαρτογράφηση της αγοράς εργασίας, αν και προειδοποιεί ότι η πλήρης μετάβαση ενδέχεται να διαρκέσει έως το 2027.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Πώς «τσακίστηκε» η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης - Οι 5 λόγοι