Η Κίνα προετοιμάζεται για έναν διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μια νέα σειρά εργαλείων που είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να τιμωρήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με δασμούς.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν αυτόν τον μήνα από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην πρόσβαση της Κίνας σε ζωτικής σημασίας εξαρτήματα για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν το Πεκίνο στο να προσφέρει σε όλους μια προεπισκόπηση των στόχων του σε έναν δεύτερο εμπορικό πόλεμο.
Λίγες ημέρες μετά τους περιορισμούς, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άνοιξε έρευνα εναντίον της Nvidia Corp. και απαγόρευσε την εξαγωγή αρκετών σπάνιων υλικών που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Το Πεκίνο περιόρισε επίσης τις πωλήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη βασικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η απάντηση του Πεκίνου ακολούθησε το αμερικάνικο και ευρωπαϊκό εγχειρίδιο, επεκτείνοντας το καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών του ώστε να περιλαμβάνει την απαγόρευση πώλησης ορισμένων αγαθών στις ΗΠΑ, εφαρμόζοντάς το σε εταιρείες τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας.
Τα αντίποινα φάνηκε να είναι βαθμονομημένα ώστε να απειλήσουν τις ΗΠΑ χωρίς να κλονίσουν την εύθραυστη διμερή σχέση ή να προκαλέσουν πλήγμα στην οικονομία της ίδιας της Κίνας.
Με το βλέμμα στην ανάπτυξη, το Πολιτικό Γραφείο της Κίνας που λαμβάνει εμπορικές αποφάσεις συνδύασε τις προειδοποιητικές βολές με υποσχέσεις για πιο τολμηρή οικονομική στήριξη το 2025, χαλαρώνοντας τη στάση της νομισματικής πολιτικής του. Ενώ οι δεσμεύσεις αυτές δεν περιείχαν πολλές λεπτομέρειες, περισσότερες ενδείξεις θα μπορούσαν να προκύψουν από την ετήσια οικονομική σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο.
Ενώ το Πεκίνο φαίνεται να προετοιμάζεται για μάχη, υπάρχουν ορισμένοι στην Κίνα που τάσσονται υπέρ μιας πιο ήπιας αντίδρασης σε μια εποχή που η οικονομία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού του αιώνα και ένα κραχ στα ακίνητα που πρόκειται να εισέλθει σε ένα επώδυνο τέταρτο έτος.
Τα αντίποινα δεν είναι «ποτέ καλή επιλογή» από οικονομική άποψη, δήλωσε ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ νωρίτερα αυτό το μήνα στο ετήσιο φόρουμ Πεκίνου-Τόκιο στην ιαπωνική πρωτεύουσα. «Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να κάνουν πολλά γι’ αυτό».
Το Πεκίνο αφιέρωσε τα τέσσερα χρόνια που ο Τραμπ ήταν εκτός αξιώματος στη διαμόρφωση μιας νέας εργαλειοθήκης για αντίποινα ως ανταπάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ.
Ενώ αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να καταστήσει οποιαδήποτε νέα σύγκρουση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου τόσο ευρύτερη όσο και πιο επιζήμια για άλλες χώρες, τα βήματα αυτά αποτελούν επίσης μια πράξη εξισορρόπησης για την Κίνα. Ακόμα και με την κατασκευαστική κυριαρχία της χώρας, μέχρι στιγμής εφαρμόζει μέτρα που δεν προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση.
Η κίνηση της Κίνας κατά της Nvidia είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν και η έρευνα των αρχών αποτέλεσε έκπληξη και προκλήθηκε από υποψίες ότι η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς της κανόνες, είναι απίθανο να εμποδίσει την ανάπτυξη της δεύτερης πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο.
Στον πρώτο γύρο του εμπορικού πολέμου το 2018-2019, η Κίνα αντέδρασε στους αμερικανικούς δασμούς με τους δικούς της φόρους στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, σε μια στρατηγική «tit-for-tat». Αρχικά προσπάθησε να ισοφαρίσει το μέγεθος των ενεργειών της Ουάσινγκτον και στη συνέχεια προέβη σε πιο συμβολικές κινήσεις, δεδομένου ότι εισάγει πολύ λιγότερα από τις ΗΠΑ απ’ ό,τι εξάγει σε αυτές.
Εάν ο Τραμπ επιβάλει ξανά δασμούς, η Κίνα θα μπορούσε να απαντήσει και πάλι με τον ίδιο τρόπο, πλήττοντας ξανά τις αμερικανικές εξαγωγές μηχανημάτων ή τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σόγιας, καλαμποκιού και χοιρινού κρέατος. Οι εταιρείες σπεύδουν ήδη να εισάγουν στις ΗΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά πριν από την ορκωμοσία του προέδρου στις 20 Ιανουαρίου.
Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τη χρήση εμπορικών ερευνών αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικών μέτρων τα τελευταία χρόνια. Με τις ΗΠΑ να διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια βιομηχανικών επιδοτήσεων στη βιομηχανία τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, αυτό μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την κινεζική αντίδραση στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει περιορισμούς για να σταματήσει την εξαγωγή της δικής του τεχνολογίας. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους το Υπουργείο Εμπορίου απαγόρευσε την εξαγωγή μιας σειράς τεχνολογιών σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών επεξεργασίας μεταλλεύματος και παραγωγής μαγνητών.
Η απόφαση αυτή μπορεί να είχε ως κίνητρο την επιθυμία να εμποδίσει τις εταιρείες στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να ανασυγκροτήσουν τη δική τους ικανότητα επεξεργασίας των ορυκτών και να αντικαταστήσουν τους κινέζους συνεργάτες τους με εγχώριους.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Μπορεί η Κομισιόν να αντιμετωπίσει ένα υπερπλεόνασμα κινεζικών προϊόντων;