Οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει άνοδο, καθώς η πρόσφατη εμπορική αναταραχή οδήγησε τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο που αποτελεί το πολύτιμο μέταλλο, ενώ άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το δολάριο σημείωσαν πτώση.
Οι τιμές του χρυσού σημειώνουν νέα υψηλά και έφτασαν πρόσφατα τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά, με περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι τιμές θα σημειώσουν περαιτέρω ράλι. Η J.P. Morgan αναμένει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 3.675 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2025 και θα αγγίξει τα 4.000 δολάρια μέχρι το β’ τρίμηνο του 2026.
Αντίθετα, τα αμερικανικά Treasuries έχουν σημειώσει sell-off τις τελευταίες εβδομάδες, με την απόδοση του 30ετούς να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου έχει καταγράψει πτώση κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Ενώ η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου έχει καταγράψει αύξηση μόλις περίπου 2 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος, η απότομη άνοδός του μετά την ανακοίνωση των αμοιβαίων δασμών από τον Τραμπ ξεπέρασε τις 30 μονάδες βάσης. Εν τω μεταξύ, οι τιμές spot του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 25% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
CNBC
Ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα που σημείωσαν στις αρχές του μήνα και το δολάριο ενισχύθηκε οριακά καθώς ο Τραμπ υπαναχώρησε από τα σχόλια που έκανε σχετικά με την απόλυση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, η θέση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των επενδυτών έχει ήδη δεχθεί πλήγμα.
Η παραδοσιακά αντίστροφη σχέση μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και του χρυσού φαίνεται να έχει καταρρεύσει. Συνήθως, όταν οι αποδόσεις είναι υψηλότερες, ο χρυσός γίνεται λιγότερο ελκυστικός, δεδομένου του υψηλότερου κόστους της διακράτησης χρυσού, καθώς δεν αποδίδει τόκους.
Ένας άλλος παράγοντας για την κατάρρευση της παραδοσιακής σχέσης μεταξύ χρυσού και Treasuries θα μπορούσε να είναι η φθίνουσα πίστη στην Αμερική και το αφήγημα περί «αμερικανικής εξαιρετικότητας», δήλωσαν αναλυτές στο CNBC.
«Υπάρχει μια φθίνουσα εμπιστοσύνη στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία λόγω τόσο των οικονομικών όσο και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων», δήλωσε ο Σόνι Κουμάρι, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ.
Οι αγορές θεωρούν ευρέως ότι ο πόλεμος των δασμών του Τραμπ είναι ένα πολιτικό σφάλμα και η αντιληπτή ανεξαρτησία του χρυσού από οποιαδήποτε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική έχει ενισχύσει την ελκυστικότητά του.
«Σε αντίθεση με τα νομίσματα ή τα κρατικά ομόλογα, ο χρυσός δεν ενέχει πιστωτικό κίνδυνο και δε συνδέεται με την οικονομική ή πολιτική πορεία ενός μόνο έθνους», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ζούμπφε, ανώτερος διαπραγματευτής πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε καιρούς που η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά μέσα κλονίζεται.
Στη λάμψη του χρυσού συμβάλλει ακόμη περισσότερο η εξασθενημένη ελκυστικότητα του αμερικανικού δολαρίου. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά γενικά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο δολάριο, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, πιο ελκυστικά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες ήταν υποεπενδεδυμένες στον χρυσό σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των ανεπτυγμένων αγορών, έχουν στραφεί στο πολύτιμο μέταλλο και είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυροί αγοραστές καθώς διαφοροποιούνται από τα αποθεματικά τους που βασίζονται στο δολάριο, δήλωσε ο Ίλαϊ Λι, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Bank of Singapore.
Το πρόσφατο sell-off του δολαρίου έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για μια παγκόσμια απο-δολαριοποίηση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ελκυστικότητα του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Ο χρυσός έχει προβληθεί αρκετές φορές ως πιθανό εναλλακτικό κύριο αποθεματικό νόμισμα, ενώ πολλές χώρες συνειδητοποίησαν ότι ο χρυσός ήταν μια πιθανή αντιστάθμιση έναντι των ΗΠΑ που πάγωναν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για μη ευθυγράμμιση με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ενώ το sell-off του δολαρίου ήταν επωφελές για τον χρυσό, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί ένα μέλλον με ουσιαστική απομάκρυνση από το δολάριο, δεδομένου του κόστους μεταφοράς και αποθήκευσης του χρυσού, ενώ το γεγονός ότι οι ράβδοι είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν αποδίδει τόκους περιορίζει επίσης την ελκυστικότητά του.
Επιπλέον, ενώ έχει υπάρξει μια μικρή ανατίμηση του καθεστώτος ασφαλούς καταφυγίου των ομολόγων αμερικανικού Δημοσίου, εξακολουθεί τελικά να είναι «πραγματικά δύσκολο» να αντικατασταθεί, δεδομένου ότι είναι η «πιο ρευστή αγορά στον κόσμο», δήλωσε ο Τοντ Μπράιτον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Franklin Income Investors.
Η αντικατάσταση των αμερικανικών Treasuries ως ασφαλούς καταφυγίου δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, καθώς μετατοπιζόμαστε προς έναν πιο πολυπολικό κόσμο, τόνισε.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ιστορική στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία - Οι δασμοί, η Κίνα και η κρίση του «Made in Germany»