Ανέκτησαν ένα μέρος από τις απώλειες της τάξης του 2% που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη στην Ασία, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν μια πιθανή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έναντι των αντικρουόμενων δασμολογικών σημάτων από τον Λευκό Οίκο και τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 53 σεντς, ή 0,8%, στα 66,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 55 σεντς, ή 0,88%, στα 62,82 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές είχαν υποχωρήσει 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού το Reuters ανέφερε ότι πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ θα πρότειναν στον όμιλο να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο, επικαλούμενοι τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες του καρτέλ.
«Ενώ μια κίνηση ανάληψης κινδύνου αύξησε τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία ρίσκου χθες, το πετρέλαιο έμεινε πίσω χάρη στη διαφωνία του ΟΠΕΚ+», γράφουν σε σημείωμά τους αναλυτές της ING.
Ο ΟΠΕΚ+
Το Καζακστάν, το οποίο παράγει περίπου το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και έχει επανειλημμένα υπερβεί την ποσόστωσή του τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον, αντί του OPEC+, για να αποφασίσει τα επίπεδα παραγωγής, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.
Υπήρχαν προηγουμένως διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ σχετικά με τη συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις παραγωγής, στο πλαίσιο των οποίων η Αγκόλα αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ+ το 2023.
«Περαιτέρω διαφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ είναι ένας σαφής καθοδικός κίνδυνος, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο τιμών», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.
ΗΠΑ – Κίνα
Τα σημάδια ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να πλησιάσουν σε εμπορικές συνομιλίες υποστήριξαν τις τιμές. Η Wall Street Journal έγραψε ότι ο Λευκός Οίκος θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τους δασμούς του στην Κίνα έως και 50% προκειμένου να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τρέχοντες εισαγωγικοί δασμοί -145% στα κινεζικά προϊόντα που κατευθύνονται στις ΗΠΑ και 125% στα αμερικανικά προϊόντα που κατευθύνονται στην Κίνα- δεν είναι βιώσιμοι και θα πρέπει να μειωθούν πριν ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt δήλωσε αργότερα στο Fox News ότι δεν θα υπάρξει μονομερής μείωση των δασμών σε προϊόντα από την Κίνα.
Οι αναλυτές της Rystad Energy προειδοποιούν ότι ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας στο μισό φέτος στα 90.000 βαρέλια την ημέρα από 180.000 bpd.
Ο Τραμπ εξετάζει επίσης δασμολογικές εξαιρέσεις στις εισαγωγές ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την Κίνα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Το Ιράν
Ασκώντας δυνητικά πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, οι ΗΠΑ και το Ιράν θα πραγματοποιήσουν έναν τρίτο γύρο συνομιλιών αυτό το σαββατοκύριακο για μια πιθανή συμφωνία για την επαναφορά των περιορισμών στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης.
Η αγορά παρακολουθεί τις συνομιλίες για τυχόν σημάδια ότι μια προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο και να ενισχύσει την προσφορά.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τρίτη νέες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, κάτι που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι δείχνει «έλλειψη καλής θέλησης και σοβαρότητας» σχετικά με τον διάλογο με την Τεχεράνη.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Ράλι για χρυσό μετά τις δηλώσεις Τραμπ και τις αμφιβολίες για τους δασμούς