Απώλειες στη Wall Street υπό το «βάρος» του PCE

Πτώση στις αγορές μετοχών και άνοδος στα ομόλογα εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας - Πρώτη τριμηνιαία πτώση έπειτα από έξι διαδοχικά θετικά τρίμηνα για τον S&P 500 - Η μεγαλύτερη τριμηνιαία «βουτιά» σε βάθος δύο ετών για τον Nasdaq

Υποχωρούν σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση του δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η επιθετική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο, με την επιβολή δασμών σε βασικούς εταίρους, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,15% και διαπραγματεύεται στις 42.236,19 μονάδες. Ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,41% στις 5.669,83 μονάδες και ο Nasdaq χάνει 0,71% στις 17.676,85 μονάδες.

Παρά την καλή πορεία των αγορών μέχρι την Πέμπτη -με τον Dow Jones να καταγράφει εβδομαδιαία άνοδο 0,8%, τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,5% και τον Nasdaq κατά 0,1%- η συνεχιζόμενη ανησυχία για τον πληθωρισμό και την κατεύθυνση της οικονομίας έχει οδηγήσει τον S&P 500 και τον Nasdaq σε πτώση 10% από τα ιστορικά υψηλά τους, μπαίνοντας αμφότεροι σε φάση «τεχνικής διόρθωσης». Ο S&P 500 φαίνεται πως θα καταγράψει την πρώτη του τριμηνιαία απώλεια έπειτα από έξι διαδοχικά θετικά τρίμηνα, ενώ ο Nasdaq οδεύει προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Οι μετοχές επεκτείνουν σήμερα την καθοδική τους πορεία στη Νέα Υόρκη, με τον S&P 500 να υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Αντιθέτως, τα ομόλογα κερδίζουν έδαφος, κυρίως στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, οδηγώντας τις σε πτώση. Το δολάριο παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις, ενώ ο χρυσός «εκτοξεύθηκε» σε νέο ιστορικό υψηλό.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση ότι ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (core PCE) -ο προτιμώμενος πληθωριστικός δείκτης πληθωρισμού της Fed- αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,8% σε ετήσια, υπερκαλύπτοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η καταναλωτική δαπάνη, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, σημείωσε οριακή άνοδο 0,1%, μετά από ισχυρή πτώση τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη σχεδόν της τελευταίας τετραετίας, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στις κακές καιρικές συνθήκες.

Η Federal Reserve, που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, τηρεί στάση αναμονής ενόψει των επιπτώσεων από τις πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως οι νέοι δασμοί 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και η δέσμευσή του για πρόσθετους ανταποδοτικούς δασμούς από τις 2 Απριλίου.

Η αυξανόμενη ανησυχία ότι οι πολιτικές Τραμπ ενδέχεται να ωθήσουν την αμερικανική οικονομία σε περίοδο αυξημένου πληθωρισμού και αναιμικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε σημαντικές ρευστοποιήσεις το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, οι αγορές διατηρούν τη βεβαιότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: ΦΑ: Προς εβδομαδιαία πτώση στην Ευρώπη καθώς τα νοικοκυριά σβήνουν τη θέρμανση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ