Χρυσός: Η οικονομική αβεβαιότητα εκτοξεύει ξανά τη ζήτηση

Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και γεωπολιτικών εντάσεων. Η αυξημένη ζήτηση από κεντρικές τράπεζες και επενδυτές ενισχύει τη δυναμική της ανόδου

Η ραγδαία άνοδος της τιμής του χρυσού, που συνεχίζει να σημειώνει νέα ιστορικά ρεκόρ, επιβεβαιώνει την έντονη οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, καθώς και η αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική δασμών της κυβέρνησης Τραμπ, έχουν οδηγήσει τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών επιλογών, με τον χρυσό να αποτελεί διαχρονικά καταφύγιο αξίας.

Η διαχρονική αξία του πολύτιμου μετάλλου οφείλεται στην περιορισμένη προσφορά του, καθώς και στη διατήρησή του από τις κεντρικές τράπεζες ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο. Παρά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού το 1971, οι αγορές του από κεντρικές τράπεζες αυξάνονται σε περιόδους κρίσεων, όπως φάνηκε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν η τιμή του ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά.

Το νέο ανοδικό κύμα ξεκίνησε το 2020 και ενισχύθηκε το 2024, με την τιμή του χρυσού να ξεπερνά τα 2.900 δολάρια. Η πτώση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed ενίσχυσε περαιτέρω τη ζήτηση, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε μη πληθωριστικά περιουσιακά στοιχεία. Η καθαρή ζήτηση των κεντρικών τραπεζών εκτινάχθηκε σε πάνω από 1.000 τόνους τα τελευταία χρόνια, ενώ η επενδυτική ζήτηση αυξήθηκε κατά 25% το 2024, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ωστόσο, η άνοδος της τιμής του χρυσού είχε επιπτώσεις στη ζήτηση κοσμημάτων, η οποία μειώθηκε κατά 11% λόγω υψηλότερων τιμών. Παράλληλα, η ζήτηση φυσικού χρυσού αυξήθηκε σημαντικά σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ μειώθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Παρόλο που η Fed παραμένει επιφυλακτική ως προς τη μείωση των επιτοκίων, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα διατηρήσει τη δυναμική ανόδου της τιμής του χρυσού.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Άλμα στους δείκτες παρά την απειλή για νέους δασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ