Bloomberg: Γιατί πρέπει να παραιτηθείτε μετά από 10 χρόνια από τη δουλειά σας

Οι ειδικοί σε θέματα εργασίας λένε ότι μια ριζική αλλαγή καριέρας κάθε μία ή δύο δεκαετίες μπορεί να είναι θετική και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες

Ο Γκρεγκ Γουίλσον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου του 2021 κοιτάζοντας πίσω από το φορητό του υπολογιστή, καθώς η σύζυγός του και τα τρία μικρά παιδιά τους πήγαιναν στον ζωολογικό κήπο ή σε μια παιδική χαρά κοντά στο σπίτι τους στο Σεντ Λούις, και επέστρεφαν μετά από ώρες, χαμογελαστοί και ζωηροί. «Συνέχεια ζήλευα», λέει ο 43χρονος. «Διασκέδαζαν κάθε μέρα και ήθελα να τους κάνω παρέα». Αλλά ως υπεύθυνος προγραμμάτων σε μια μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία, μια δουλειά στην οποία είχε μπει στα είκοσί του χρόνια, ο Γουίλσον ένιωθε ότι δεν μπορούσε να πάρει άδεια. Έτσι, τον περασμένο Νοέμβριο, παραιτήθηκε για να αρχίσει να γράφει στο προσωπικό του blog.

Η ανησυχία του Γουίλσον εμφανίστηκε ακριβώς στην ώρα της, τη σωστή στιγμή, λέει η Άλισον Γκάμπριελ, καθηγήτρια διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσόν. Είναι μία από τις ολοένα αυξανόμενες τάσεις των ειδικών ψυχολογίας να προτείνουν στους εργαζόμενους να επαναπροσδιορίσουν την όποια «καριέρα» στα δώδεκα μάξιμουμ χρόνια σε έναν τομέα, τα οποία ακολουθούνται από επαναξιολόγηση και επαναδρομολόγηση. «Βλέπουμε ανθρώπους να αποφασίζουν 10 ή περισσότερα χρόνια μετά την πορεία τους στην ίδια δουλειά να θέλουν να δοκιμάσουν κάτι εντελώς καινούργιο», λέει.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η προσαρμογή σε νέες, πολλαπλές ταυτότητες, όπως σύζυγος, γονέας, φροντιστής ή μόνος γόνος, λέει, μπορεί να ωθήσει σε επαναξιολόγηση των αναγκών και των στόχων. Ταυτόχρονα, η βασική ανθρώπινη ψυχολογία τροφοδοτεί την ανάγκη για αλλαγή με υπερβολική έμφαση στα μειονεκτήματα και μείωση της ικανοποίησης από συνθήκες που κάποτε ήταν συναρπαστικές. Τελευταία, αυτές οι εκτιμήσεις έχουν αυξηθεί υπερβολικά, καθώς η πανδημία έχει δώσει στους εργαζόμενους άπλετο χρόνο για να αναλογιστούν τις αξίες, τα ενδιαφέροντα και την ικανοποίησή τους.

«Εντοπίστε τις αδυναμίες που έχετε και δουλέψτε επιμελώς για να καλύψετε το κενό»

Η Γκάμπριελ συμβουλεύει να αγνοήσετε την παρόρμηση να ανατρέψετε τα πάντα με ένα adios, διότι «έτσι περνάτε από τη Μεγάλη Παραίτηση στη Μεγάλη Μετάνοια». Οι έρευνες δείχνουν ότι το περιβάλλον σας -τα πάντα, από τους φίλους μέχρι τα γεωπολιτικά γεγονότα- μπορεί να επηρεάσει βαθιά τα συναισθήματα για την καριέρα, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβετε ποιο είναι το ουσιαστικό κίνητρο για τη δυσαρέσκειά σας. Προτείνει την «εργασία χειροτεχνίας» ή απλά την προσαρμογή του σημερινού σας ρόλου ώστε να ταιριάζει καλύτερα στους στόχους σας. Για παράδειγμα, μια δουλειά γραφείου μεσαίου επιπέδου μπορεί να επαναπροσδιοριστεί ως εφαλτήριο για μια νέα ενδεχομένως θέση στη διαχείριση έργων, αναλαμβάνοντας ανώτερα καθήκοντα, εάν αυτό είναι δυνατόν. «Μπορείτε συχνά να ανανεώνετε τους συναδέλφους με τους οποίους αλληλεπιδράτε ή να αναζητήσετε νέες σχέσεις», λέει. Συνολικά, αυτές οι αλλαγές μπορούν να ανανεώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την εργασία.

Ο Paul French, εντούτοις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προσλήψεων Intrinsic Executive Search κοντά στο Λονδίνο, παροτρύνει τους εργαζόμενους να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας σημαντικής στροφής όσο πιο συχνά γίνεται, κάθε δεκαετία. «Τα οφέλη υπερτερούν των μειονεκτημάτων», λέει. Συνιστά να μετακινηθείτε σε έναν δυναμικό κλάδο, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον μισθό σας, ενώ παράλληλα να εκτοξεύσει τις επαγγελματικές δυνατότητες. «Για να εξελιχθήτε, πρέπει να διευρύνετε τον κατάλογο των επαφών σας και μια αλλαγή καριέρας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό».

Ο French συμβουλεύει να αφιερώσετε χρόνο για να προσθέσετε δεξιότητες, είτε στο διαδίκτυο, είτε σε κάποιο μεταπτυχιακό, είτε απλά στην πρόσληψη γνώσης από λογοτεχνία και ενασχόληση με την τέχνη, μια στρατηγική που υποστηρίζεται από ανθρώπους που έχουν κάνει επιτυχημένη στροφή. Ο Will Hailer, διευθύνων σύμβουλος της EStVentures.com στην Ουάσιγκτον, άφησε μια καριέρα δεκαετίας στην πολιτική για να εισέλθει στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, για το οποίο προετοιμάστηκε διαβάζοντας, αναζητώντας μέντορες και εξετάζοντας τις ικανότητές του. «Εντοπίστε τις αδυναμίες που έχετε και δουλέψτε επιμελώς για να καλύψετε το κενό», λέει.

Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αναζητούν τη μετακίνηση είναι ότι οι ρόλοι υψηλότερης ιεραρχίας συχνά αποδεικνύονται λιγότερο ικανοποιητικοί, εν μέρει επειδή τα διευθυντικά καθήκοντα μπορούν να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τις πρακτικές δραστηριότητες που τους προσέλκυσαν αρχικά στον τομέα. «Όσο πιο υψηλόβαθμος γινόμουν, τόσο περισσότερο χρόνο ξόδευα στην οργάνωση και στην πολιτική των σχέσεων παρά στο ίδιο το αποτέλεσμα», λέει ο Wilson, πρώην διευθυντής στον μεσιτικό κλάδο. «Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλω».

«Στα μέσα της καριέρας σας, ούτε μαθαίνετε τόσο πολύ ούτε παίρνετε τόσο συχνά προαγωγή, και οι δεξιότητες και οι αρμοδιότητές σας μπορεί να μείνουν στάσιμες», λέει η Nitya Chawla, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Επιχειρήσεων Mays του Πανεπιστημίου Texas A&M. Συμπληρώνει ότι είναι καλύτερο να στραφείτε προς οργανισμούς που είναι ευθυγραμμισμένοι με τις βαθιά ριζωμένες αξίες σας. «Τελικά, οι οργανισμοί και οι εταιρίες το αναζητούν αυτό, επειδή οι αδέσμευτοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί και λιγότερο υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά».

Ο Wilson κατέληξε να ακολουθήσει τη συμβουλή ενός φίλου επιχειρηματία, ο οποίος τον παρότρυνε να επιλέξει μια εργασιακή πορεία που θα απαιτούσε τόσο δέσμευση όσο και άφθονη μάθηση.

Ο Wilson πέταξε τα σχέδιά του για επανεκκίνηση προηγούμενων εγχειρημάτων και αντ’ αυτού αγόρασε το ChaChingQueen.com, ένα ιστολόγιο που προτρέπει στη λιτή ζωή. Μέχρι στιγμής, πηγαίνει καλά, και συμβουλεύει και άλλους να κάνουν το ίδιο άλμα. Υπάρχει, άλλωστε, ένα δίχτυ ασφαλείας: «Αν ό,τι κι αν κάνετε αποτύχει, μπορείτε απλά να επιστρέψετε στην παλιά σας καριέρα» λέει.

Πηγή: Bloomberg, ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ