Εντός δύο εβδομάδων αναμένεται να σταλούν στην Βουλή από πλευράς Κυβέρνησης τροποποιητικά νομοσχέδια για θέσπιση της διαδικασίας είσπραξης του τέλους επί της αξίας πώλησης της ακίνητης ιδιοκτησίας προς όφελος του προσφυγικού κόσμου, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2021, είπε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος.
Η Επιτροπή προτίθεται να καταθέσει τροποποιήσεις αφού πρόθεση της Κυβέρνησης, δεν είναι να καλύψει αναδρομικά τη διαδικασία από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας, πρόσθεσε.
Η Επιτροπή ξεκίνησε συζήτηση μεταξύ άλλων, για τα θέματα που αφορούν τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και την ανάγκη να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των εκτοπισμένων.
Μετά τη συνεδρία, ο κ. Κέττηρος είπε ότι για ακόμη μια φορά, απασχόλησε την Επιτροπή, η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της Κυβέρνησης να εφαρμόσει την νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2021 και αφορά στην επιβολή τέλους 0.4% επί της αξίας πώλησης της ακίνητης ιδιοκτησίας. Το τέλος αυτό θα πήγαινε στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών προς όφελος του προσφυγικού κόσμου, είπε.
Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε σε «τεράστια καθυστέρηση» με το κόστος να το φορτώνονται με πολύ ουσιαστικό τρόπο «οι αδικημένοι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών».
Είπε ακόμα ότι είναι αρκετά τα εκατομμύρια που έχουν στερηθεί από τα ταμεία του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και από σχέδια για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου.
Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι, σήμερα, «μετά από αρκετές πιέσεις, επιστολές, παραινέσεις αλλά και πολλά τηλεφωνήματα», το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα φτάσουν στην Βουλή τροποποιητικά νομοσχέδια ώστε να θεσπιστεί η διαδικασία είσπραξης αυτού του τέλους.
Είπε όμως, ότι «δυστυχώς όπως έχει αναφερθεί, η πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να καλύψει αναδρομικά τη διαδικασία από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας, τον Φεβρουάριο του 2021.» Πρόσθεσε ότι είναι ομόγνωμη η Επιτροπή Προσφύγων ότι θα προσπαθήσουν να καλύψουν αυτό το κενό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου ενώπιόν της.
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι εξέτασαν και το ζήτημα των καθυστερήσεων στην εξέταση/έγκριση των αιτήσεων για στεγαστικά σχέδια στην Υπηρεσία Μέριμνας, αλλά και την τελική παραχώρηση, των χορηγιών από τις Επαρχιακές Διοικήσεις.
«Υπάρχουν πράγματι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την στελέχωση σε κάποιες επαρχίες όσον αφορά την μέριμνα αλλά και στις Επαρχιακές Διοικήσεις, υπάρχει όμως δυστυχώς και πρόβλημα σε ότι αφορά τα κονδύλια,» πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις θα χρειαστούν τα κονδύλια και του προϋπολογισμού του 2013, τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα στον Μάιο του 2022.
«Άρα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οποίος καταθέτει αίτηση από εδώ και πέρα στην Μέριμνα, θα πρέπει να θεωρεί πιθανό ότι θα καθυστερήσει η καταβολή της χορηγίας για περισσότερο για έναν χρόνο,» πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι μέσα από την συζήτηση φάνηκαν επίσης «οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές και αντιπαραγωγικές διαδικασίες» που υπάρχουν στις Επαρχιακές Διοικήσεις για την εξέταση των αιτήσεων επιδιόρθωσης κατοικιών στους συνοικισμούς αυτοστέγασης.
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι διάφορα τμήματα κάνουν ελέγχους και επανελέγχους στις οικίες και μετά επιστρέφουν στην Επαρχιακή Διοίκηση αυτές οι μελέτες για υπογραφές και εγκρίσεις και δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο αχρείαστες καθυστερήσεις. Ως αποτέλεσμα, είπε, θυματοποιούνται εκτοπισμένοι οι οποίοι αρκετές φορές χρειάζεται να κάνουν επιδιορθωθείς αμέσως γιατί τα σπίτια τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.