Της Θεοδώρας Νικολάου
Εφικτός παραμένει ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας από τον Μάιο του 2021, όπως ανέφερε στο Economy Today ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.
Σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Βουλής, καθώς το Υφυπουργείο αναμένει την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2021 που περιλαμβάνει τις σχετικές πιστώσεις ώστε να μπορέσει να προβεί σε προσφορές. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, έχουν εκφράσει προφορικό ενδιαφέρον πέντε εταιρείες και απομένει να διαφανεί εάν αυτό το ενδιαφέρον θα μεταφραστεί και σε υποβολή πρότασης με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Το λιμάνι εκκίνησης της γραμμής, η χρονική διάρκεια του ταξιδιού, η παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας και λοιπές λεπτομέρειες, όπως το αν θα υπάρχει τελικά ενδιάμεσος σταθμός σε κάποιο ελληνικό νησί, θα καθοριστούν με την κατακύρωση της επιτυχούσας εταιρείας. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, το σίγουρο είναι ότι τα κόμιστρα δεν αλλάζουν.
Η νέα, εναλλακτική μορφή ταξιδιού
Το ταξίδι θα ξεκινά είτε από τη Λεμεσό είτε από τη Λάρνακα, ενώ ο τελικός λιμένας-προορισμός της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα είναι, όπως είναι γνωστό, ο Πειραιάς. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρχει ενδιάμεσος σταθμός στο δρομολόγιο, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στους προσφοροδότες να εντάξουν στα δρομολόγιά τους κάποιο νησί ως ενδιάμεσο σταθμό, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο. Πιθανοί ενδιάμεσοι σταθμοί θεωρούνται είτε η Ρόδος είτε η Κρήτη. Το απευθείας δρομολόγιο του ακτοπλοϊκού ταξιδιού από την Κύπρο στον Πειραιά θα έχει χρονική διάρκεια που θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 ωρών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία που θα επιλεγεί για τους σκοπούς του ταξιδιού θα πρέπει να παρέχει ελάχιστη δυνατότητα μεταφοράς 200 επιβατών και διαθεσιμότητα καμπινών για τουλάχιστον 140 άτομα, εάν η διάρκεια του ταξιδιού υπερβαίνει τις 16 ώρες. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες ώστε στο πλοίο να παρέχονται ανέσεις και ψυχαγωγία, όπως αρμόζει σε τέτοια πολύωρα ταξίδια, παρόλο που η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν θα αποτελεί κρουαζιέρα αλλά τακτική γραμμή.
Οι τιμές των εισιτηρίων
Τα κόμιστρα ορίζονται στα 50 ευρώ για αεροπορική θέση μονής διαδρομής και στα 80 ευρώ μετ’ επιστροφής. Το εισιτήριο για μονή καμπίνα ορίζεται στα 80 ευρώ για μονή διαδρομή και στα 120 ευρώ μετ’ επιστροφής. Τα παιδιά μέχρι 24 μηνών θα ταξιδεύουν δωρεάν, ενώ από 2 έως 12 ετών θα υπόκεινται σε διαφοροποιημένα ή μειωμένα κόμιστρα. Τα οχήματα θα κοστίζουν 75 ευρώ για τη μονή διαδρομή και 150 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ οι μοτοσικλέτες των επιβατών θα κοστίζουν 50 ευρώ για μονή διαδρομή και 100 ευρώ μετ’ επιστροφής. Οι τιμές αυτές δεν περιλαμβάνουν τους λιμενικούς φόρους.
Τα επόμενα βήματα
Ερωτηθείς πού βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε πως παρατηρείται μια μικρή καθυστέρηση στις διαδικασίες, η οποία έχει να κάνει με τις προσφορές, καθώς για να βγούμε σε προσφορές πρέπει πρώτα να έχουμε τις αντίστοιχες πιστώσεις. Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει ετήσια επιδότηση μέγιστου ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προορίζεται ειδικά για επιβάτες και όχι για φορτία και θα έχει διάρκεια τα τρία πρώτα έτη. Όπως είπε, ο σχετικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός, στον οποίο εντάχθηκε η κρατική επιδότηση, τόσο για το 2021 όσο και για τα υπόλοιπα έτη, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και απομένει η ψήφισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να μπορεί το Υφυπουργείο να προβεί στην προκήρυξη προσφορών. Με βάση τον οδικό χάρτη που έθεσε το Υφυπουργείο, εάν ο προϋπολογισμός εγκριθεί από τη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου, η διαδικασία των προσφορών θα αρχίσει αμέσως και θα έχει χρονική ισχύ περίπου ενάμιση μήνα. «Ο στόχος που βάλαμε για τον Μάιο του 2021 παραμένει και είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε προκήρυξη προσφορών με την έγκριση των σχετικών πιστώσεων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που εκκρεμεί στη Βουλή», ανέφερε ο Υφυπουργός. Άρα η μπάλα είναι στη Βουλή.
Τα βασικά κριτήρια
Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, η χρονική διάρκεια του ταξιδιού αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών που θα υποβληθούν. Για παράδειγμα, συνέχισε, θα παίζει ρόλο εάν ένα πλοίο κάνει το ταξίδι σε 30 ώρες και άλλο σε 22 ώρες. Αυτό θα κριθεί κατά μία άποψη και από την επιλογή του λιμανιού από όπου θα ξεκινά το ταξίδι, καθώς η Λάρνακα μειονεκτεί σε θέμα απόστασης, αφού προσθέτει 1,5 ώρα περισσότερη από ό,τι το λιμάνι Λεμεσού. Περαιτέρω, όπως είπε, υπάρχουν και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως το ποιες ανέσεις θα προσφέρει το πλοίο. «Στόχος μας είναι να παρέχεται κάποια στοιχειώδης ψυχαγωγία, καθώς πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι πρόκειται για ένα ταξίδι περίπου 24 ωρών», συμπλήρωσε.
Ενδιαφέρον από πέντε εταιρείες
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, μέχρι τώρα έχουν δείξει ενδιαφέρον για να αναλάβουν τη διεκπεραίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας πέντε ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για κυπριακές, ελλαδικές αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτές. «Εξέφρασαν προφορικό ενδιαφέρον και αναμένεται να διαφανεί εάν το ενδιαφέρον τους θα μεταφραστεί σε υποβολή πρότασης με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Μπορεί οι πέντε εταιρείες να γίνουν δέκα ή μπορεί να γίνουν τρεις», πρόσθεσε.
Εφικτός ο στόχος για τον Μάιο του 2021
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι και τον Μάιο του 2021 που θα τεθεί σε λειτουργία η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως οι προσφορές θα τρέχουν για ενάμιση μήνα. Ακολούθως, συμπλήρωσε, θα γίνει μια αξιολόγηση των επιτυχουσών προσφορών για να γίνει η κατακύρωση και ο επιτυχών θα κληθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που θα συνάδει με το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου, να ξεκινήσει την υπηρεσία. Ο Υφυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα πως ο στόχος για τον Μάιο είναι εφικτός, προσθέτοντας ότι «προσπάθειά μας είναι να προλάβουμε την καλοκαιρινή περίοδο που έρχεται, αφού θα ήταν κρίμα η εν λόγω υπηρεσία να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι του 2021. Γι’ αυτό, τρέχουμε τις διαδικασίες για να προλάβουμε».
«Ο κόσμος θα αγκαλιάσει τη σύνδεση»
Ο Υφυπουργός σημείωσε πως είναι γεγονός ότι «πρόκειται για μια εναλλακτική σύνδεση με την Ελλάδα, πέραν των αερομεταφορών, ωστόσο, αν το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος μεταφραστεί σε χρήση, είμαι αισιόδοξος ότι όχι μόνο θα αγκαλιάσουν τη γραμμή, αλλά και ότι αυτή θα καταστεί βιώσιμη, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να μη χρειάζεται η επιδότηση του κράτους σε τρία χρόνια». «Η τελευταία φορά που λειτούργησε αυτή η σύνδεση ήταν πριν από 20 χρόνια και δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος, αλλά είμαι αισιόδοξος», είπε καταληκτικά.