Διάγγελμα Αναστασιάδη για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Μετά το ναυάγιο του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, η Κυβέρνηση περνάει στο Σχέδιο Β'

Με διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το νέο πακέτο στήριξης για τους εργαζόμενους και την οικονομία, μετά το ναυάγιο του νομοσχεδίου για τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες. 

Το διάγγελμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη ώρα 19:00 από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει προ ημερών τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη με όλα τα δυνατά μέσα και θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε ένα νέο “ολοκληρωμένο” πλαίσιο στήριξης. 

Μιλώντας στο Economy Today o Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου, ερωτηθείς τι θα ήθελε να περιέχει το «Σχέδιο Β’» της Κυβέρνησης, είχε εκφράσει την άποψη ότι το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε ήταν η καλύτερη λύση και ότι ζητούμενο εξ αρχής, άρα και σήμερα, είναι (α) τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις επιχειρήσεις, (β) κρατική εμπλοκή που θα λύνει τα χέρια στις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα και γρήγορα, χωρίς αυξημένη γραφειοκρατία και (γ) επάρκεια πόρων γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν οι εκτιμήσεις της ΟΕΒ ήδη από τις αρχές Απριλίου.

«Οι επιλογές μας δεν είναι πολλές και τα απευθείας επιδόματα δεν βοηθούν, καθώς δεν έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Αποτελεσματικό θα ήταν τα όσα εκατομμύρια να πάνε στην επιδότηση του επιτοκίου», σημείωσε.

Με την σειρά του, μιλώντας στο Economy Today ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, είχε δηλώσει πως θεωρεί ότι το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο και θεωρεί ότι όποιο σχέδιο στήριξης κι αν έρθει, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Κληθείς να αναφέρει τι πρέπει να περιέχει το νέο σχέδιο, ο κος Τσιακκής δήλωσε ότι έχουν εκφραστεί κάποιες σκέψεις για επιδότηση ενοικίου για νέα δάνεια, χωρίς εγγυήσεις, τα οποία θα κληθούν να λάβουν οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες.

«Απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία δεν χρειάζεται την έγκριση της Βουλής για να περάσει στην εφαρμογή. Ναι μεν θεωρείται κρατική στήριξη, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των χαλαρώσεων που έχει ανακοινώσει λόγω πανδημίας, ίσως δώσει το πράσινο φως», τονίζει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ