Τι περιμένουν επιχειρήσεις και εργοδότες από το Σχέδιο Β' της Κυβέρνησης

Ζητούν παρόμοιες πρόνοιες με αυτές που προέβλεπε το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Αναστάτωση κι ανησυχία έφερε στην αγορά η απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις που στόχο είχε να δώσει στις τράπεζες την «ασφάλεια» να χορηγήσουν ρευστότητα εν είδει χαμηλότοκου δανεισμού στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να καλύψουν κάποια από τα λειτουργικά κόστη εν μέσω πανδημίας.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να συντάξει και να παρουσιάσει «Σχέδιο Β’» το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

Σε παρέμβασή του στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ωστόσο ερωτηθείς αν προτίθεται να παρακάμψει την Βουλή με κάποιο τρόπο, απάντησε ότι κανενός η πρόθεση δεν είναι να γίνει κάτι τέτοιο.

«Εκεί που χρειάζεται η Βουλή, τα πάντα περνούν από εκείνη, αν δεν χρειάζεται όμως και πρόκειται περί καθαρά κυβερνητικής αρμοδιότητας, παραμένει έτσι. Η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ψηφίσει τις δαπάνες, όχι να καταρτίσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι χρειάζεται από πλευράς Κυβέρνησης ή οποιουδήποτε άλλου θεσμού», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο σχέδιο θα είναι στοχευμένο και θα περιλαμβάνει κίνητρα ενεργοποίησης της τραπεζικής ρευστότητας, «έστω κι αν αυτό ενέχει μειωμένα ρίσκα από τις τράπεζες. Επίσης θα έχει τόσο απευθείας στήριξη, όσο και άλλους τρόπους με εγγυήσεις».

Μιλώντας στο Economy Today o Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου, ερωτηθείς τι θα ήθελε να περιέχει το «Σχέδιο Β’» της Κυβέρνησης, εμμένει στην άποψη ότι το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε ήταν η καλύτερη λύση.

«Θέλουμε να επανέλθει ό,τι ακριβώς περιεχόταν στο νομοσχέδιο. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν γίνεται με την ίδια μορφή, αλλά άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να φτάσουμε στον ίδιο προορισμό από διαφορετικό δρόμο. Εκείνο που θέλαμε εξ αρχής να γίνει είναι ό,τι έγινε στην Βουλή με το ζήτημα της αναστολής των δόσεων: ευρύτατη πολιτική συναίνεση και γρήγορη ταχύτητα. Είδαμε ότι η συναίνεση μπορεί να λειτουργήσει υπό συνθήκες κρίσης, αλλά αυτό δεν επαναλήφθηκε με το νομοσχέδιο των εγγυήσεων», αναφέρει.  

Ο κος Αντωνίου δηλώνει ότι ζητούμενο εξ αρχής, άρα και σήμερα, είναι (α) τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις επιχειρήσεις, (β) κρατική εμπλοκή που θα λύνει τα χέρια στις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα και γρήγορα, χωρίς αυξημένη γραφειοκρατία και (γ) επάρκεια πόρων γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν οι εκτιμήσεις της ΟΕΒ ήδη από τις αρχές Απριλίου.

«Οι επιλογές μας δεν είναι πολλές και τα απευθείας επιδόματα δεν βοηθούν, καθώς δεν έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Αποτελεσματικό θα ήταν τα όσα εκατομμύρια να πάνε στην επιδότηση του επιτοκίου», σημείωσε.

Με την σειρά του, μιλώντας στο Economy Today ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, θεωρεί ότι το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο και θεωρεί ότι όποιο σχέδιο στήριξης κι αν έρθει, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Κληθείς να αναφέρει τι πρέπει να περιέχει το νέο σχέδιο, ο κος Τσιακκής δήλωσε ότι έχουν εκφραστεί κάποιες σκέψεις για επιδότηση ενοικίου για νέα δάνεια, χωρίς εγγυήσεις, τα οποία θα κληθούν να λάβουν οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες.

«Απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία δεν χρειάζεται την έγκριση της Βουλής για να περάσει στην εφαρμογή. Ναι μεν θεωρείται κρατική στήριξη, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των χαλαρώσεων που έχει ανακοινώσει λόγω πανδημίας, ίσως δώσει το πράσινο φως», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά δεν είναι ούτε του μεγέθους, ούτε του εύρους που απαιτείται για να επουλωθούν οι πληγές και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

«Μια επιχείρηση που ήταν κλειστή επί δύο μήνες είναι οικονομικά λαβωμένη, έχει έξοδα που πρέπει να πληρωθούν και χρειάζεται άμεση ρευστότητα. Η επιδότηση του ενοικίου θα είναι ένα καλό μέτρο, αλλά θα γίνει σε βάθος χρόνου και αν κι εφόσον εξασφαλιστεί από τις τράπεζες νέο δάνειο. Οι τράπεζες -και καλά θα κάνουν- θα μπορούν να χορηγήσουν νέο δανεισμό μόνο στις βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς πλέον δεν θα έχουν την εξασφάλιση από το κράτος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να αξιοποιηθούν τυχόν ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το κράτος δεν έχει δημοσιονομικά αποθέματα.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι, ακόμα και τώρα, Κυβέρνηση και κόμματα πρέπει να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων και να επανεξετάσουν την μοίρα του νομοσχεδίου που αποσύρθηκε.

Από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΓΣ ΠΟΒΕΚ) ότι το Σχέδιο Β’ θα πρέπει να περιλαμβάνει αύξηση από τα 100 εκ. ευρώ της απευθείας επιδότησης των επιχειρήσεων, αλλά όχι στα τυφλά και χωρίς κριτήρια, καθώς και μια σημαντική μείωση των ενοικίων κατά 20% μέχρι τον Ιούλιο του 2021, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

«Εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις και για το Σχέδιο Β’. Πώς γίνεται η Κυβέρνηση να είχε εναλλακτική λύση, πριν καν απορριφθεί το νομοσχέδιο;», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ