Πόσο κόστισε στην ανθρωπότητα μία από τις θερμότερες χρονιές στην ιστορία

Πόσο κοστολογεί μία από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες τις φυσικές καταστροφές του 2020, της δεύτερης θερμότερης χρονιάς στην ιστορία.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην ιστορία ήταν το 2020 καταγράφοντας καταιγίδες, πυρκαγιές και πλημμύρες που σκότωσαν τουλάχιστον 8.200 ανθρώπους και κόστισαν απώλειες 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re με έδρα το Μόναχο.

Η εταιρεία υπολόγισε πού κατατάσσεται το 2020 έναντι άλλων καταστροφικών ετών, με τις ζημιές που σημειώθηκαν πέρυσι να έχουν ξεπεράσει αυτές του 2019, όπου οι απώλειες φυσικών καταστροφών κυμάνθηκαν στα 166 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι απώλειες φυσικών καταστροφών το 2020 ήταν σημαντικά υψηλότερες από την προηγούμενη χρονιά», δήλωσε ο Torsten Jeworrek, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich RE. «Οι αριθμοί ρεκόρ που καταγράφηκαν για πολλούς σχετικούς κινδύνους προκαλούν ανησυχία, είτε μιλάμε για τη σοβαρή εποχή των τυφώνων, τις μεγάλες πυρκαγιές ή τη σειρά καταιγίδων στις ΗΠΑ».

Έξι από τις πιο ακριβές καταστροφές συνέβησαν στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστροφικού derecho (καταιγίδα ανέμου) στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενός αριθμού ρεκόρ τρομοκρατικών καταιγίδων και τυφώνων και μιας τεράστιας πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια. Οι ζημιές στις ΗΠΑ ανήλθαν σε τουλάχιστον 95 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια να αφορούν ασφαλισμένες ζημίες, δήλωσε η εταιρεία.

Οι καταστροφές συσσωρεύτηκαν καθώς ο κόσμος είδε επίσης αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,01 Κελσίου και την δεύτερη θερμότερη χρονιά που καταγράφηκε ποτέ μετά το 2016, αναφέρει η αντασφαλιστική εταιρεία. Αν και δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των φυσικών καταστροφών με την αύξηση της θερμοκρασίας της ίδιας χρονιάς, οι ειδικοί τονίζουν τα συνεχιζόμενα ζητήματα που προκαλούν  την υπερθέρμανση αυξάνουν τις πιθανότητες και την συχνότητα των ακραίων φαινομένων.

«Ακόμα κι αν οι καιρικές καταστροφές για ένα έτος δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την κλιματική αλλαγή και πρέπει να μελετηθεί μια μεγαλύτερη περίοδος για να εκτιμηθεί η σημασία τους, αυτές οι ακραίες τιμές ταιριάζουν με τις αναμενόμενες συνέπειες μιας δεκαετίας τάσης θέρμανσης για την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς και αυτό επηρεάζει τους κινδύνους », δήλωσε ο Ernst Rauch, επικεφαλής του κλίματος και γεωεπιστήμονας της Munich Re.

Η χειρότερη καταστροφή του έτους πλημμύρισε όλη την Κίνα κατά τη διάρκεια του μουσώνα και οι ζημιές της ανήλθαν σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων μόνο το 2% ήταν ασφαλισμένο, ανεφέρει η εταιρεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 60% των ζημιών του 2020 δεν ήταν ασφαλισμένο. Οι αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες είχαν τον μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων ζημιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ