Μεγάλος Αδελφός: Ποιες πόλεις νιώθουν πιο πολύ την παρουσία του;

Ποιες πόλεις στον κόσμο νιώθουν περισσότερο την παρουσία του "Μεγάλου Αδελφού" με τις περισσότερες κάμερες παρακολούθησης;

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Από τότε που η πρώτη κάμερα CCTV στον κόσμο εγκαταστάθηκε στη Γερμανία το 1942, ο αριθμός των καμερών παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί με αλματώδεις ρυθμούς. Στην πραγματικότητα, χρειάστηκαν 79 χρόνια από την πρώτη και μοναδική συσκευή παρακολούθησης στο σήμερα όπου οι συσκευές παρακολούθησης ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο.

Το Surfshark με ένα διαδραστικό γραφικό απεικονίζει πόσο διαδεδομένες είναι οι κάμερες παρακολούθησης CCTV στις 130 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου.

 

Ο μεγάλος αδελφός παρακολουθεί

Πόσοι από εμάς παρακολουθούνται; Η Κίνα και η Ινδία είναι οι χώρες με τις υψηλότερες πυκνότητες κάμερας παρακολούθησης CCTV στις αστικές περιοχές.

Η Τσενάι της Ινδίας διαθέτει 657 κάμερες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, καθιστώντας την τη νούμερο ένα πόλη στον κόσμο όσον αφορά την παρακολούθηση.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις 10 κορυφαίες πόλεις του κόσμου με την μεγαλύτερη πυκνότητα CCTV.

Το Λονδίνο είναι η μόνη μη ασιατική πόλη που κατατάσσεται στη λίστα με 399 κάμερες CCTV ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το Πεκίνο κατατάσσεται στη δέκατη θέση. Η κινεζική πρωτεύουσα έχει τον υψηλότερο αριθμό καμερών CCTV συνολικά, με πάνω από 1,1 εκατομμύρια να έχουν εγκατασταθεί στην πόλη.

Αν και οι κάμερες CCTV έχουν γίνει εξαιρετικά διαδεδομένες σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι κάμερες βλέπουν και αναγνωρίζουν κάθε μας κίνηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κάμερες βρίσκονται σε σταθερή θέση - και ορισμένες από τις πιο επεμβατικές πτυχές του CCTV, όπως η συνοδευτική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, δεν είναι ακόμη καθολικές.

Η ανάγκη για CCTV

Η πανταχού παρουσία καμερών παρακολούθησης μπορεί να είναι ανησυχητική, καθώς πιθανότατα να θεωρείται παράγοντας μειωμένης ιδιωτικότητας. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι η παρουσία καμερών δημιουργεί πρόσθετη αίσθηση ασφάλεια.

Ενώ οι κυβερνήσεις φαίνεται να κατανοούν τον ισχυρισμό της Κίνας ότι η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων κάμερας παρακολούθησης βοηθά στη μείωση του εγκλήματος, τα πραγματικά δεδομένα δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Για παράδειγμα, η κινεζική πόλη Taiyuan έχει περίπου 120 κάμερες ανά χίλιους ανθρώπους και όμως η πόλη έχει υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας από τις περισσότερες πόλεις στον κόσμο.

Υπάρχει δίλημμα μεταξύ Ελευθερίας και Ασφάλειας;

Καθώς τα δίκτυα παρακολούθησης εξελίσσονται, αυξάνεται και η ευρύτερη ανησυχία των πολιτών για παραβιάσεις των προσωπικών ελευθεριών.

Η Κίνα διπλασιάζει την παρακολούθηση στις πόλεις της, οδεύοντας και στην χρήση και την εξαγωγή της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Αυτή η τεχνολογία είναι ενσωματωμένη στο προτεινόμενο «σύστημα κοινωνικών σημείων» της Κίνας.

Με μια βάση δεδομένων 1,3 δισεκατομμυρίων εικόνων που μπορούν να αντιστοιχιστούν σε ένα πρόσωπο με μια κάμερα CCTV σε δευτερόλεπτα, οι πολίτες που «προκαλούν προβλήματα» μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν.

Στην Ινδία, από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των καμερών μπορεί να αποδοθεί στην διαδικασία μαζικής αστικοποίησης, στην αύξηση του εγκλήματος και στην έλλειψη άλλων πόρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Συνολικά, υπάρχει μια ανερχόμενη μεσαία τάξη που επιθυμεί να προστατευθεί με τη χρήση κάμερων CCTV.

Καθώς πλησιάζουμε στο ένα δισεκατομμύριο κάμερες παρακολούθησης CCTV παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2021, αναμφίβολα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμαστε περισσότερο στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ