Capital Economics: Κίνδυνος για ημερήσια κραχ για την τουρκική λίρα

Το Capital Economics αναφέρει ότι σύμφωνα με την εμπειρία από το 2018 η λίρα θα μπορούσε να υποστεί πτώσεις έως και 10-12% την μέρα έναντι του δολαρίου.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δημιούργησε ένα ακόμη σχίσμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τους διεθνείς δρώντες ωθώντας την τουρκική οικονομία σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια.

Όπως αναφέρει ανάλυση του Capital Economics η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, ένα μόνο λάθος στη σύγκρουση για να προκαλέσει κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, σοβαρή εξάρθρωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας και να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα σε πιο επιθετική νομισματική στάση.

Επίσης προσθέτει στην αίσθηση ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι ένας άλλος βασικός τομέας κινδύνου.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας την περασμένη εβδομάδα για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία είναι επίσημα μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται στην πλειοψηφία της από Αρμένιους. Η σύγκρουση αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκτοπίσει το ήμισυ του πληθυσμού της περιοχής και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 300 ζωών μέχρι στιγμής.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία (η οποία έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία, καθώς και στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν) ζήτησαν όλοι την άμεση κατάπαυση του πυρός. Αυτό όμως απορρίφθηκε τόσο από τις δύο πλευρές όσο και από την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει και στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν.

Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που τα εξωτερικά τρωτά σημεία της Τουρκίας αναβοσβήνουν κόκκινα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί, τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη είναι μεγάλα φτάνοντας περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ και τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι επικίνδυνα χαμηλά.

Γενικότερα, υπάρχει η αίσθηση ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί βασικό τομέα κινδύνου για τους επενδυτές, πέρα ​​από άλλους εσωτερικούς και διεθνείς παράγοντες. Πράγματι, παρά την αυστηρότερη νομισματική κατάσταση της κεντρικής τράπεζας τους τελευταίους μήνες, οι αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών για τις πολυάριθμες γεωπολιτικές τριβές της Τουρκίας έχουν επιβαρύνει την τουρκική λίρα. Από τη στιγμή που το τουρκικό νόμισμα έχει αφεθεί στα μέσα Ιουλίου, η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου από την αξία της περίπου 14% έναντι του δολαρίου και τώρα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% σε ετήσια βάση.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή / και η αύξηση της απειλής κυρώσεων (που σχετίζονται είτε με τη διαμάχη για τα δικαιώματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο είτε με την ανάπτυξη ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού) ξεχωρίζουν ως πιθανοί λόγοι για περαιτέρω εξάρθρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών της Τουρκίας.

Η ανάλυση του Capital Economics κάνει επίσης αναφορά σε ένα χειρότερο σενάριο, με την ιστορία και την εμπειρία από το 2018 να δείχνει ότι η λίρα θα μπορούσε να υποστεί πτώσεις έως και 10-12% την μέρα έναντι του δολαρίου και των ομολόγων του δολαρίου.

Τουλάχιστον, αυτό πιθανότατα θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να δράσει ακόμα πιο έντονα στην νομισματική πολιτική. Ίσως το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι η αυξημένη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στον τοπικό τραπεζικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ