Η ανατίμηση του ευρώ πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν το ευρώ συνεχίσει να ενισχύεται έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.

Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλεί πρόσθετους προβληματισμούς για την ταχύτητα της ανάκαμψης των οικονομιών της ευρωζώνης από την κρίση του κορωνοϊού, καθώς οι εξαγωγές τους καθίστανται πιο ακριβές και μειώνεται η ανταγωνιστικότητά τους. Σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,178 δολάριο, όταν προ έτους ήταν στο 1,063 δολάριο.

Οι συνέπειες της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του δολαρίου γίνονται αισθητές στις μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες της ζώνης του ευρώ που εξάγουν σε τρίτες χώρες. Η Ελλάδα πλήττεται εν μέρει από την ανατίμηση του ευρώ καθώς οι εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων και οι τουριστικές υπηρεσίες της καθίστανται πιο ακριβές για όσους πελάτες των ελληνικών επιχειρήσεων συναλλάσσονται με δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, διευθυντή του Centre for European Policy Studies ο συνδυασμός ανοικτής οικονομίας και εξάρτησης από τις εξαγωγές σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν το ευρώ συνεχίσει να ενισχύεται. Όσοι πιέζουν για έναν ισχυρότερο διεθνή ρόλο για το ευρώ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι ενώ μια τέτοια μετατόπιση μπορεί να είναι επιθυμητή από γεωπολιτική άποψη, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πιο περίπλοκες. Για μια εξαιρετικά ανοιχτή οικονομία όπως η ευρωζώνη, σίγουρα οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις περιλαμβάνουν και σημαντικά μειονεκτήματα.

Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική για τις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω του παγκόσμιου ρόλου του δολαρίου. Ενώ ένα ισχυρό νόμισμα υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και την απασχόληση, η ευπάθεια της οικονομίας των ΗΠΑ στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι περιορισμένη, επειδή δεν είναι τόσο ανοιχτή. Οπως δείχνει πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η συντριπτική κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο εμπόριο – το λεγόμενο Παράδειγμα Κυρίαρχου Νομίσματος – κάνει επίσης μεγάλη διαφορά.

Επειδή οι περισσότεροι εξαγωγείς παγκοσμίως τιμολογούν σε δολάρια, οι τιμές εξαγωγής τους παραμένουν σχετικά σταθερές, ακόμη και όταν η συναλλαγματική ισοτιμία του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου αλλάζει. Ως αποτέλεσμα, ούτε αυτές οι οικονομίες ούτε η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να ωφελούνται ουσιαστικά από την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος βραχυπρόθεσμα, ή να υποφέρουν σημαντικά από την ανατίμησή του.

Οι εξαγωγείς από την Ευρώπη αποτελούν την εξαίρεση: επειδή τείνουν να τιμολογούν σε ευρώ, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές παντού όταν το ευρώ ανατιμάται έναντι του δολαρίου. Ενώ η υποτίμηση του δολαρίου δεν βοηθά την οικονομία των ΗΠΑ, πλήττει την Ευρώπη.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ