Ταξιδεύουν στην Ελλάδα με κιβώτια - «Το καράβι δεν κάνει μετακομίσεις»

Παράπονα επιβατών του πλοίου προς Πειραιά για μεταφορά αντικειμένων - Ξεκαθαρίζει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η εταιρεία Scandro

Της Χάρις Βωβού

Παράπονα για την μεταφορά αντικειμένων μέσα στο αυτοκίνητό τους με το πλοίο της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, εξέφρασαν επιβάτες στο Economy Today. Συγκεκριμένα, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο για να ταξιδέψουν από τη Λεμεσό προς τον Πειραιά, τους απαγορεύτηκε η μεταφορά κιβωτίων και αντικειμένων, όπως είδη θαλάσσης και κατασκήνωσης τα οποία δεν ήταν μέσα σε βαλίτσες εντός του συνοδευόμενου οχήματος.  

Το Economy Today επικοινώνησε με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας το οποίο μας πληροφόρησε ότι, «το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ως η Αναθέτουσα Αρχή υλοποίησης της Σύμβασης της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, προσδίδει μεγάλη σημασία στην επαναλειτουργία, της σύνδεσης, η οποία σκοπό έχει την εξυπηρέτηση των αναγκών των Κυπρίων, Ελλαδιτών και Ευρωπαίων πολιτών. Οπότε τα σχόλια καθώς και οι τυχόν συστάσεις του επιβατικού κοινού για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μελετώνται με την δέουσα προσοχή».

Μόνο χειραποσκευές 

Επίσης, σημειώνεται ότι «το Υφυπουργείο Ναυτιλίας τους τελευταίους μήνες είχε ένα μεγάλο αριθμό συσκέψεων με όλες τις συναρμόδιες αρχές και κυβερνητικά τμήματα της Δημοκρατίας, που εμπλέκονται στην υλοποίηση αυτού του έργου, προσδίδοντας μεγάλη σημασία τόσο στην ασφάλεια και προστασία του πλοίου, όσο και των επιβατών και των συνοδευόμενων οχημάτων τους ενάντια σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια(πχ. αποτροπή οποιασδήποτε τρομοκρατικής ενέργειας). Ως εκ τούτου,  με γνώμονα τον αποτελεσματικό και ταχύ έλεγχο των συνοδευόμενων οχημάτων από την Αστυνομία και το Τελωνείο Κύπρου, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν αποφασίσει όπως, από τώρα και στο εξής, οι επιβάτες μεταφέρουν μόνο χειραποσκευές, καθότι τα κιβώτια ή το χύδην φορτίο στο συνοδευόμενο όχημα περιορίζουν την νενομισμένη έρευνα της Αστυνομίας και του Τελωνείου».

Κοινή απόφαση 

Όπως εξηγεί στο Economy Today ο Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Scandro Μάριος Μιχαήλ, η συγκεκριμένη απόφαση ορίστηκε από φέτος και μπήκε στους όρους και τις προϋποθέσεις, τους οποίους πρέπει να κάνει αποδοχή ο χρήστης πριν την ψηφιακή αγορά του εισιτηρίου. «Πέρυσι υπήρχαν επιβάτες που μετέφεραν πολλά πράγματα και ήταν δύσκολος ο έλεγχος για την αστυνομία», τονίζει.  

«Ήταν μια κοινή απόφαση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει, λέγοντας ότι υπάρχει διαφορά με τα πλοία της Ελλάδας προς τα νησιά ή την Ιταλία. «Εκεί ορίζονται άλλοι όροι και προϋποθέσεις, ενώ εδώ είναι εξωτερική γραμμή και εντάσσεται σε κρατικό πρόγραμμα», συμπληρώνει.

Όπως ξεκαθαρίζει, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν ό,τι αντικείμενο θέλουν, όπως για παράδειγμα μια τηλεόραση, αρκεί να τοποθετείται μέσα σε βαλίτσα, ώστε να μπορεί να γίνει ευκολότερα και ασφαλέστερα ο έλεγχος πριν την επιβίβαση, ο οποίος μοιάζει με τον έλεγχο των αεροδρομίων. Όπως διευκρινίζεται, «το καράβι δεν μπορεί να κάνει μετακομίσεις».

Χρέωση οχημάτων 

Επίσης, ένα άλλο παράπονο είναι ότι κατά την είσοδο των οδηγών στο πλοίο, καλούνται να πληρώσουν επιπλέον το ποσό των 20 ευρώ, μετ’ επιστροφής για το όχημά τους. Όπως εξηγεί ο κ. Μιχαήλ, δεν το εισπράττουν πριν γιατί το όχημα μπορεί να έχει πρόβλημα, για παράδειγμα να είναι της τράπεζας, και γι’ αυτό απαιτείται έλεγχος στα χαρτιά διασάφησης ή εκτελώνισης, όπως είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας και η ασφάλεια του αυτοκινήτου. «Πρόκειται για μια μεγάλη διαδικασία, καθώς εδώ είναι τρίτη χώρα (εκτός ζώνης Σένγκεν), γίνεται εξαγωγή και επιστρέφει στην Κύπρο. Είναι μεγάλο ταξίδι. Φέτος κάνουν την πληρωμή πάνω στο πλοίο, με την ησυχία τους και όχι έξω στον ήλιο, όπως πέρυσι. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 60 ευρώ συν τους φόρους λιμανιού, όπου κοστολογείται συνολικά στα 100 ευρώ».  

Όπως διευκρινίζεται, δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει ασυνόδευτο όχημα. Φέτος, ο αριθμός των επιβατών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ταξιδεύουν με βαλίτσες, συμπληρώνει. Στα φετινά δρομολόγια παρέχεται σύνδεση στο διαδίκτυο και μίνι μάρκετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ