Από ποιες χώρες έρχονται για να παντρευτούν στην Κύπρο

Μικρή και σταθερή αυξητική τάση καταγράφεται στην τέλεση πολιτικών γάμων, με τους περισσότερους να γίνονται μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου

Της Χάρις Βωβού

Ηλιοβασίλεμα, θάλασσα, πολυτελής διαμονή, φυσική ομορφιά, καλό κρασί και φαγητό είναι μερικά από τα συστατικά της συνταγής του γαμήλιου τουρισμού, ο οποίος αποτελεί την πιο κερδοφόρα κατηγορία εναλλακτικού τουρισμού στην Κύπρο. Ο γαμήλιος τουρισμός κάνει τα τελευταία χρόνια αισθητή την εμφάνισή του στον χάρτη του τουρισμού, δημιουργώντας ένα αρκετά επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο εσόδων. Η αλυσίδα στην αγορά του γάμου είναι μακριά και ξεκινά από τα αεροπορικά εισιτήρια των μελλόνυμφων φθάνοντας στην τοπική αγορά, συντελώντας έτσι στην ενίσχυση της οικονομίας της Κύπρου.

Την πρωτιά των τουριστών, που έρχονται στην Κύπρο για να παντρευτούν δίπλα στο κύμα, την έχουν οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, οι κύριες χώρες για πολιτικούς γάμους, σύμφωνα με τα στοιχεία των Δημοτικών Αρχών, είναι κατά σειρά προτεραιότητας το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία (μέχρι τις αρχές 2022), το Ισραήλ, η Πολωνία, ο Λίβανος, το Ντουμπάι, η Ιορδανία, η Ουγγαρία, οι Βαλτικές χώρες, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Οι αγορές των ΗΠΑ και της Γαλλίας παρουσιάζουν αύξηση.

Ο ρομαντικός τουρισμός αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και διακρίνεται στις εξής κατηγορίες: Εκκλησιαστικοί και πολιτικοί γάμοι, τελετές, εορτασμοί επετείων, hens ή bachelor, ανανέωση όρκων, σύμφωνο συμβίωσης, πρόταση γάμου ή αρραβώνα, μήνας μέλιτος και ρομαντικό ταξίδι. Έχει εκτιμηθεί ότι  η παγκόσμια βιομηχανία των γαμήλιων και ρομαντικών προορισμών αποτιμήθηκε σε πέραν των 21,5 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ εκτιμάται ότι το 2031 θα ξεπεράσει τα 250 δις ευρώ.

Σταθερή αύξηση

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο Economy Today το Υφυπουργείο Τουρισμού, διαφαίνεται μια μικρή αλλά σταθερή αυξητική τάση στην τέλεση πολιτικών γάμων, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας. Οι περισσότεροι γάμοι τελούνται μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, γεγονός που καταδεικνύει τη δυνατότητα επέκτασης της περιόδου τέλεσης γάμων και σε μήνες μη-αιχμής, κατεύθυνση προς την οποία ενεργεί το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού μάς παραθέτει πιο κάτω τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων πέντε ετών για πολιτικούς γάμους αλλοδαπών, σε όλους τους Δήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά στους φετινούς αριθμούς γάμων, η Στατιστική Υπηρεσία στις αρχές του 2023 ξεκίνησε τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων, δηλαδή των φετινών αφίξεων για τους πολιτικούς γάμους που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Δήμων παγκύπρια, το 2018 έγιναν 8.368 γαμήλιες τελετές, οι οποίες το 2019 αυξήθηκαν ελαφρώς στις 8.481 τελετές. Αντίθετα, το 2020 μειώθηκαν αισθητά στις 754 τελετές λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την επιβολή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων διεθνώς. Ωστόσο, από το 2021 φαίνεται ότι επανάρχισε η αύξηση των πολιτικών γάμων, καταγράφοντας 4.137 τελετές, ενώ το 2022 συνεχίστηκε η μικρή αύξηση, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στις 5.931 τελετές.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τους οικείους, οι οποίοι συνοδεύουν τα ζευγάρια για τη γαμήλια τελετή και για παρεμφερείς υπηρεσίες, όπως διαμονή, εορταστική εκδήλωση και άλλες δραστηριότητες. Κατά μέσο όρο κάθε ζευγάρι συνοδεύεται από 30 άτομα ανά γαμήλια τελετή.

Οικονομική συνεισφορά

Όπως εξηγείται, ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί σημαντικό προϊόν για την Κύπρο με εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά στον αριθμό των τελετών, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Κύπρο όσο και στα έσοδα, τα οποία προκύπτουν από αυτές. Τα τελευταία χρόνια ο τομέας έχει εδραιωθεί στην Κύπρο, με σημαντική συνεισφορά και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο στην τουριστική βιομηχανία, καθώς αποτελεί πηγή εσόδων για διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοτικών Αρχών.

Ενδεικτικά, ο γαμήλιος τουρισμός εκτιμάται ότι αποφέρει στην Κύπρο σε ετήσια βάση, πέραν των 120 εκ. ευρώ, γεγονός που τον κατατάσσει ως ένα από τα κύρια ειδικά προϊόντα τουρισμού της χώρας. Σε πρόσφατη έρευνα συλλογής στοιχείων από τους Δήμους για πολιτικούς γάμους αλλοδαπών, διαφάνηκε αυξημένο ενδιαφέρον για την τέλεση γαμήλιων τελετών στην Κύπρο. Αναμένεται ότι για το 2023 ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 10.000 γαμήλιες τελετές, εκ των οποίων η πλειοψηφία θα προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λόγοι προτίμησης

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που καθιστούν την Κύπρο έναν ελκυστικό προορισμό για τη διοργάνωση γαμήλιων και ρομαντικών εκδηλώσεων; Με βάση λοιπόν τον αριθμό έκδοσης αδειών πολιτικών γάμων και σύμφωνα με πληροφορίες οργανωτών ταξιδιών, η Κύπρος κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα σε ανταγωνιστικούς ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς προορισμούς. Κατατάσσεται στις πρώτες επιλογές γαμήλιων προορισμών στη Μεσόγειο, χάρη στο μαγευτικό φυσικό τοπίο με τις βραβευμένες παραλίες, τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, αλλά και το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος διοργάνωσης.

Αναφέρεται ότι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τού εν λόγω ειδικού προϊόντος είναι αυξημένες. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:

1. Εύκολες και γρήγορες διαδικασίες εξασφάλισης άδειας γάμου.

2. Πληθώρα χώρων τέλεσης γάμου εκτός Δημοτικών Μεγάρων.

3. Καλές κλιματολογικές συνθήκες (σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου).

4. Χαμηλότερο κόστος τέλεσης γάμου (περίπου το 1/3 από ό,τι στοιχίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο).

5. Δυνατότητα συνδυασμού με διακοπές για το ζεύγος και τους φιλοξενούμενους  ή τους οικείους των ζευγαριών.

Απλοποίηση διαδικασιών

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί πως πρόσφατα επιτεύχθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, η απλοποίηση των απαιτούμενων πιστοποιητικών ελευθερίας για Άγγλους υπηκόους. Η απλούστευση των απαιτούμενων πιστοποιητικών τερμάτισε τον κίνδυνο ακύρωσης ή αντικατάστασης των γαμήλιων τελετών από πολιτικούς σε συμβολικούς γάμους, φαινόμενο που παρουσιάστηκε τους τελευταίους επτά μήνες, όταν δηλαδή ίσχυε ακόμη το καθεστώς του προαναφερόμενου πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, η περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος, η οποία συνεπάγεται αύξηση του αριθμού τελετών και συνεπώς αύξηση των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό, είναι εφικτή, νοουμένου ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς προβούν σε διάφορες ενέργειες βελτιστοποίησης των προσφερόμενων υπηρεσιών. «Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα της Στρατηγικής τουρισμού και ως διαφαίνεται μέσα από τις διάφορες μελέτες αποτελεί σημαντικό τομέα όσον αφορά στην εισροή εισοδήματος στη χώρα», τονίζεται.

Επίσης, οι σοβαρές επενδύσεις από ξενοδόχους στην ανέγερση ναών εντός των γηπέδων των μονάδων τους, στη δημιουργία σουιτών νεονύμφων και νέων χώρων τέλεσης εκδηλώσεων και παρεμφερών υπηρεσιών, στα παράλια, στην ενδοχώρα και στο βουνό, ενέγραψαν την Κύπρο στους καταλόγους γαμήλιου τουρισμού των διεθνών τουριστικών πρακτορείων, κατατάσσοντας την Κύπρο ως ένα εκ των καλύτερων προορισμών για την τέλεση γάμων στην Ευρώπη.

Συνδυασμός εμπειριών

Βέβαια στόχος δεν είναι μόνο η προσέλκυση τουριστών για τη διεξαγωγή γάμων σε ένα ονειρικό τοπίο, αλλά παράλληλα και η απόκτηση μιας πλήρους εμπειρίας, αποτελούμενη από διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Για παράδειγμα, το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί ένα οινοποιείο και να γευτεί τις εξαιρετικές ποικιλίες κυπριακού κρασιού ή ένα θρησκευτικό μνημείο, δείγμα του κυπριακού πολιτισμού. 

Το Υφυπουργείο Τουρισμού μας ενημερώνει ότι προβαίνει σε τέσσερις ενέργειες για την προώθηση και την προβολή του γαμήλιου και ρομαντικού τουρισμού στην Κύπρο, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Δημιουργία brand-image για τον γαμήλιο τουρισμό που δεν θα περιορίζεται μόνο στην τέλεση γάμων, αλλά θα επεκτείνεται στον ρομαντικό τουρισμό και θα περιλαμβάνει μήνα του μέλιτος, ρομαντικές εξορμήσεις, ανανέωση όρκων κ.λπ.. Η δράση περιλαμβάνει και δημιουργία διαφημίσεων (τηλεοπτικών και έντυπων).

2. Συμμετοχή σε εκθέσεις και επαγγελματικά εργαστήρια στο εξωτερικό (π.χ. Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Dubai).

3. Πραγματοποίηση ταξιδίων εξοικείωσης (fam trips) για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες.

4. Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Γαμήλιου και Ρομαντικού Τουρισμού, που απαρτίζεται από τους Συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ACTA, ΠΑΣΥΕΠΕΚ, καθώς επίσης και τις εταιρείες τουριστικής ανάπτυξης και την Ένωση Δήμων.

Εμπλουτισμός προϊόντος

Όπως προστίθεται, το προϊόν του γαμήλιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Υφυπουργείο Τουρισμού. Στοχεύει πολλές δημογραφικές κατηγορίες και ανταποκρίνεται στους πυλώνες ανάπτυξης που αναφέρονται στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού. «Το Υφυπουργείο αναγνωρίζει τη σημαντικότητα αντιμετώπισης της υφιστάμενης αβεβαιότητας με ανάληψη της πρόκλησης για την υλοποίηση μιας αναθεωρημένης Στρατηγικής, εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος με υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε να συγκροτηθεί μια σημαντική και ποιοτική τουριστική αγορά. Συνδυάζονται, πλέον, τα τμήματα των ειδικών προϊόντων με αυτό του γαμήλιου τουρισμού, ώστε να εμπλουτιστεί το πακέτο τελετής ή ευτυχούς γεγονότος και αναψυχής ή διακοπών των ζευγαριών και των συνοδών τους, όπως συγγενείς και φίλοι, αποφέροντας έτσι ένα σημαντικό εισόδημα στην Κύπρο και επεκτείνοντας τον μέσο όρο διαμονής στο νησί».

Επίσης, αναζητούνται νέες αγορές και νέες ομάδες-στόχοι στις ήδη υπάρχουσες, επιδιώκοντας σταθερά την αύξηση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των τουριστών. «Μελετάται  η επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων της ζήτησης και εξειδίκευσης του τουριστικού μάρκετινγκ, με σκοπό την αναβάθμιση και δυναμική προβολή της «εικόνας» γαμήλιου τουρισμού της Κύπρου, την επέκταση των αγορών και σε μακρινές χώρες και την προσέλκυση τουριστών και κατά τη χειμερινή περίοδο, ιδιαίτερα μέσα από κοινές δράσεις με παράγοντες / συνεργάτες στο εξωτερικό (Οργανωτές Ταξιδίων, ταξιδιωτικοί πράκτορες, επαγγελματικοί Συνδέσμοι). Μελετούνται νέες τάσεις στην αγορά, όπως η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για τέλεση luxury destination weddings and ceremonies στην Κύπρο, από χώρες του Αραβικού Κόλπου και πιο συγκεκριμένα από το Dubai (συμπ. Άγγλων, Αμερικανών και Ινδών expats). Εντονότερη είναι επίσης η τάση για χρήση ιδιωτικών σκαφών και ειδικά ναυλωμένων πτήσεων από τις χώρες αυτές», συμπληρώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ