Με το ένα μάτι στραμμένο στην επόμενη ημέρα

Αγώνας ταχύτητας και αντοχής για την ενίσχυση των παραδοσιακών και η ανάπτυξη νέων τουριστικών αγορών.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Με το ένα μάτι στην μετά-κορωνοϊού εποχή κινείται το Υφυπουργείο Τουρισμού μαζί με τα αεροδρόμια και την τουριστική βιομηχανία στο σύνολό της, σε μια προσπάθεια να καταρτίσει πλάνο προσέλκυσης επισκεπτών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις.  

Μπορεί ο κυπριακός Τουρισμός να μετράει πληγές προσπαθώντας να τις επουλώσει με όσα μέσα διαθέτει εν μέσω κρίσης και βύθισης των εσόδων, ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια των εμπλεκομένων άρχισαν να ζεσταίνουν τις μηχανές για να προλάβουν τις εξελίξεις. 

Δύο είναι οι βασικές αδυναμίες που εντοπίζονται προς το παρόν: πρώτον, η προσωρινή απουσία ισχυρής προώθησης του brand της Κύπρου σε χώρες του εξωτερικού. Δεύτερον, η έλλειψη προώθησης σε ιδιώτες (individuals) έναντι των οργανωμένων ταξιδιών, την ώρα που η δεύτερη κατηγορία φλερτάρει με το μηδέν, δεδομένης της ανασφάλειας που επικρατεί στην Ευρώπη. 

Μιλώντας στο Economy Today η Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη αναφέρει ότι όσο περισσότερες ενέργειες κάνουμε σήμερα με το βλέμμα στο μέλλον, σε τόσο καλύτερη θέση εκκίνησης θα είμαστε την επόμενη ημέρα. 

“Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Όσο είναι εκτός αγοράς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, οι αριθμοί θα είναι προβληματικοί. Εκεί που υπάρχει περιθώριο είναι να κρατήσουμε τις παραδοσιακές αγορές, να αυξήσουμε τις εναλλακτικές και να επενδύσουμε στον χειμώνα. Έτσι, όταν τα πράγματα επιστρέψουν στην κανονικότητα, θα μας έχει μείνει η θετική διαφορά”, εξηγεί, τονίζοντας ότι είναι η ώρα να θυμίσουμε στον κόσμο τα βασικά τουριστικά αγαθά που προσφέρει η Κύπρος, όπως η ασφάλεια και ο ήλιος.

Άρχισαν οι επαφές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, οι επαγγελματίες ήδη έχουν αρχίσει επαφές με διάφορες χώρες του εξωτερικού, ενώ οι “διπλωμάτες” του Τουρισμού έχουν σηκώσει τα τηλέφωνα ξεκινώντας επαφές, προκειμένου να πείσουν τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες ότι η Κύπρος ανταποκρίνεται στις αυξημένες προδιαγραφές ενός σύγχρονου, ασφαλούς και ευέλικτου τουριστικού προορισμού που αξίζει προσοχής και επίσκεψης για μια σειρά από λόγους. 

Εξάλλου, το μεσοπρόθεσμο πλάνο του Υφυπουργού Σάββα Περδίου είχε γίνει δεκτό με εξαιρετικά θετικά συναισθήματα, καθώς πέραν της ανάπτυξης νέων αγορών, περιλάμβανε και βήματα μετασχηματισμού του τουριστικού προϊόντος ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες, σύγχρονες τάσεις της διεθνούς αγοράς. Ταυτόχρονα, προβλέπεται παροχή κινήτρων στους εγχώριους παίκτες για επενδύσεις πιο συμβατές με την τοπική κοινωνία, που να προάγουν τις συνέργειες με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες και τον συντονισμό με τα “trends” των δυναμικών κοινών και των “ποιοτικότερων” τουριστών. 

Μία-μία οι χώρες

Όπως περιλαμβάνεται στην Εθνική στρατηγική, το άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές αλλά και η ανάπτυξη των υπαρχόντων, τίθεται σε μέγιστη προτεραιότητα.

Η πρώτη χωρών προτεραιότητας περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ουκρανία, ενώ η Γαλλία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα καθώς άρχισαν ήδη να μπαίνουν δρομολόγια. 

Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, το ποσοστό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας στο σύνολο των αφίξεων με βάση τη στρατηγική, παρά την στόχευση συνεχιζόμενης αύξησης στον αριθμό των τουριστών από τις χώρες αυτές, θα μειωθεί από 61% το 2015 στο 45% το 2030, ενώ παράλληλα το μερίδιο των υπόλοιπων χωρών πρώτης προτεραιότητας θα αυξηθεί από 21% το 2015 στο 30% το 2030. 

Η δευτερη κατηγορία περιλαμβάνει το Λίβανο, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Ιρλανδία, με το μερίδιο των χωρών αυτών στις αφίξεις να αναμένεται να αυξηθεί από 6% σε 11%. 

Η επόμενη κατηγορία χαμηλής προτεραιότητας περιλαμβάνει 12 άλλες χώρες ανά τον κόσμο, το μερίδιο των οποίων στις αφίξεις αυξάνεται από 9% στο 11%.

Επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας μιλώντας στο Economy Today αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή και για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ καλό που χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία, οι οποίες είναι ψηλά στην κατάταξη της εθνικής στρατηγικής, να παραμείνουν στην Κατηγορία Α’, σε σχέση με την εξάπλωση του covid-19. Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουν την υποβάθμιση του Ισραήλ στην λίστα, ενώ έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον κίνδυνο υποβάθμισης και της Γερμανίας, αν τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ