Ο Τουρισμός στην Κύπρο και στο βάθος κορωνοϊός

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η εμπιστοσύνη των επαγγελματιών του Τουρισμού.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Προσεκτικά βήματα, αυστηρά μέτρα και χαμηλοί τόνοι. Αυτοί είναι οι τρεις άξονες με τους οποίους πορεύεται η τουριστική βιομηχανία εδώ και αρκετές εβδομάδες, με φόντο την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Τα σοβαρά πλήγματα που έχουν επέλθει στην παγκόσμια παραγωγή, αγορά και οικονομία η ανασφάλεια που προκαλεί η επιδημία του COVID-19, οδηγώντας αεροπορικές εταιρίες να ακυρώνουν δρομολόγια προς τις ασιατικές χώρες και τα χρηματιστήρια να εκτελούν «βουτιά στο κενό», προκαλούν σκέψεις με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η Κύπρος ως μικρός πλην πολλά υποσχόμενος τουριστικός προορισμός αυτό το καλοκαίρι.

Επισήμως, εκείνο που τηρείται είναι στάση αναμονής, με το Υφυπουργείο, την Κυβέρνηση, τους θεσμικούς φορείς και τους παράγοντες της αγοράς να τηρούν στάση αναμονής. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαδικασίες και παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων, ο συντονισμός είναι έντονος και συνεχής.

Τα αυστηρά μέτρα στις πύλες εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία και η ετοιμότητα που δείχνει να έχει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων, δείχνουν να καθησυχάζουν τους επαγγελματίες του Τουρισμού, οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός για την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε, όπως κάθε χρόνο. Πέρα από την όποια δημοσιότητα παίρνουν τα πράγματα, οι αρμόδιοι μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει μηχανισμός πρόληψης και αντιμετώπισης, ώστε να μην πληγεί ούτε η δημόσια υγεία, ούτε ο Τουρισμός», αναφέρει στο Economy Today μεγάλος επαγγελματίας στον χώρο της .

Πέραν τούτου, επισημαίνει άλλος επαγγελματίας από τον χώρο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η Κύπρος μπορεί ακόμα και να επωφεληθεί σιωπηρά από την απουσία κρουσμάτων, καθώς πολλοί τουρίστες, κυρίως από τις δυτικές χώρες, ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι η Κύπρος προσφέρει έναν «τόνο σιγουριάς παραπάνω» σε σχέση με άλλες χώρες όπου παρατηρήθηκαν κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργείο Τουρισμού φαίνεται να απέχει συνειδητά από την δημόσια συζήτηση, προχωρώντας τους σχεδιασμούς για άνοιγμα των αγορών και της τουριστική περιόδου, βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βασίλης Σταματάρης, αναφέρει ότι η Κύπρος, σε αυτή την φάση, είναι ένας «καθαρός προορισμός», ενώ με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα παραμείνει έτσι.

«Ακόμα και στα ύποπτα κρούσματα, οι ενέργειες που έγιναν ήταν άμεσες και σωστές και αυτό αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας απέναντι στους επαγγελματίες. Ασφαλώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα, αλλά η εμπιστοσύνη είναι ψηλά. Εξάλλου, όλοι οι επαγγελματίες του Τουρισμού βρίσκονται σε συντονισμό με τις Αρχές για άμεση πληροφόρηση, προκειμένου να υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις αν χρειαστεί. Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει -και προς το παρόν προσφέρει- ασφάλεια, σιγουριά και ετοιμότητα, κάτι που βοηθάει την τουριστική βιομηχανία», επισημαίνει και προσθέτει ότι η ανάγκη του κόσμου για ταξίδια δεν πρόκειται να παύσει.

Τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι οι Αρχές βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή και εγρήγορση, ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει και του έχει παρουσιαστεί το σχετικό πλάνο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία, πώς αντιμετωπίζεται στην Κύπρο, ποιο θα είναι το νοσοκομείο αναφοράς και πώς θα γίνουν οι χειρισμοί, εάν και εφόσον εξελιχθεί σε πανδημία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες, θα υπόκεινται στον ίδιο έλεγχο όπως γινόταν μέχρι σήμερα για επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα. Δηλαδή θα ερωτώνται βάσει του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου και αναλόγως των απαντήσεων, θα ενεργοποιούνται τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Επιπλέον, έχει αποφασιστεί όπως, σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρίες σε όλα τα αεροπλάνα που φτάνουν στην Κύπρο η ανακοίνωση που ήδη γίνεται εδώ και κάποιες μέρες, εντατικοποιηθεί, όπως, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται, όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Αρχές στα αεροδρόμια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ