Great Sea Ιnterconnector: Έργο κοινών συμφερόντων αλλά με προκλήσεις

Όσα ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, κατά την 5η Επιχειρηματική Σύνοδο Ανατολικής Μεσογείου του Economist που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ Great Sea Interconnector είναι ένα «έργο κοινών συμφερόντων» που με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πλέον εφικτό, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα έργο που παρουσιάζει «προκλήσεις».

Από το βήμα της 5η Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist, που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε αρχικά στις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε Κύπρο και Ελλάδα και παρουσίασε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Kύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται σε τομείς όπως oι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, η ναυτιλία, oı ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιοτεχνολογία.

Σταθερή αξία η Κύπρος

«Η Κύπρος πιστεύουμε ότι είναι ένα αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας. Έχει μείνει σταθερή στο πέρασμα των χρόνων παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές μπορούν να νιώσουν άνετα, να βρουν υπηρεσίες και επαφές, μπορούν να βρουν νομικούς, το νομικό σύστημα είναι επίσης πολύ κοντα με το αγγλικό δίκαιο και το εμπιστεύονται σε όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Ακολούθησε συζήτηση με τον Έλληνα Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, με τον κ. Παπαναστασίου «να δίνει συγχαρητήρια στην Ελλάδα ως υπόδειγμα βέλτιστων πρακτικών εξόδου από την οικονομική κρίση».

Εφικτό το Great Sea Interconnector λόγω τεχνολογίας

Ο Υπουργός Ενέργειας παρουσίασε στους παρευρισκόμενους σε χάρτες την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα για τη δημιουργία του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

«Θα μιλήσω για τη σημασία του "Great Sea Ιnterconnector" που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω Κρήτης. Η Κρήτη θα αποτελέσει το "επιχειρησιακό καλώδιο", τον συνδετικό κρίκο με την Αττική το 2025. H απόσταση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι 879 χλμ και το βάθος είναι εως 3.000 χλμ. Πρόκειται για ένα έργο κοινών συμφερόντων με προκλήσεις, το οποίο με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τώρα εφικτό» είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πρόοδο του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Ιnterconnector» μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, που θα δώσει στην Κύπρο την δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου.

«Θα ήθελα να σας μιλήσω για την σημασία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως επειδή αυτή η περιοχή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απο το βήμα της Συνόδου και πρόσθεσε ότι «χάρηκε πολύ που άκουσε από τον βουλευτή Κρις Πάππας για το σχήμα 3+1 μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου του Ισραήλ και των ΗΠΑ».

Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι το «3+1» είναι ένας σχήμα που «έστησε ο ίδιος» όσο ήταν Πρέσβης στην Αθήνα και η Κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να το υποστηρίζει σθεναρά.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. «Έχω ακούσει πολλές υποσχέσεις για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου και τώρα είναι η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων χωρών στη περιοχή που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, είναι η Τουρκία η οποία ενισχύει την άποψη των ΗΠΑ ότι η ενέργεια θα πρέπει να είναι ένας δρόμος για συνεργασία και όχι για αντιπαράθεση και διαμάχες. Θυμάμαι τι συνέβη το καλοκαίρι του 2020 στην Ελλάδα και την αντιπαράθεση που υπήρξε με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό που συνέβη με τις προσπάθειες γεωτρήσεων της Τουρκίας» είπε ο κ. Πάιατ.

Στη Σύνοδο του Εconomist συμμετείχε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάππας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο Κογκρέσο συνεχίζουν να δουλεύουν για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. «Και οι τρεις αυτές χώρες συνιστούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αποδειχθεί από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ» σημείωσε.

Ο Κρις Πάππας αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μέσω της Αλεξανδρούπολης, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης «ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να εκβιάζει τη δυτική συμμαχία» και επεσήμανε τη συμβολή της Κύπρου στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

Θλιβερή αυξανόμενη απειλή τα κατεχόμενα

Στην Κύπρο αναφέρθηκε μιλώντας στη Σύνοδο του Economist και ο κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής και καθηγητής των Στρατιωτικών Σχολών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρούμπιν τονίζοντας ότι ο «η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς ένα διπλωματικό πρόβλημα, αλλά μια θλιβερή αυξανόμενη απειλή που δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή στο όνομα κάποιας επιτηδευμένης διπλωματίας».

«Ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε. Μαζί του και κάποιοι από τους ηθικούς συμβιβασμούς που έκανε για την Κύπρο και θα πρέπει επίσης να αναπαυθούν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να κάνουμε μόνο το σωστό. Πρέπει και να σταματήσουμε να κάνουμε το λάθος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, σχεδόν 50 χρόνια μετά, ότι η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς ένα διπλωματικό πρόβλημα. Είναι ένα κενό ασφαλείας, όπου βρίσκουν χώρο δραστηριότητες που αφορούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δυνητικοί τρομοκράτες και άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται στη φιλελεύθερη τάξη», πρόσθεσε ο Μάικλ Ρούμπιν, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» όσον αφορά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπό τη στήριξη των ΗΠΑ.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Παύση Ελεγκτή: Ομοιότητες και διαφορές με την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ