Google: «Πιάνει» τους κλέφτες κινητών με τη βοήθεια της ΑΙ

Λειτουργία που κλειδώνει αυτόματα την οθόνη όταν κάποιος αρπάξει τη συσκευή

Μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κλοπών κινητών τηλεφώνων λαμβάνει η Google, η οποία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύει πότε κάποιος αρπάζει ένα smartphone Android και θα κλειδώσει γρήγορα την οθόνη.

Ο γίγαντας της Silicon Valley ανακοίνωσε την Τετάρτη το νέο «κλείδωμα πρόληψης κλοπής», που υποστηρίζεται από την Google AI, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η συσκευή εντοπίσει «μια κοινή κίνηση που σχετίζεται με κλοπή» — όπως εάν ένας κλέφτης πάρει ένα τηλέφωνο από το χέρι του ιδιοκτήτη και προσπαθεί να τρέξει ή να κάνει ποδήλατο ή να απομακρυνθεί με αυτό.

Το μέτρο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Google να μειώσει τα κίνητρα για τους εγκληματίες να κλέβουν τηλέφωνα προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες και τα προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε κινητές συσκευές, καθώς και από την αξία της φυσικής συσκευής.

Η δυνατότητα θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος σε συσκευές με μεταγενέστερα λειτουργικά συστήματα Android.

Η βρετανική αστυνομία αντιμετωπίζει το υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο αδικημάτων «κλοπής από άτομο» τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την Αγγλία και την Ουαλία, που παραθέτουν οι Financial Times. Τα περιστατικά του εγκλήματος – στα οποία αφαιρούνται αντικείμενα από ανθρώπους χωρίς την απειλή ή τη χρήση βίας, συχνά μέσω πορτοφολάδων ή αρπαγής – αυξήθηκαν κατά 18% το 2023.

Ένα στα τρία αντικείμενα που έχουν κλαπεί με αυτόν τον τρόπο είναι κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Εγκλήματος.

Το αντικλεπτικό της Apple

Η Apple κυκλοφόρησε τις δικές της αντικλεπτικές δυνατότητες στην ενημερωμένη έκδοση του Stolen Device Protection νωρίτερα το 2024.

Η ενημέρωση για το iOS σχεδιάστηκε για να εμποδίζει τους κλέφτες να κάνουν κρίσιμες αλλαγές ασφαλείας, όπως πρόσβαση σε αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης και πιστωτικές κάρτες και αλλαγή Apple ID. Η λειτουργία λειτουργεί ακόμη και αν κλαπεί ένας κωδικός πρόσβασης, καθώς εφαρμόζει πρόσθετες απαιτήσεις ασφαλείας εάν το iPhone ενός χρήστη βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία.

Τα πρόσθετα μέτρα της Apple περιλαμβάνουν την απαίτηση βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας — χωρίς επιλογή εναλλακτικού κωδικού πρόσβασης — και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εισαγωγή μιας χρονικής καθυστέρησης για σημαντικές ενέργειες ασφαλείας.

Οι πιο πρόσφατες αναβαθμίσεις της Google σε Android περιλαμβάνουν επίσης πρόσθετα επίπεδα ασφάλειας προτού επιτρέψουν στους χρήστες να αλλάξουν ευαίσθητες ρυθμίσεις, να επαναφέρουν μια συσκευή μετά από πλήρη επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και να απενεργοποιήσουν την παρακολούθηση τοποθεσίας.

Η εταιρεία είπε ότι η απαίτηση διαπιστευτηρίων συσκευής ή λογαριασμού Google για επαναφορά ενός κινητού τηλεφώνου μετά από επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων θα καταστήσει ένα κλεμμένο τηλέφωνο «μη πωλήσιμο» και θα απωθούσε τους εγκληματίες.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης έναν καθορισμένο «ιδιωτικό χώρο» — κλειδωμένο με ξεχωριστό PIN — για να προσφέρει επιπλέον προστασία για εφαρμογές που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Είναι ήδη δυνατό για τους κατόχους Android να χρησιμοποιούν υπηρεσίες τρίτων για να κλειδώνουν μεμονωμένες εφαρμογές με ένα PIN.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: ΙδΕΚ: Διοχετεύει χιλιάδες ευρώ για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου - Ιαπωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ