Πλήγμα για όσους "επένδυσαν" σε επενδυτές - Έκθεση PwC για ακίνητα

Η PwC παρουσιάζει έκθεση - ανάλυση για τον κλάδο των ακινήτων στην Κύπρο το 2020. Βουτιά στα πολυτελή ακίνητα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

του Χρίστου Πέτρου 

Ανάλυση για την αγορά ακινήτων κατά το 2020 εξέδωσε η PWC. Βάσει της ανάλυσης ο κλάδος των ακινήτων έχει επηρεαστεί βαθιά από την πανδημία και τις αναταράξεις που αυτή προκάλεσε στην αγορά γενικότερα. Ωστόσο το βαρύτερο τίμημα της οικονομικής κατάστασης που επέφερε η πανδημία στον κλάδο των ακινήτων, φαίνεται ότι «το πληρώνουν» τα μεγάλα, ακριβά και πολυτελή ακίνητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανάλυση της PwC με τίτλο «Cyprus Real Estate Market – Year in Review 2020»  , η συνολική αξία των συναλλαγών για το προηγούμενο έτος σε ότι αφορά των κλάδο των ακινήτων έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ύψος αυτό συνιστά μείωσε της τάξεως του 32% συγκριτικά με το 2019. Η πανδημία όπως επισημαίνεται στην έκθεση, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο κύκλος συναλλαγών για τα ακίνητα από ξένους αγοραστές. Το γεγονός αυτό συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην γενικότερη πτώση των δεικτών κίνησης ακινήτων.

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, τα μεγάλα και πολυτελή ακίνητα, δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την συνολική πτώση της αγοράς. Για τα ακίνητα η αξία των οποίων είναι από 1,5 εκατομμύρια ευρώ και άνω, καταγράφηκαν 176 συνολικά συναλλαγές εντός του 2020. Ο αριθμός αυτός συγκριτικά με το 2019, μεταφράζεται ποσοστιαία, σε μείωση 45%. Επισημαίνεται πως ο τομέας των πολυτελών ακινήτων, είχε εν πολλοίς συνδεθεί με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τους ξένους αγοραστές -  επενδυτές. «Δεδομένου ότι ο τομέας πολυτελών οικιστικών μονάδων έχει  συνδεθεί με το  Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο τερματισμός του προγράμματος δημιουργεί αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον του τομέα αυτού και εντείνει την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά και των προϊόντων που προσφέρονται», αναφέρεται στην ανάλυση.

Αντιθέτως με τα πολυτελή ακίνητα, οι οικιστικές μονάδες αξίας €100.000 - €300.000, φαίνεται να άντεξαν στην πίεση της πανδημίας και την πτώση της αγοράς ακινήτων, καθώς μετά την άρση του πρώτου lockdown το Μάιο του 2020, σημειώθηκε αύξηση στην ζήτηση. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι αιτίες αυτής της τάσης απαντώνται στην έντονη ζήτηση για κατοικίες αλλά και στην αύξηση της ζήτησης  για ενοικιαζόμενες κατοικίες και συναλλαγές αγοράς προς ενοικίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ PWC EΔΩ

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της PwC, η μεγαλύτερη μείωση των συναλλαγών στα ακίνητα καταγράφηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ενώ επισημαίνεται πως στο β’ εξάμηνο υπήρξαν «σημάδια μερικής ανάκαμψης».

Υπογραμμίζεται πως όλες οι επαρχίες της Κύπρου, κατέγραψαν διψήφια ποσοστά μείωσης σε αξίες συναλλαγών ακινήτων κατά το 2020. Ωστόσο οι πόλεις που «είχαν επενδύσει» στους ξένους αγοραστές- επενδυτές, καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Συγκεκριμένα  σε Λεμεσό και Πάφο καταγράφεται πτώση 36% και 47% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, ενώ στη Λευκωσία, η οποία εξαρτάται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, παρουσίασε το χαμηλότερο πλήγμα με, πτώση 12%.

 «Οι προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μεταρρύθμισης του τομέα των ακινήτων, του καθορισμού νέων προτεραιοτήτων καθώς και τη χάραξη νέων στρατηγικών για το μέλλον. Στη νέα μας έκδοση, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της PwC αποτυπώνουν την υφιστάμενη εικόνα του τομέα και παρουσιάζουν τις εισηγήσεις τους για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα επιτρέψει στον κλάδο να επιστρέψει στην ανοδική του πορεία συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομίας», ανέφερε ο Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Κύπρου Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ