Έτσι θα είναι το e-kalathi (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Διευθυντής Προστασίας Καταναλωτή μας δίνει μια πρώτη γεύση για το πώς θα λειτουργεί το μέτρο για τους καταναλωτές

Σε μία ζωντανή επίδειξη του πώς θα μοιάζει το e-kalathi, εάν και εφόσον εφαρμοστεί, προέβη ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης. 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, "Μεσημέρι και Κάτι", ο κ. Καραγιώργης ανέφερε πως στόχος είναι να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία ανά υπεραγορά, ούτως ώστε ο καταναλωτής να συγκρίνει τις τιμές και να επιλέγει από που θα προμηθευτεί τα προϊόντα του. 

Δείτε πιο κάτω το βίντεο: 

 

Μεγάλες οι αποκλίσεις μεταξύ υπεραγορών στις τιμές όμοιων προϊόντων

Σε έρευνα που διενήργησε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διαπιστώθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των υπεραγορών σε ταυτόσημα προϊόντα. 

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιώργης, υπάρχουν περιπτώσεις που υπεραγορές στην ίδια επαρχία πωλούν το ίδιο ακριβώς προϊόν σε πολύ διαφορετική τιμή.  

«Στην επαρχία Λευκωσίας είχαμε 37 όμοια προϊόντα με το φθηνότερο καλάθι να ανέρχεται στα 147 ευρώ και το ακριβότερο 160 ευρώ. Δηλαδή, η διαφορά στο λογαριασμό του καταναλωτή στο τέλος των αγορών του άγγιζε τα 13 ευρώ. Στην επαρχία Λεμεσού εντοπίστηκαν 40 κοινά προϊόντα με συνολικό κόστος το φθηνότερο στα 153 ευρώ και το ακριβότερο στα 174 ευρώ. Εδώ είχαμε 21 ευρώ διαφορά", επισήμανε. 

Η μεγαλύτερη διαφορά στην επαρχία Λάρνακας

Ο κ. Καραγιώργης πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη απόκλιση στις τιμές ίδιων προϊόντων εντοπίστηκες στις υπεραγορές της επαρχίας Λάρνακας. Όπως περιέγραψε "αγοράζοντας 39 κοινά προϊόντα, το χαμηλότερο καλάθι ήταν στα 130 ευρώ και το πιο ακριβό στα 157 ευρώ, μία διαφορά που ανέρχεται στα 27 ευρώ". 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα είπε πως με ένα ψηφιακό εργαλεία όπως το e-kalathi θα διευκολύνει σε αυτή την περίπτωση κατά πολύ τους καταναλωτές, αφού δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν τις προσφορές ανά υπεραγορά. 

Η εν λόγω εφαρμογή θα "μετράει" στην ουσία εικονικά τον λογαριασμό που θα λάμβανε ο καταναλωτής όταν θα έφθανε στο ταμείο, ανάλογα με τα προϊόντα που επιθυμεί να αγοράσει. 

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή, ο καταναλωτής θα εντοπίζει στην εφαρμογή τα προϊόντα που επιθυμεί, θα τα επιλέγει και ακολούθως στο σύνολο του λογαριασμού θα βλέπει σε ποια υπεραγορά ο λογαριασμός θα είναι πιο χαμηλός. 

Διαβάστε επίσης: Μαίνεται ο πόλεμος Κυβέρνησης - Υπεραγορών: «Ωμή και βίαιη» παρέμβαση το e-kalathi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ