Μαίνεται ο πόλεμος Κυβέρνησης - Υπεραγορών: «Ωμή και βίαιη» παρέμβαση το e-kalathi

Για παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά κάνει λόγο ο ΠΑΣΥΠΕ - Πώς απαντά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Τη θέση πως θεωρεί «ωμή και βίαιη» την πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το «e-kalathi», επανέλαβε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών, δια στόματος του Εκτελεστικού του Γραμματέα, Ανδρέας Χατζηαδάμου. 

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, σε συνέχεια της χθεσινή ανακοίνωσης του ΠΑΣΥΠΕ για το εγχείρημα της Κυβέρνησης για το «e-kalathi» και ενόψει της συνέχισης της συζήτησης στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Χατζηαδάμου ανέφερε πως θεωρεί την πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου «παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά με αποτέλεσμα την στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού, κάτι που θα πλήξει τόσο τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές».

Όπως είπε λόγω της πολυπλοκότητας που υπάρχει στο εμπόριο και ιδιαίτερα στη λιανική αγορά των τροφίμων, είναι αδύνατον να υπάρχει σωστή και έγκυρη πληροφόρηση. «Η σύγκριση πρέπει να είναι ομοιόμορφη, ορθή και να μην δημιουργεί παραπληροφόρηση και λανθασμένες εντυπώσεις», ανέφερε. Προειδοποίησε επίσης, πως η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, όπως στην έλλειψη προϊόντων και τον περιορισμό των προσφορών, επισημαίνοντας πως «ο καταναλωτής αντί να ωφεληθεί δεν θα έχει τις επιλογές που έχει τώρα». 

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας την αλλαγή στη στάση της μετά τη διαμόρφωση της νέας της σύνθεσης. Αφού ανέφερε πως η θέση της ΕΠΑ κατά την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής της Βουλής ήταν στην ίδια γραμμή με τον ΠΑΣΥΠΕ, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε «δυστυχώς προς μεγάλη μας έκπληξη μετά και με τη νέα σύνθεσή της». 

Πρόσθεσε επίσης, πως οι Υπεραγορές πρωτοστάτησαν στο σπάσιμο των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων που επικρατούσαν για χρόνια στην Κύπρο.

«Όταν οι Υπεραγορές κατάγγελλαν και προσπαθούσαν να σπάσουν αυτές τις νοοτροπίες και να διορθώσουν τις στρεβλώσεις στην αγορά που υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν, οι οποίες οδηγούσαν συνεχώς σε αυξήσεις τιμών και περιόριζαν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των καταναλωτών, όλοι αυτοί που τώρα θυμήθηκαν τους καταναλωτές έκαναν μέτωπο και ήταν απέναντι μας για την προστασία και διασφάλιση των συμφερόντων επαγγελματικών κλάδων, συνεταιρισμών και άλλων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, εις βάρος της πλατιάς μάζας των πολιτών καταναλωτών», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει για το κατά πόσο η άρνηση του Συνδέσμου περιορίζει τη διαφάνεια ο κ. Χατζηαδάμου δήλωσε πως «η διαφάνεια για εμάς είναι το Α και το Ω από την ίδρυση των υπεραγορών στην Κύπρο". Χαρακτηρίζοντας παράλληλα, το μέτρο ως «επιφανειακό», κάλεσε την κυβέρνηση να μην καταπιάνεται με «σπασμωδικές» και «εύηχες» κινήσεις. 

Καραγιώργης: Καμία παρέμβαση - Λήφθηκαν υπόψη όλες οι εισηγήσεις της ΕΠΑ

Σε παρέμβασή του, ο Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε πως εκπλήσσεται που πλέον η διαφάνεια ονομάζεται «βίαιη παρέμβαση». 

Απορρίπτοντας στη συνέχεια κατηγορηματικά τις καταγγελίες περί πολιτικών παρεμβάσεων στην ΕΠΑ, ο κ. Καραγιώργης, κάλεσε τον κ. Χατζηαδάμου αν έχει στοιχεία να τα καταθέσει. 

«Εμείς λάβαμε υπόψη και τα 13 σημεία της ΕΠΑ, τα οποία ενσωματώσαμε κατά απόλυτο τρόπο, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό το νομοσχέδιο», τόνισε. Ο κ. Καραγιώργης πρόσθεσε πως η ΕΠΑ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το εργαλείο αυτό δεν θα επηρεάζει καθόλου τον ανταγωνισμό. 

Μεγάλες οι αποκλίσεις στις υπεραγορές 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις μεγάλες διακυμάνσεις που υπάρχουν μεταξύ των υπεραγορών σε ταυτόσημα προϊόντα, εστιάζοντας σε έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία. 

Όπως εξήγησε, «στη Λευκωσία από τα 51 προϊόντα που αναζητήσαμε βρήκαμε 37 όμοια προϊόντα με το φθηνότερο καλάθι να ανέρχεται στα 147 ευρώ και το ακριβότερο 160 ευρώ. Δηλαδή, είχε 13 ευρώ διαφορά. Στην επαρχία Λεμεσού εντοπίστηκαν 40 κοινά προϊόντα με συνολικό κόστος το φθηνότερο στα 153 ευρώ και το ακριβότερο στα 174 ευρώ. Εδώ είχαμε 21 ευρώ διαφορά. Στην επαρχία Λάρνακας εντοπίστηκαν 39 κοινά προϊόντα με το συνολικό κόστος να κυμαίνεται το φθηνότερο 130 ευρώ και το πιο ακριβό καλάθι στα 157 ευρώ, διαφορά που ανέρχεται στα 27 ευρώ». 

Διαβάστε επίσης: Στο «ράφι» €3.7 εκατομμύρια για εργοδότηση αποφυλακισθέντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ