Η πανδηµία COVID-19 και οι συνέπειές της σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας συνέχισαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και το 2021. Οι επιπτώσεις στον οικονοµικό, επιχειρηµατικό και τραπεζικό τοµέα ήταν έντονες, αφού η έστω και µερική έξοδος από την πανδηµία γίνεται µε αργούς ρυθµούς, ακόµα και µετά την έναρξη των εµβολιασµών.
Παρά τη σηµαντική ανάκαµψη που παρατηρήθηκε κατά το τρέχον έτος, το εγχώριο ΑΕΠ εξακολούθησε να βρίσκεται πιο κάτω από το προ πανδηµίας επίπεδο του 2019. Σίγουρα τα µέτρα που λήφθηκαν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο για στήριξη της οικονοµίας αποτέλεσαν σηµαντική κινητήρια δύναµη στον ρυθµό ανάπτυξης και στη στήριξη της απασχόλησης. Στα θετικά της χρονιάς συγκαταλέγεται η πρόοδος του κυπριακού τραπεζικού τοµέα στην Κύπρο, µε τη µείωση του όγκου των µη εξυπηρετούµενων δανείων και την ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας.
Ένα από τα κατάλοιπα της προηγούµενης χρονιάς ήταν το θέµα του πληθωρισµού, που πλέον τίθεται µε άλλους όρους. ∆ιάφορα προβλήµατα, άλλα συγκυριακά και άλλα πιο διαρθρωτικά, έχουν εκτινάξει τις τιµές κρίσιµων πρώτων υλών αλλά και τεχνολογικών εξαρτηµάτων. Η γενική εκτίµηση είναι ότι ένα µέρος των πληθωριστικών τάσεων προκύπτει από συγκυριακές παραµέτρους που επηρεάζουν τις τιµές και ότι κάποια στιγµή η κατάσταση θα εξοµαλυνθεί. Ωστόσο, πληθαίνουν οι ανησυχίες πως οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασµού θα επιδεινωθούν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δηµιουργηθούν πιο µόνιµες πληθωριστικές πιέσεις.
Το 2021 ανέδειξε τη σηµασία της προσαρµοστικότητας, σε επαγγελµατικό και σε προσωπικό επίπεδο. Ως Σύνδεσµος Χρηµατοοικονοµικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus), κληθήκαµε να αξιοποιήσουµε στο έπακρο την τεχνολογία, η οποία µας επέτρεψε να συνεχίσουµε απρόσκοπτα τις δράσεις µας για την επιµόρφωση των µελών µας και τη στήριξη του χρηµατοοικονοµικού κλάδου και της ευρύτερης κοινωνίας.
Έχοντας το βλέµµα στραµµένο στην επόµενη µέρα, ο ρόλος του Συνδέσµου παραµένει σηµαντικός και πολύπλευρος όσον αφορά την επαγγελµατική κατάρτιση και την προώθηση της διαφάνειας και της ακεραιότητας του χρηµατοοικονοµικού κλάδου, ώστε να επιτευχθεί η προβολή αλλά και η αναβάθµιση των σχετικών υπηρεσιών στην Κύπρο.
Οι σηµαντικότερες προκλήσεις που έχουµε να αντιµετωπίσουµε κατά τη νέα χρονιά αφορούν τους κύριους πυλώνες των δραστηριοτήτων µας.
Αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου
Το διεθνές περιβάλλον των χαµηλών επιτοκίων, ο έντονος διεθνής ανταγωνισµός από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που σταδιακά εισχωρούν στον χρηµατοοικονοµικό τοµέα και η διαρκής αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου αναµένεται να συνεχίσουν να πιέζουν την κερδοφορία.
Μέσα στο 2022 θα τεθούν σε ισχύ αρκετές καινούργιες νοµοθετικές ρυθµίσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του χρηµατοοικονοµικού κλάδου, ο οποίος θα κληθεί να προσαρµόσει τη στρατηγική και τις δραστηριότητές του σύµφωνα µε τις απαιτήσεις των νέων ρυθµιστικών πλαισίων. Ο Σύνδεσµος θα συνεχίσει να ψάχνει τρόπους αξιοποίησης των διασυνδέσεών του µε το γραφείο του CFA Institute στις Βρυξέλλες, µε στόχο την προσφορά τεχνογνωσίας στη διαµόρφωση των τοπικών νοµοθεσιών, για εναρµόνιση της Κύπρου µε τον αυξανόµενο αριθµό οδηγιών και νοµοθετηµάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σηµαντική προσθήκη στην αγορά θα αποτελέσει και η αναµενόµενη εισαγωγή του πανευρωπαϊκού ατοµικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP), ενός εθελοντικού προγράµµατος ατοµικής συνταξιοδότησης µε στόχο την ενίσχυση της ατοµικής αποταµίευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σύνδεσµος προτίθεται να συνεχίσει τις δράσεις του για την προώθηση του εν λόγω προϊόντος, µε σκοπό την ενηµέρωση του κοινού, καθώς και την παροχή τεχνοκρατικής στήριξης στις τοπικές αρχές.
Επαγγελµατική κατάρτιση
Σηµαντική πρόκληση για τους επαγγελµατίες του κλάδου αποτελεί το θέµα της εµπιστοσύνης των επενδυτών, αφού επηρεάζει την οµαλή λειτουργία των αγορών, µε τεράστιες συνέπειες για τις εταιρείες, τους επενδυτές και την οικονοµία γενικότερα. Οι εκάστοτε κρίσεις, συµπεριλαµβανοµένης και της πανδηµίας που βιώνουµε τώρα, τείνουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις χρηµατιστηριακές αγορές και στην οικονοµική δραστηριότητα, και κατ’ επέκταση στην οικονοµική ανάπτυξη. Η επαγγελµατική ηθική και δεοντολογία στον ευρύτερο χρηµατοοικονοµικό τοµέα αποτελεί το σηµαντικότερο, ίσως, προσόν που πρέπει να κατέχουν οι επαγγελµατίες του κλάδου. Πάγια θέση του Συνδέσµου είναι ότι δεν µπορεί να καλλιεργηθεί σωστή επενδυτική κουλτούρα χωρίς να υπάρχει εµπιστοσύνη στους επαγγελµατίες του κλάδου.
Μέσω της συνεχούς επαγγελµατικής κατάρτισης και επιµόρφωσης, στοχεύουµε στην ανάπτυξη εξειδικευµένων επαγγελµατιών, προωθώντας τα υψηλότερα πρότυπα δεοντολογίας, εκπαίδευσης και επαγγελµατικής αριστείας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, µεταξύ άλλων, η διοργάνωση διαλέξεων και σεµιναρίων για θέµατα που αφορούν τις εξελίξεις στον χρηµατοοικονοµικό τοµέα, όπως τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.
Χρηµατοοικονοµική παιδεία
Ο χρηµατοοικονοµικός αναλφαβητισµός παραµένει ένα µεγάλο αγκάθι για την κυπριακή οικονοµία, αφού έχει ως αποτέλεσµα πολλά άτοµα να αντιµετωπίζουν προβλήµατα µε το χρέος, την αποταµίευση, τις επενδύσεις, αλλά και τον οικονοµικό προγραµµατισµό για το µέλλον, και ειδικότερα τη συνταξιοδότησή τους. Ως Σύνδεσµος έχουµε αναλάβει πρωτοβουλία εκπαίδευσης του κοινού για τις βασικές αρχές των χρηµατοοικονοµικών, αρχίζοντας πρώτα από τους εφήβους, µέσω παρουσιάσεων σε δηµόσια και ιδιωτικά σχολεία. Σε συνεργασία µε το Υπουργείο Παιδείας, σκοπεύουµε να συνεχίσουµε την εν λόγω δράση. Παράλληλα, προσβλέπουµε στη συνδροµή µας για την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον χρηµατοοικονοµικό αλφαβητισµό, µια προσπάθεια της οποίας ηγείται η Κεντρική Τράπεζα.
Προοπτικές
Η κρίση που διανύουµε ανέδειξε, για ακόµα µια φορά, την ικανότητα της ανθρώπινης εφευρετικότητας να καινοτοµεί. Οι προκλήσεις δηµιουργούν και ευκαιρίες. Η βιώσιµη ανάπτυξη θα είναι ένα από τα καθοριστικά κινήµατα της δεκαετίας, καθώς η πανδηµία έχει εντείνει την ανάγκη για στροφή σε επενδύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον και πιο ανθεκτικές στις κλιµατικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Η ψηφιακή οικονοµία αναµένεται να συνεχίσει να ευδοκιµεί και η καινοτοµία µπορεί να παρέχει θεµιτές λύσεις σε µελλοντικές προκλήσεις.